Hienoa vaan ei helppoa

JOURNALISTI
5.5.2017

Nina Erho, teksti

Minna Knus-Galán kertoo Tarkoin varjeltu -kirjassa niin hyvää tarinaa, että monessa kohtaa unohtaa lukevansa ammattikirjaa.

”Tällaisten hankkeiden parissa työskentely on toimittajan ammatin parhaita puolia. Silloin työ tuntuu sekä mielekkäältä että mielettömän hauskalta.”

Näin kirjoittaa Ylen tutkiva toimittaja Minna Knus-Galán kirjassaan Tarkoin varjeltu – Vuosi Panama-papereiden parissa. Kirja kertoo projektista, jossa 376 toimittajaa 80 maasta jalosti journalismia kaikkien aikojen suurimmasta tietovuodosta.

”Tietovuoto paljasti piilotalouden, jonka tuhoisat seuraukset koettelevat niin Afrikan köyhimpiä ihmisiä kuin länsimaiden kansalaisiakin.”

Kirja puhuu tutkivan journalismin puolesta mutta ei glorifioi sitä. Ammatillisten tähtihetkien kääntöpuoli on, että salaisuuksien varjeleminen on raskasta, usein myös pelottavaa. Tietojen heinäsuovan seulominen vaatii valtavasti työtä ilman varmuutta hyödyistä. Poikkeuksellisten projektien sovittaminen mediatalon normaalikäytäntöihin ei ole helppoa.

Knus-Galánilla on kerrottavaan hyvä tarina, ja hän kertoo sen niin, että monessa kohtaa unohtaa lukevansa ammattikirjaa. Siksi Tarkoin varjeltuun kannattaa tarttua myös sen, josta tuntuu, ettei arjen kiireessä saa mitään luettua.

Minna Knus-Galán: Tarkoin varjeltu – Vuosi Panama-papereiden parissa. S&S 2017.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta