Palkitut pääluottamusmiehet. Kari Pyrhönen ja Teppo Koskinen pokkasivat Vuoden luottamusmies 2016 -palkinnot Journalistiliiton valtuuston kevätkokouksessa 18. toukokuuta.

Poikkeustilanteiden veteraanit

JOURNALISTI
26.5.2017

Marja Honkonen, teksti
Susa Junnola, kuva

Pienet voitot, saavutetut sovut ja työkavereiden kiitos palkitsevat Kari Pyrhösen ja Teppo Koskisen luottamusmiehinä.

Jatkuvaa poikkeustilan hallintaa. Sellaista on työskentely MTV:n ja Mediahubin pääluottamusmiehenä, Kari ”Pyrtsi” Pyrhönen kertoo. Journalistiliitto palkitsi Pyrhösen 18. toukokuuta toisena Vuoden 2016 luottamusmiehenä.

Maikkarin yt-kierre alkoi vuonna 2012, kun Pyrhönen oli vielä MTV:n ohjelmatyöntekijöiden puheenjohtaja. Sen jälkeen neuvotteluja on käyty miltei joka vuosi.

Vuoden 2016 vaihtuessa varapääluottamusmieheksi siirtyi väsynyt mies.

Pyrhönen halusi kääntää uuden lehden niin työpaikalleen kuin itselleen. Hän kyllästyi siihen, että omaa työelämää hallitsi vastakkainasettelu työnantajan kanssa.

”Neljä vuotta luottamusmiehenä yt-rumbassa tuntui 14 vuodelta”, Pyrhönen sanoo.

Raskasta oli myös, että puolustettavat kollegat ja heidän etunsa ovat Pyrhösen mukaan ”hajallaan kuin varpusparvi”. Edustettavia on eri firmoissa, vuokratyöläisinä, määräaikaisina ja yrittäjinä.

Sekalaiseen seurakuntaan on hankala luoda yhtenäistä joukkovoimaa kuten 1990-luvulla, kun Pyrhönen tuli mukaan ay-toimintaan.

 

Kollegojen, toimitusosaston ja yhdistyksen tuki on luottamusmiehen jaksamiselle tärkeää, sanoo toinen luottamusmies-palkittu, Etelä-Suomen Sanomien toimittaja Teppo Koskinen. Vaikeissa tilanteissa yhteisö kannattelee.

”Se muistuttaa, ettei tämä ole pelkkää yt-neuvottelua”, Koskinen sanoo.

Koskinen toimii Mediatalo Esan pääluottamusmiehenä. Tällä hetkellä hän on opintovapaalla.

Vuodesta 2014 luottamusmiehenä toimineena Koskisellakin on takana useat yt-neuvottelut. Raskainta hänestä on ollut epätäydellisten ratkaisujen hyväksyminen ja tietty yksinäisyys.

Palkitsevia ovat pienet voitot: alkuoletuksia parempi neuvottelutulos tai alkuunsa katkaistu riidanaihe. Diplomaattisesti hän haluaa toimia myös itse toimituksen johdon suuntaan.

”Olen pyrkinyt viemään asioita eteenpäin proaktiivisesti ja niin, että pysyttäisiin rakentavassa hengessä.”

 

Myös Pyrhönen pitää yhtenä onnistumisenaan sitä, että välit pomoihin ovat säilyneet. Luottamusmiehelle, jonka suorasanaisuus on aiheuttanut närää välillä myös työkavereissa, se on hyvä meriitti.

”Vaikka olen vääntänyt ruuvia tiukasti, ei ole sellaista ovea, josta en voisi mennä sisään”, Pyrhönen sanoo.4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta