Tuttuun porukkaan

Antonia Berg, 40, aloittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden erikoistoimittajana 22. toukokuuta. Siihen saakka hän työskentelee politiikan toimittajana Svenska Ylessä. Berg aloitti Svenska Ylessä 2001 ja politiikan toimittajana 2007. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri. Berg on Journalistiliiton valtuuston jäsen.

JOURNALISTI
13.4.2017

Nina Erho, teksti

Antonia Berg aloittaa toukokuussa MTV Uutisten politiikan ja talouden erikoistoimittajana.

Miksi siirryt pitkältä Yle-uralta Maikkariin?

Maikkarilla oli auki politiikan toimittajan paikka, jota sikäläiset kollegat kehottivat hakemaan sanoen, että sopisin joukkoon ja olisin siinä hyvä. Kun selvitin työnkuvaa ja työehtoja, sain tarjouksen, jota en voinut vastustaa.

 

Olitko lähtökohtaisesti ajatellut hakea uutta työtä?

En ollut, mutta tiesin kyllä, että Maikkarissakin on hyvä porukka. Politiikan toimittajat tuntevat toisensa hyvin, koska vietämme paljon aikaa yhdessä eri ovien takana. Hain Maikkariin ennen kuin tiesin Svenska Ylen yt-neuvotteluista, mutta totta kai on hyvä, että lähtöni pelastaa jonkun toisen pään.

 

Miten journalismin tekeminen suomeksi eroaa ruotsiksi tekemisestä?

En usko, että journalismin tekemisessä on eroa, mutta suomeksi tehdessä esimerkiksi eduskunnan puheenvuoroja ei tarvitse tekstittää. Itseltäni suomeksi tekeminen tulee vaatimaan keskittymistä, koska olen aina työskennellyt ruotsiksi. Muutoinhan työ on samaa, jota olen tehnyt jo kymmenen vuotta.

 

Eroaako suomen- ja ruotsinkielisen median journalistinen kulttuuri toisistaan?

Ylessä eroaa. Luulen, että Maikkari muistuttaa enemmän Svenska Yleä, jossa on matala hierarkia. Täällä on päivän aiheiden lisäksi pystynyt toteuttamaan hyvin omia ideoitaan.

Miten journalistien huomion kohteet eroavat?

Ruotsinkielisellä puolella ollaan kiinnostuneempia ruotsinkielisten asemasta ja suomenruotsalaisiin liittyvistä asioista. Täällä tehdään enemmän ”human interestiä”, ja haastateltaviksi toivotaan sellaisia, jotka puhuvat ruotsia.

 

Millaiset välit toimittajilla ja poliitikoilla on Suomessa?

Ihan asialliset ja avoimet. Esimerkiksi eduskuntaan akkreditoituneet toimittajat saavat liikkua siellä vapaasti ja voivat lähestyä poliitikkoja. Viime aikoina esiin on tullut vaikutusyrityksiä toimittajiin, mutta en ole itse kokenut sellaista.

 

Mikä on tärkein asia, joka politiikan toimittajan pitää osata?

Selittää vaikeitakin asioita niin, että ihmiset ymmärtävät. Osata kysyä selkeästi, jotta poliitikot joutuvat vastamaan selkeästi.

 

Voisivatko politiikan toimittajat tehdä jotain paremmin?

Ainahan voi tehdä parempia juttuja ja olla kriittisempi. Toisaalta olosuhteet rajoittavat, kuten silloin, kun eduskunnassa 20 toimittajaa yrittää saada vastauksen poliitikolta, jolla on pari minuuttia aikaa.

 

Mitä teet vapaa-ajalla?

Minulla on 3- ja 5-vuotiaat lapset. Harrastuksia ovat oma hevonen ja crossnature, jossa jumpataan ulkona ympäri vuoden käyttäen vastuksena omaa kehoa ja kaikkea, mitä luonnosta löytyy.

Antonia Berg, 40, aloittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden erikoistoimittajana 22. toukokuuta. Siihen saakka hän työskentelee politiikan toimittajana Svenska Ylessä. Berg aloitti Svenska Ylessä 2001 ja politiikan toimittajana 2007. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri. Berg on Journalistiliiton valtuuston jäsen.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta