Medial räknenisse sökes

JOURNALISTI
5.5.2017

Lina Laurent och Johan Svenlin, text

På HSS Media har rekryteringen efter en ny vd nyligen inletts. I processen används en rekryteringsbyrå men bolaget publicerar också en offentlig platsannons.

”Det är ganska naturligt eftersom vi har egna annonsorgan”, säger styrelseordförande Henry Backlund.

Hurdan vd letar ni efter?

”Vi söker det traditionella: en viss kunskap om ekonomi men också någon som ser digitala lösningar och klarar av att på ett vettigt sätt arbeta med de förändringar som mediebranschen i dag upplever.”

Tf vd Thomas Peterssohn har ett kontrakt på tre månader med möjlighet till förlängning. Målet är ord att hitta en ny vd till hösten och han har själv varit tydlig med att han inte är tillgänglig för en fortsättning.

Peterssohn, som tidigare lett den svenska mediekoncernen MittMedia säger att HSS Media är ett spännande företag med en stark framtidstro.

”HSS Media måste genomgå samma förändringsarbete som alla tidningskoncerner i Norden måste genomgå. Även de mediehus som kommit längst i den digitala omställningen har 90 procent av resan kvar.”

 

Från fackligt håll överlåter man rekryteringen av vd helt och hållet till styrelsen och ägarna, men det finns ändå en önskan om att personen ska vara insatt i villkoren för journalistiskt arbete.

”Förra vd:n hade en inkörningsperiod innan han insåg att mediebranschen inte fungerar som ett industribolag”, säger Petter Granroth, huvudförtroendeman för journalisterna på HSS Media.

Svante Wahlbeck beskrivs som en vd med väldigt noggrann koll på siffror. Granroth sticker inte under stol med att Wahlbeck lyckades vända HSS Medias ekonomi från minus till plus.

”Men bakom den ekonomiska vändningen ligger det hårt arbete med minskad bemanning. Det tär på krafterna att hålla igång den traditionella utgivningen, samtidigt som man ständigt utvecklar nya grenar. Vi hoppas att den nya vd:n ser personalen som en resurs.”6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta