Hienoa vaan ei helppoa

Minna Knus-Galán kertoo Tarkoin varjeltu -kirjassa niin hyvää tarinaa, että monessa kohtaa unohtaa lukevansa ammattikirjaa.

”Tällaisten hankkeiden parissa työskentely on toimittajan ammatin parhaita puolia. Silloin työ tuntuu sekä mielekkäältä että mielettömän hauskalta.”

Näin kirjoittaa Ylen tutkiva toimittaja Minna Knus-Galán kirjassaan Tarkoin varjeltu – Vuosi Panama-papereiden parissa. Kirja kertoo projektista, jossa 376 toimittajaa 80 maasta jalosti journalismia kaikkien aikojen suurimmasta tietovuodosta.

”Tietovuoto paljasti piilotalouden, jonka tuhoisat seuraukset koettelevat niin Afrikan köyhimpiä ihmisiä kuin länsimaiden kansalaisiakin.”

Kirja puhuu tutkivan journalismin puolesta mutta ei glorifioi sitä. Ammatillisten tähtihetkien kääntöpuoli on, että salaisuuksien varjeleminen on raskasta, usein myös pelottavaa. Tietojen heinäsuovan seulominen vaatii valtavasti työtä ilman varmuutta hyödyistä. Poikkeuksellisten projektien sovittaminen mediatalon normaalikäytäntöihin ei ole helppoa.

Knus-Galánilla on kerrottavaan hyvä tarina, ja hän kertoo sen niin, että monessa kohtaa unohtaa lukevansa ammattikirjaa. Siksi Tarkoin varjeltuun kannattaa tarttua myös sen, josta tuntuu, ettei arjen kiireessä saa mitään luettua.

Minna Knus-Galán: Tarkoin varjeltu – Vuosi Panama-papereiden parissa. S&S 2017.

5.5.2017

Nina Erho, teksti

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta