Ja voittaja on

JOURNALISTI
5.5.2017

Asko Lehtonen, teksti

lehtonenasko@gmail.com

Kirjoittaja on Salon Seudun Sanomien yhteiskuntatoimituksen esimies.

Asko Lehtonen jakaa kolumnissaan ensimmäiset arkijournalismipalkinnot. ”Aluskasvillisuuden seassa ja pohjamudassa tehdään myös paljon työtä, joka jää vaille huomiota”, hän kirjoittaa.

Tervetuloa arkijournalismipalkintojen jakotilaisuuteen! Uusi palkinto ei kilpaile alan muiden huomionosoitusten kanssa. On hyvä, että hyviä journalisteja ja suorituksia nostetaan esille. Näin suurelle yleisölle näytetään, kuinka tärkeästä asiasta journalismissa on kyse ja kuinka vakavasti sen tekemiseen suhtaudutaan.

Aluskasvillisuuden seassa ja pohjamudassa tehdään myös paljon työtä, joka jää vaille huomiota.

Arkijournalismipalkinnon kategoriat perustuvat omiin suorituksiini. Laatukriteereitä laadittaessa on käytetty myös kokeneen kollegan viisautta: joskus vain on pakko.

 

Isoisän olkihattu -kolumni. Sarjan nimi viittaa Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemään iskelmään, jossa muistellaan suvun historiassa merkittävää osaa näytellyttä kesäpäähinettä. Toimittaja törmää komeroa siivotessaan tai autotallia järjestellessään kadottaneeksi luulemaansa esineeseen ja lomalta palattuaan kirjoittaa tapahtuneesta kolumnin. Kantava ajatus on, että taitavan kirjoittajan käsissä mikään aihe ei ole liian pieni. Kyllä joskus valitettavasti on.

 

Kesäjuhlareportaasi. Kalmankulman kesätapahtumassa kohtaavat ikääntyvä ja vähentyvä kantaväestö ja vapaa-ajan asukkaat. Jälkimmäiset ihmettelevät, miksi asiat ovat kääntynet huonompaan suuntaan sen jälkeen, kun he ovat muuttaneet pois – ymmärtämättä, että juuri siksi. Juttua voi kierrättää viikonlopusta ja kesästä toiseen vaihtamalla kylän nimen. Riukuaitatalkoot ja muurinpohjalettu mainittu.

 

Vuoden juttu. Jonkin hiljaisen uutispäivän aamuna kokenut ja väsynyt toimittaja antaa uutispäällikölle hataran lupauksen tarttua aiheeseen, joka ei isommin kiinnosta: ”Alan selvittää, katsotaan, mitä löytyy.” Kiireellisempiä ja kiinnostavampia asioita alkaa kaatua päälle, ja vuoden päästä pomon kanssa voidaan yhdessä todeta, että aihe on vanhentunut.

 

Sote-juttu. Maakuntahallinnon tuottajarekisteriin hyväksymän sosiaali- ja terveyskeskuksen keinonahkasohvalla asiakas lukee kolme vuotta vanhaa lehteä, jossa palvelurakenteesta kerrottiin samat asiat kuin nyt. Osallistua voi muillakin toistuvilla julkishallintouutisilla, joissa hallinto on päätösten vaikutuksia tärkeämpää.

 

The pääkirjoitus. Toisaalta voidaan kysyä, kannattaako pääkirjoituksia palkita, koska niiden yhteydessä ei yleensä julkaista kirjoittajan nimeä, mikä johtuu muun muassa siitä, että aihetta on voitu pohtia ja mielipidettä muokata kollektiivisesti kirjoittajaringissä. Toisaalta pääkirjoitus on selvästi muusta aineistosta erottuva kirjoitelma, joka mahdollistaa asioiden neutraalin tarkastelun. Loppujen lopuksi on ehkä sama, palkitaanko vai ei, kunhan kaikkia kohdellaan tasapuolisesti.

 

Oikaisu. Klikkausjournalismia ajalta ennen atk:ta. Taitavasti laadittu oikaisu herättää kiinnostuksen juttuun, jota lukija ei ollut aikaisemmin huomannut lainkaan. Samalla se muistuttaa journalisteille ja journalismin kuluttajille, että tällä alalla virheet tehdään julkisesti. Erityismaininta, jos syyn virheen syntymiseen saa siirrettyä uskottavasti toimituksen ulkopuolelle.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta