Trump piristi liiton sijoituksia

JOURNALISTI
5.5.2017

Janne Salomaa, teksti
Johanna Sarajärvi, kuvitus

Yhdysvaltain presidentinvaalien kiihdyttämä pörssikurssien ylämäki nosti Journalistiliiton tuloksen plussalle.

Journalistiliiton taloustilanteesta on viime vuosina uutisoitu tutuin sanakääntein: talous on hyvässä kunnossa, mutta tulevaisuus näyttää epävarmalta. Jäsenmaksuilla katetaan alle 80 prosenttia SJL:n kuluista, talous nojaa omaisuuden tuottoon.

Liitto omaisuuden arvo on noin 23 miljoonaa euroa, josta pääosa koostuu rahasto-osuuksista. Viime vuonna rahastojen tuotto näytti aluksi heikolta, mutta syksyllä alkoi pörssikurssien nousu, jota Donald Trumpin vaalivoitto kiihdytti. Osittain sen ansiosta sijoitukset toivat viime vuonna liitolle noin 850 000 euroa.

SJL:n talous- ja hallintojohtaja Helena Visti pitää tuottoa kohtuullisen hyvänä, vaikka se jääkin yli puoli miljoonaa vuoden 2015 huipputuloksesta.

”Trumpin investointilupaukset ovat nostaneet kursseja, mutta Trumpiin liittyvät riskit eivät vielä näy osakemarkkinoilla”, Visti arvioi.

Ilman omaisuuden tuottoja SJL olisi tehnyt noin 790 000 euroa tappiota, joten voitto jää noin 60 000 euroon.

Liiton kuluja kasvatti viime vuonna uusien jäsenpalvelujen, kuten uravalmennuksen, kehittäminen. Kulut jäivät kuitenkin ennakoitua pienemmiksi. Suurin syy tähän on, että kilpailukykysopimus typisti tes-neuvotteluja, kun keskusjärjestöt ja valtiovalta antoivat raamit sopimuskierrokselle.

Liiton jäsenmaksutuotot laskivat noin 1,5 prosenttia vuodesta 2015, kuten budjetissa oli ennakoitu.

Tästä vuodesta SJL ennakoi tappiollista, elleivät osakemarkkinat taas yllätä positiivisesti. Kuluja kasvattavat useat tes-neuvottelut sekä satsaaminen edelleen uusiin palveluihin.

SJL:n valtuuston puheenjohtaja Tapio Räihä ei ole huolissaan, vaikka budjetti on miinuksella.

”Mielestäni voimme tarvittaessa käyttää maltillisesti pääomia sellaisten toimintojen aloittamiseksi, jotka voivat tulevaisuudessa tuoda myös tuottoja positiivisen jäsenmaksukehityksen ja toivottavasti myös myytävien palvelujen kautta.”4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta