Tiedettä ja mielikuvitusta

Maija Karala

29-vuotias helsinkiläinen kuvittaja ja toimittaja.

Kuvituksia Helsingin Sanomiin, Tiedelehteen, Sieppoon, oppikirjoihin.

Harrastaa eläinten pääkallojen keräilyä.

Karalan töitä löytää runsaasti myös verkkoyhteisö DeviantArtista. Karalan nimimerkki on Eurwentala.

JOURNALISTI
5.5.2017

Manu Haapalainen, teksti
Maija Karala, kuvitus

Maija Karala kuvittaa mahdollisimman todellisia maailmoja.

Helsingin Viikissä asuva kuvittaja-toimittaja Maija Karala kiinnostui dinosaurusten maailmasta jo pienenä, kuten moni muukin lapsi, mutta hänen kiinnostuksensa ei koskaan hiipunut. Yliopisto-opiskelujensa alkupuolella hän ”hurahti ihan kunnolla” paleotaiteen tekemiseen.

”Lähtökohta on fossiili. Tieteellisen kirjallisuuden, tutkimuksen ja oman mielikuvituksen yhdistelmänä kuvaan, miltä eläin olisi voinut näyttää, ja sijoitan sen maailmaan, jollaisessa se olisi oikeasti voinut elää.”

Jo lukioaikana hän piirteli usein fantasia-aiheita, kuten lohikäärmeitä. Hän oli jo opiskelemassa biologiksi, tähtäimessään oli ura alan tutkijana, mutta alkoi kaivata kompromissia.

”Halusin käyttää sekä hankkimaani ymmärrystä biologiasta että mielikuvitustani.”

Ajatus tutkijanurasta tuntui raskaalta. Hän alkoi kirjoittaa ensin blogiaan Erään planeetan ihmeitä, sitten juttuja lehtiin. Pian hän päätyi hankkimaan elantonsa tiedetoimittajana.

Hieman sattumalta Karala pääsi kuvittamaan artikkelin ja siitä lähtien tilauksia on sadellut. Viimeksi kuluneiden parin vuoden ajan hän on ollut päätoiminen kuvittaja ja sivutoiminen kirjoittaja.

 

Karala on erikoistunut paleontologisiin, mutta myös muihin luonnontieteellisiin kuvituksiin. Tällä hetkellä leivän tuovat oppikirjojen kuvitukset opetushallitukselle ja Otavalle, lehtityöt Helsingin Sanomille ja Tiede-lehdelle, Uudenkaupungin Sanomien luontopalsta sekä Luontoliiton julkaiseman lastenlehti Siepon kuvitukset.

Journalistille Karala piirsi itsensä tekemässä kiinalaiseen, 120 miljoonan vuoden takaiseen Jehol Biotan ekosysteemiin sijoittuvaa kuvitusta. Kuvan dinosaurus on Sinosauropteryx.

”Se oli ensimmäinen höyhenpeitteen kanssa löydetty dinosaurus, joka ei ollut lintu”, Karala innostuu.

”Ihan mieletön, täysin kokonainen eläinfossiili, lempieläimeni. Fossiilin vatsa oli täynnä pienen nisäkkään luita, joten sen tiedetään olleen pienikokoinen petoeläin. Myös höyhenpeitteen väri pystytään nykyisin määrittämään.”

Maija Karala

29-vuotias helsinkiläinen kuvittaja ja toimittaja.

Kuvituksia Helsingin Sanomiin, Tiedelehteen, Sieppoon, oppikirjoihin.

Harrastaa eläinten pääkallojen keräilyä.

Karalan töitä löytää runsaasti myös verkkoyhteisö DeviantArtista. Karalan nimimerkki on Eurwentala.4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta