Sopii hyvähermoisille. Venäjää seuraava toimittaja joutuu helposti nettitrollien tähtäimeen. Arja Paananen sanoo päässeensä suhteellisen vähällä. ”Kyllähän ne jossain länkyttävät, mutten anna niiden provosoida minua.”

Lähituntuma yliopistokiistaan

JOURNALISTI
26.5.2017

Marja Honkonen, teksti
Nikolai Gontar, kuva

Arja Paananen oli ensimmäinen Helsingin Sanomain Säätiön stipendiaatti Pietarissa. Ohjelman tulevaisuus on epävarma.

Ilta-Sanomien ulkomaan erikoistoimittaja Arja Paananen palaa kesäkuussa töihin selkein suunnitelmin:

”Venäjä on se, mitä haluan tehdä. Mihin vaihtaisin?”

Takana on lukuvuosi Helsingin Sanomain Säätiön ensimmäisenä stipendiaattina Pietarin eurooppalaisessa yliopistossa. Siitä tuli vaiheikas: Yliopisto on taistellut oikeudessa toimiluvastaan ja tiloistaan. Jopa Paanasen stipendi toi koululle pulmia, kun säätiön maksama lukukausimaksu oli leimata sen ”ulkomaiseksi agentiksi”.

Vaihto-opiskelijana sotku on ollut Paanaselle mälsä, mutta journalistina kiinnostava. Se osoitti, ettei venäläinen byrokratia kiusaa vain maassa toimivia suomalaisfirmoja, vaan myös venäläisiä itseään.

”On ollut opettavaista nähdä, kuinka paljon energiaa käytetään asioihin, jotka tuntuvat ihan absurdeilta”, Paananen toteaa.

 

Ilta-Sanomissa vuodesta 1994 työskennellyt Paananen on kokenut Venäjän-kävijä, jolla on Pietarissa oma asunto. Opinnot antoivat silti uutta näkökulmaa venäläiseen ajattelutapaan esimerkiksi ulkopolitiikasta.

Stipendivuoden aikana Paananen kävi myös useasti Fontanka -uutissivuston kommentaattorina. Stipendiaateilla ei ole lupaa työskennellä, joten videohaastattelut helpottivat myös journalistista syyhytystä.

”Olen printti-ihminen, mutta siellä sain harjoitella videolla olemista. Ties vaikka rohkaistuisin sellaiseen.”

Seuraavaa Pietarin-stipendiaattia oikeuskiistat pitävät vielä jänni-tyksessä. Sanomain Säätiö on jo valinnut ehdokkaansa ensi lukuvuodelle, mutta yliopisto ei ole voinut tehdä opiskelijavalintojaan.

Syksyyn mennessä säätiön on päätettävä, onko Pietari mukana enää seuraavalla hakukierroksella.

Paananen toivoo, että stipendi saisi jatkoa. Kotimaan mediassa Venäjän-tuntijoille on tarvetta, jotta raportoida voisi muutakin kuin suuret uutistapahtumat.

”Vaikka haluaisi tehdä elämänmakuisia juttuja, aika menee ikä-vien asioiden uutisoimiseen. Meitä on niin vähän.”10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta