Tiedettä ja mielikuvitusta

Maija Karala

29-vuotias helsinkiläinen kuvittaja ja toimittaja.

Kuvituksia Helsingin Sanomiin, Tiedelehteen, Sieppoon, oppikirjoihin.

Harrastaa eläinten pääkallojen keräilyä.

Karalan töitä löytää runsaasti myös verkkoyhteisö DeviantArtista. Karalan nimimerkki on Eurwentala.

JOURNALISTI
5.5.2017

Manu Haapalainen, teksti
Maija Karala, kuvitus

Maija Karala kuvittaa mahdollisimman todellisia maailmoja.

Helsingin Viikissä asuva kuvittaja-toimittaja Maija Karala kiinnostui dinosaurusten maailmasta jo pienenä, kuten moni muukin lapsi, mutta hänen kiinnostuksensa ei koskaan hiipunut. Yliopisto-opiskelujensa alkupuolella hän ”hurahti ihan kunnolla” paleotaiteen tekemiseen.

”Lähtökohta on fossiili. Tieteellisen kirjallisuuden, tutkimuksen ja oman mielikuvituksen yhdistelmänä kuvaan, miltä eläin olisi voinut näyttää, ja sijoitan sen maailmaan, jollaisessa se olisi oikeasti voinut elää.”

Jo lukioaikana hän piirteli usein fantasia-aiheita, kuten lohikäärmeitä. Hän oli jo opiskelemassa biologiksi, tähtäimessään oli ura alan tutkijana, mutta alkoi kaivata kompromissia.

”Halusin käyttää sekä hankkimaani ymmärrystä biologiasta että mielikuvitustani.”

Ajatus tutkijanurasta tuntui raskaalta. Hän alkoi kirjoittaa ensin blogiaan Erään planeetan ihmeitä, sitten juttuja lehtiin. Pian hän päätyi hankkimaan elantonsa tiedetoimittajana.

Hieman sattumalta Karala pääsi kuvittamaan artikkelin ja siitä lähtien tilauksia on sadellut. Viimeksi kuluneiden parin vuoden ajan hän on ollut päätoiminen kuvittaja ja sivutoiminen kirjoittaja.

 

Karala on erikoistunut paleontologisiin, mutta myös muihin luonnontieteellisiin kuvituksiin. Tällä hetkellä leivän tuovat oppikirjojen kuvitukset opetushallitukselle ja Otavalle, lehtityöt Helsingin Sanomille ja Tiede-lehdelle, Uudenkaupungin Sanomien luontopalsta sekä Luontoliiton julkaiseman lastenlehti Siepon kuvitukset.

Journalistille Karala piirsi itsensä tekemässä kiinalaiseen, 120 miljoonan vuoden takaiseen Jehol Biotan ekosysteemiin sijoittuvaa kuvitusta. Kuvan dinosaurus on Sinosauropteryx.

”Se oli ensimmäinen höyhenpeitteen kanssa löydetty dinosaurus, joka ei ollut lintu”, Karala innostuu.

”Ihan mieletön, täysin kokonainen eläinfossiili, lempieläimeni. Fossiilin vatsa oli täynnä pienen nisäkkään luita, joten sen tiedetään olleen pienikokoinen petoeläin. Myös höyhenpeitteen väri pystytään nykyisin määrittämään.”

Maija Karala

29-vuotias helsinkiläinen kuvittaja ja toimittaja.

Kuvituksia Helsingin Sanomiin, Tiedelehteen, Sieppoon, oppikirjoihin.

Harrastaa eläinten pääkallojen keräilyä.

Karalan töitä löytää runsaasti myös verkkoyhteisö DeviantArtista. Karalan nimimerkki on Eurwentala.4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta