Ääni Prahasta

JOURNALISTI
16.6.2017

Veli-Pekka Leppänen

Kirjoittaja on historiantutkija ja toimittaja ja Liekon ystävä.

Kuolleita: Lieko Zachovalová.

Toimittaja Lieko Zachovalová (o.s. Leino) kuoli lyhyeen sairauteen 4. kesäkuuta Prahassa. Hän oli 89-vuotias ja syntynyt 13. elokuuta 1927 Helsingissä.

Liekon lapsuus oli ristiriitainen: kommunistien avioerolapsi kävi Deutsche Schulea Helsingissä. Isä, sodanjälkeinen voimahahmo Yrjö Leino, jäi etäisemmäksi kun taas äiti Alli Simola kasvatti tytärtä modernisti. Sota-aikana Lieko asui yksinkin – äiti oli vankina, isä piileskeli – mutta hän pinnisti 15-vuotiaana laudaturylioppilaaksi.

Yliopisto jäi Liekon avioiduttua tshekki Marcel Zachovalin kanssa 1948. Lieko avusti Vapaata Sanaa, työskenteli Prahan radiossa ja Livet i Tjeckoslovakien -lehdessä. Työ Ylen kirjeenvaihtajana alkoi 1966.

Traagiseksi kääntyneestä vuodesta 1968 tuli journalistinen näytönpaikka, jonka Lieko läpäisi. Suoria televisio- ja radioraportteja tuli monta viikossa – selväjärkisiä, hienotyylisiä, osuvia. Miehitys muutti Liekon suomalaisten yhteisomaisuudeksi.

”Normalisaation” vuosina hän pitäytyi musiikkiohjelmissa ja tv-dokumenteissa. Samettivallankumouksesta 1989 hän raportoi taas läheltä. Lakonisiin muistelmiin tallentui epätavanomainen elämä.

Lieko oli sivistynyt, erittelykykyinen ja jämpti.7 2020
Arkisto

Tuot Milttoniin raikasta kokoomuslaista ajattelua, Katri Makkonen

Tasavallan presidentin kabinetista Ylelle vain vuodeksi palannut Katri Makkonen lähtee konsulttiyhtiö Milttonin varatoimitusjohtaksi oppimaan, miten liike-elämä toimii.

Mitä jos ihmiset eivät ole koskaan halunneet puolueetonta journalismia?

”Ehkä yleisölle vain viimein tarjotaan somessa jotain, mitä se todella haluaa, eikä tämä jokin yksinkertaisesti ole puolueeton ammattijournalismi”, kirjoittaa Janne Zareff.

Aikkarit on pidettävä mukana

Aikkarisisältö on valtavan tärkeää, sillä Suomessa halutaan ja tarvitaan erikoistunutta laatujournalismia, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Vuosien 2021 – 2022 pressikortti on Journalistiliiton vuodenvaihteessa uudistuvan ilmeen mukainen. Kuvan kortti on testikortti, jonka ulkoasu poikkeaa jonkin verran oikean pressikortin ulkoasusta.

Perinteinen pressikortti muuttuu tilattavaksi – digitaalinen kortti päivittyy automaattisesti

Digitaalista korttia käyttää jo melkein 12 000 jäsentä. Kortin ulkoasu muuttuu vuodenvaihteessa Journalistiliiton uudistuvan ilmeen mukaiseksi.

Nyhetsmedier som lägereldar

”Vi konsumerar nyheter på var sitt håll, inte tillsammans. Vägledning behövs”, skriver Dan Lolax.

Tiekartta johtaa turhan usein umpikujaan

Joukkoviestimet saisivat herkeämättä pohtia, mitä jargonia ne omaksuvat, kirjoittaa Ville Eloranta.

Näin tehdään puoli yhdeksän uutislähetys

Ylen pääuutislähetys syntyy Pasilassa ja etänä. Koronavirusepidemia on tuonut lähetyksen tekemiseen kiirettä ja uusia käytäntöjä.

Työehtosopimus pätee myös etätyössä

Esimiesten vastuulla on huolehtia siitä, että työntekijä pystyy suoriutumaan työstään, eikä kukaan kuormitu liikaa. Työaikaa säännellään myös etätyössä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tytti Oras.

Korona-ajan paikallinen sopimus

Työntekijät ovat Ylessä erittäin sitoutuneita työhönsä ja ymmärsivät, että kaikkien panosta tarvitaan, joten joustoa riitti, kirjoittaa Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamushenkilö Anu Kähkönen.

Sähkömies dosentin virassa

Anna Gustafssonin Itämeri-haastattelu kesätoimittajana sujui hienosti. Mutta mikäs se haastateltavan titteli olikaan?

Kutsumuksena toimittajan työ

Kuolleita: Toimittaja Anja Manninen 27. 5. 1954 Tyrnävä − 12. 6. 2020 Oulu

Pystykorva ei enää haukahtele

Kuolleita: Toimittaja Veikko Huttunen 31. 10. 1954 Vieremä – heinäkuu 2020 Iisalmi

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta