Trump piristi liiton sijoituksia

JOURNALISTI
5.5.2017

Janne Salomaa, teksti
Johanna Sarajärvi, kuvitus

Yhdysvaltain presidentinvaalien kiihdyttämä pörssikurssien ylämäki nosti Journalistiliiton tuloksen plussalle.

Journalistiliiton taloustilanteesta on viime vuosina uutisoitu tutuin sanakääntein: talous on hyvässä kunnossa, mutta tulevaisuus näyttää epävarmalta. Jäsenmaksuilla katetaan alle 80 prosenttia SJL:n kuluista, talous nojaa omaisuuden tuottoon.

Liitto omaisuuden arvo on noin 23 miljoonaa euroa, josta pääosa koostuu rahasto-osuuksista. Viime vuonna rahastojen tuotto näytti aluksi heikolta, mutta syksyllä alkoi pörssikurssien nousu, jota Donald Trumpin vaalivoitto kiihdytti. Osittain sen ansiosta sijoitukset toivat viime vuonna liitolle noin 850 000 euroa.

SJL:n talous- ja hallintojohtaja Helena Visti pitää tuottoa kohtuullisen hyvänä, vaikka se jääkin yli puoli miljoonaa vuoden 2015 huipputuloksesta.

”Trumpin investointilupaukset ovat nostaneet kursseja, mutta Trumpiin liittyvät riskit eivät vielä näy osakemarkkinoilla”, Visti arvioi.

Ilman omaisuuden tuottoja SJL olisi tehnyt noin 790 000 euroa tappiota, joten voitto jää noin 60 000 euroon.

Liiton kuluja kasvatti viime vuonna uusien jäsenpalvelujen, kuten uravalmennuksen, kehittäminen. Kulut jäivät kuitenkin ennakoitua pienemmiksi. Suurin syy tähän on, että kilpailukykysopimus typisti tes-neuvotteluja, kun keskusjärjestöt ja valtiovalta antoivat raamit sopimuskierrokselle.

Liiton jäsenmaksutuotot laskivat noin 1,5 prosenttia vuodesta 2015, kuten budjetissa oli ennakoitu.

Tästä vuodesta SJL ennakoi tappiollista, elleivät osakemarkkinat taas yllätä positiivisesti. Kuluja kasvattavat useat tes-neuvottelut sekä satsaaminen edelleen uusiin palveluihin.

SJL:n valtuuston puheenjohtaja Tapio Räihä ei ole huolissaan, vaikka budjetti on miinuksella.

”Mielestäni voimme tarvittaessa käyttää maltillisesti pääomia sellaisten toimintojen aloittamiseksi, jotka voivat tulevaisuudessa tuoda myös tuottoja positiivisen jäsenmaksukehityksen ja toivottavasti myös myytävien palvelujen kautta.”8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta