Unelmia tekemässä

Paula Ritanen-Närhi ja Maija Astikainen

Tekevät yhdessä Puutarhaliiton julkaiseman Kotipuutarha-lehden Neuvot ja niksit -juttusarjaa.

Ritanen-Närhi on puutarhatoimittaja, joka työskentelee myös Kotiliesi-, Maalla-, TM Rakennusmaailma- ja Kodin Pellervo -lehdille. On tehnyt TV1:n Puutarhaunelmia-sarjaa ja Kuningaskuluttajaa sekä kirjoja ja luentoja puutarhasta. Opiskellut hortonomiksi, mainostoimittajaksi ja toimitustyötä. Toimii lasten ja nuorten uintivalmentajana.

Astikainen on työskennellyt freelancevalokuvaajana vuodesta 2009. Suorittanut kandi- ja maisterintutkinnot Aalto-yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulussa valokuvataiteen osastolla. Julkaissut kirjat Horticultured Cities ja One-Dog Policy.

JOURNALISTI
26.5.2017

Nina Erho, teksti
Teemu Kuusimurto, kuva

Paula Ritanen-Närhin ja Maija Astikaisen puutarhakuvien takana on paljon keskittynyttä tekemistä – ja muutama pikku neuvottelu kauneuden ja käytännön suhteesta.

Ennen kuin Paula Ritanen-Närhi ja Maija Astikainen ryhtyivät yhteistyöhön, kuvaaja Astikainen teki samaa Kotipuutarhan juttusarjaa toisen toimittajan kanssa. Siksi Ritanen-Närhiä jännitti, miten hänen tyylinsä vertautuisi aiempaan.

”Mutta kun Maija tuli meille, jännitys haihtui. Hän on luonteva ja tavallinen. Hän ei kysynyt, missä nurmikko on, vaan näki tämän paikan mahdollisuudet.”

Neuvot ja niksit -jutut kuvataan Ritanen-Närhin puutarhassa. Tila on kompakti, mutta asialle omistautuneissa käsissä siitä on kehkeytynyt tunnelmien, toimintojen ja rekvisiitan aarreaitta.

”Täällä on hirveän herkullista kuvata. Kolme vuotta on tehty, mutta vieläkään ei tunnu, että taas tuo sama pöytä”, Astikainen sanoo.

 

Yhteinen maali ovat kuvat, joissa puutarhan puuhat ja kasvit näyttävät juuri niin ihanilta kuin ”puutarhauskovaisten” unelmissa. Juttujen ennakkosuunnittelu, tekstit ja hankinnat ovat Ritanen-Närhin heiniä, mutta kuvatessa ratkaisuja etsitään yhdessä. Jos jotain unohtuu, sen ehtii paikata, koska kuvauksesta jutun julkaisuun kuluu kuukausia.

Kuvauspäivä pidetään noin kerran kuussa maaliskuusta myöhäissyksyyn. Jotta vihreä versoisi kuvissa aikaisin keväällä, avuksi tarvitaan lämmittimiä, ja kylmän kauden kuviin saatetaan tehdä jääkakku pakastimessa. Näillä pikku taioilla on kuitenkin selkeä raja.

”Haluan, että kaikki kasvit ja tekemiset kuuluvat oikeasti tähän puutarhaan”, Ritanen-Närhi sanoo.

Koska molemmat ovat aamu-unisia, töitä ei yritetäkään aloittaa kukonlaulun aikaan, ja aluksi juodaan aina kahvit. Tänään Ritanen-Närhi istuttaa Välimeren yrttejä Kreikasta tuomaansa kanisteriin. Neuvottelua käydään siitä, missä järjestyksessä kasvit näyttävät parhaalta ja miten versoja leikkaavan käden pitää olla, jotta toisen käden voi kuvitella ottavan ne vastaan.

Työnteon tunnelma on hyväntuulinen mutta keskittynyt, jopa harras. Samasta kertoo se, että kun Ritanen-Närhiltä joskus pyydettiin kevennykseksi hassuja epäonnistuneita kuvia, sellaisia ei löytynyt.

Ritanen-Närhille puutarhat ovat ammatti, Astikaiselle harrastus ja yksi osa työtä. Kuville kahdesta keskenään eri asioihin kiinnittyvästä katseesta on vain hyötyä.

 

Näkemyseroja työparille tulee harvoin. Astikainen käy suurimmat taistelunsa valon kanssa, ja Ritanen-Närhi sanoo, että ennen muuta he sopivat asiat. Joskus vähän intensiivisempää sopimista vaatii esimerkiksi se, voiko nokkosia käsitellä kauneuden nimissä ilman hanskoja tai onko liila muoviastia hyvä arkinen roso vai yksinomaan ruma.

Yhteistyön alussa kuvakonseptiin kuului korostaa tekeviä käsiä. Se näytti lehdessä kivalta, mutta kuvauksissa olivat pää ja nivelet kovilla, kun työpari yritti keksiä, miten tekemistä saisi kuvattua ”ilman päätä”.

Nykyään Ritanen-Närhi saa näkyä kuvissa kokonaan. Kun hän sukeltaa hakemaan lannoitehiiliä nuotion savusta, Astikainen tilaa ”pro-hymyä”. Samaa iloista tahdonvoimaa tarvitaan, kun kuvan vuodenaika vaatii villapaidan, mutta aurinko porottaa tai kun tehdään jätesäkkikomposti räntäsateessa. Sää kuin sää, kyllä hoituu on Ritanen-Närhen motto, jonka molemmat nykyään jakavat.

Paula Ritanen-Närhi ja Maija Astikainen

Tekevät yhdessä Puutarhaliiton julkaiseman Kotipuutarha-lehden Neuvot ja niksit -juttusarjaa.

Ritanen-Närhi on puutarhatoimittaja, joka työskentelee myös Kotiliesi-, Maalla-, TM Rakennusmaailma- ja Kodin Pellervo -lehdille. On tehnyt TV1:n Puutarhaunelmia-sarjaa ja Kuningaskuluttajaa sekä kirjoja ja luentoja puutarhasta. Opiskellut hortonomiksi, mainostoimittajaksi ja toimitustyötä. Toimii lasten ja nuorten uintivalmentajana.

Astikainen on työskennellyt freelancevalokuvaajana vuodesta 2009. Suorittanut kandi- ja maisterintutkinnot Aalto-yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulussa valokuvataiteen osastolla. Julkaissut kirjat Horticultured Cities ja One-Dog Policy.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta