Lopeta jo brändäys

JOURNALISTI
26.5.2017

Lauri Rotko

lauri.rotko@gmail.com

Kirjoittaja on Heinolassa asuva freelancevalokuvaaja.

Kymmenen viime vuoden aikana olen usein kuullut neuvoja, joiden mukaan minun pitää brändätä itseni, jos aion painaa kameran nappia työkseni myös tulevaisuudessa. Pitäisi luoda tunnistettava kuvatyyli. Jokaisen julkaistun kuvan pitäisi olla tunnistettavasti minun uniikin brändini näköinen.

Yritin, eivät ne ole. Syystä ja toisesta aika moni julkaistuista kuvistani näyttää aika samalta kuin muutkin julkaistut kuvat.

Neuvojien mielestä minun olisi myös syytä kehittää imago, jota jaan jokaisessa mahdollisessa käänteessä. Kaikkiin somekanaviin pitää liittyä, verkostoitua, päivittää, jakaa, olla läsnä, olla mieltä ja olla aina olemassa ammatillisesti.

Yritin, en pysty. Ei ole profiilia instassa, ei linkedinissä, ei juurikaan mitään ammatillisesti tai muutenkaan kovin kiinnostavaa facebookissa. Myönnetään, keikkoja ja hyviä kontakteja on mennyt varmasti ohi, kun olen tällainen. Vaikka vuosia olen merkannut hoidettavien hommien listalle oman someläsnäolon vahvistamisen, olen lykännyt sen aloittamista. Ja huomannut, että olen elossa edelleen ilmankin. Mutta ehkä jonain päivänä ryhdyn siihen, kun on pakko.

Se vanhan ajan maailma, jossa työn jälki ratkaisee, on ainakin osittain edelleen olemassa. Valo-kuva on armoton laji, kuvat eivät anna anteeksi. Kun asiakas etsii kuvaajaa, hän huomaa ensimmäisten viiden sekunnin portfolion selailun aikana, onko tässä potentiaalinen valokuvaaja hänen hommalleen. Siinä ei paljon paina, kuinka monta seuraajaa on instassa.

Jari Sarasvuo kauppasi yhden virkkeen 35 000 eurolla. ”Kun yhteinen ajattelu ja yhteinen tekeminen muuttuvat tarkoituksenmukaiseen suuntaan, aika ja todennäköisyydet huolehtivat lopusta”, kallis virke kuului.

Virkkeen alku sanoo paljon sanomatta mitään, mutta pilkun jälkeen tulee oivallus, joka on syytä ottaa vakavasti. Jos tekee työtään tarpeeksi pitkään ja tarpeeksi huolella, lopulta puskaradio kuiskii nimeäsi asiakkaiden korvaan. Se on tehokkaampaa kuin päteminen somessa.

Me kaikki yhden ihmisen puljua pyörittävät olemme ennen kaikkea henkilöitä, emme brändejä. Anna innostuksen ja huolellisuuden näkyä työn jäljessä. Kaikki muu imagon nostaminen on toissijaista. Yksi asia menee kaiken edelle itsensä myymisessä: Ole mukava asiakkaillesi. Kukaan ei halua soittaa dorkalle.9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta