Melkein poliitikko

Riikka Suominen

40-vuotias Vihreän Langan päätoimittaja.

Työskennellyt aiemmin Huili-lehden päätoimittajana, Nelosen uutistoimituksessa, Ruotsin yleisradiossa sekä tiedottajana Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä.

Kandidaatin tutkinto Tukholman yliopiston viestinnän laitokselta.

Valittiin huhtikuussa vihreiden ehdokkaana Helsingin kaupunginvaltuuston varajäseneksi 536 äänellä.

Isä Ilkka Suominen oli kokoomuksen puheenjohtajana vuosina 1979–1991.

JOURNALISTI
5.5.2017

Janne Salomaa, teksti
Laura Oja, kuva

Varavaltuutettu Riikka Suominen haluaa pysyä erossa Helsingin kuntapolitiikan käsittelystä Vihreässä Langassa, vaikka onkin lehden päätoimittaja.

”Toimittaja ei voi tehdä kunnianhimoista poliittista journalismia, jos hän on itse mukana politiikassa”, sanoo Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen.

Hetkinen! Suominenhan on huhtikuussa valittu Helsingin kaupunginvaltuuston vihreiden ryhmän varajäseneksi.

”Varavaltuutettuna oleminen on enemmän harrastus kuin ammattipolitiikkaa”, hän luonnehtii.

Vaikutusvaltainen harrastus se silti on. Suominen pääsee päättämään pääkaupungin asioista todennäköisesti ainakin lautakuntasolla.

Siksi päätoimittaja on asettanut itsensä karenssiin: hän ei aio kirjoittaa kotikaupunkinsa politiikasta neljään vuoteen. Suominen myös esittää toukokuussa Vihreä Lanka Oy:n hallitukselle toimituspäällikkö Sammeli Heikkisen nimittämistä vastaavaksi toimittajaksi Helsingin kuntapolitiikan osalta.

”Helsingin kuntapolitiikka on aika selkeärajainen alue”, Suominen sanoo.

Käytännössä hänen voi silti olla vaikea sulkea silmiään ja korviaan kuntauutisoinnilta, sillä Vihreän Langan kuusihenkinen toimitus istuu samassa työhuoneessa.

 

Puoluelehden päätoimittajan osallistumisen politiikkaan ei pitäisi olla uutinen. Vihreä Lanka ei kuitenkaan ole perinteisten puoluelehtien tavoin julistautunut pääomistajansa äänenkannattajaksi. Toimituksessa on pidetty ylpeydenaiheena, etteivät lehden toimittajat ole vihreiden jäseniä.

Joulukuussa 2015 päätoimittajana aloittanut Suominen tosin on kuulunut vihreisiin vuodesta 2004. Hänkin korostaa lehden itsenäisyyttä.

”Myös puoluelehden tehtävä on palvella lukijoita. Iso osa Vihreän Langan lukijoista ei ole puolueen jäseniä. Ja uskon, että vihreiden jäsenetkin haluavat Langan olevan itsenäinen.”

Suominen uskoo, että lukijat huomaavat nopeasti, jos hän ajaisi päätoimittajana omaa tai puoluejohdon agendaa.

”Toimittajan työ on harvinaisen avoimesti arvioitavissa.”

 

Vaikka journalistin ja kuntapoliitikon roolien yhdistäminen on tuottanut Suomiselle paljon päänvaivaa jo ennen valtuustokauden alkua, vaaleihin lähteminen ei kaduta häntä.

”Se, että kuntapolitiikassa on mukana toimittajia, voi auttaa muiden toimittajien työtä. Haluan vaikuttaa siihen, että virkamiehiä kannustetaan avoimuuteen ja puhumaan epäkohdista.”

Valtakunnan politikkaan lähtemistä Suominen epäröi.

”Jos minulta olisi ennen kampanjaa kysytty asiasta, olisin ehkä reteämmin vastannut, että lähden eduskuntavaaleihin. Nyt pohdin, onko minusta siihen. Pidän itseäni enemmän journalistina, joka voi antaa jotakin pienessä roolissa politiikkaan, kuin poliitikkona.”

Riikka Suominen

40-vuotias Vihreän Langan päätoimittaja.

Työskennellyt aiemmin Huili-lehden päätoimittajana, Nelosen uutistoimituksessa, Ruotsin yleisradiossa sekä tiedottajana Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä.

Kandidaatin tutkinto Tukholman yliopiston viestinnän laitokselta.

Valittiin huhtikuussa vihreiden ehdokkaana Helsingin kaupunginvaltuuston varajäseneksi 536 äänellä.

Isä Ilkka Suominen oli kokoomuksen puheenjohtajana vuosina 1979–1991.5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta