Medial räknenisse sökes

JOURNALISTI
5.5.2017

Lina Laurent och Johan Svenlin, text

På HSS Media har rekryteringen efter en ny vd nyligen inletts. I processen används en rekryteringsbyrå men bolaget publicerar också en offentlig platsannons.

”Det är ganska naturligt eftersom vi har egna annonsorgan”, säger styrelseordförande Henry Backlund.

Hurdan vd letar ni efter?

”Vi söker det traditionella: en viss kunskap om ekonomi men också någon som ser digitala lösningar och klarar av att på ett vettigt sätt arbeta med de förändringar som mediebranschen i dag upplever.”

Tf vd Thomas Peterssohn har ett kontrakt på tre månader med möjlighet till förlängning. Målet är ord att hitta en ny vd till hösten och han har själv varit tydlig med att han inte är tillgänglig för en fortsättning.

Peterssohn, som tidigare lett den svenska mediekoncernen MittMedia säger att HSS Media är ett spännande företag med en stark framtidstro.

”HSS Media måste genomgå samma förändringsarbete som alla tidningskoncerner i Norden måste genomgå. Även de mediehus som kommit längst i den digitala omställningen har 90 procent av resan kvar.”

 

Från fackligt håll överlåter man rekryteringen av vd helt och hållet till styrelsen och ägarna, men det finns ändå en önskan om att personen ska vara insatt i villkoren för journalistiskt arbete.

”Förra vd:n hade en inkörningsperiod innan han insåg att mediebranschen inte fungerar som ett industribolag”, säger Petter Granroth, huvudförtroendeman för journalisterna på HSS Media.

Svante Wahlbeck beskrivs som en vd med väldigt noggrann koll på siffror. Granroth sticker inte under stol med att Wahlbeck lyckades vända HSS Medias ekonomi från minus till plus.

”Men bakom den ekonomiska vändningen ligger det hårt arbete med minskad bemanning. Det tär på krafterna att hålla igång den traditionella utgivningen, samtidigt som man ständigt utvecklar nya grenar. Vi hoppas att den nya vd:n ser personalen som en resurs.”4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta