Painii KGB:n kanssa

JOURNALISTI
13.4.2017

Heikki Haapavaara
Kirjoittaja on Kauppalehden reportteri.

Kauan sitten meillä oli Neuvostoliiton uutistoimisto APN:n johto illan vietossa. Porukan kakkosjohtaja oli KGB:n veikkosia, kirjoittaa Heikki Haapavaara.

Varokaa värväysyrityksiä, neuvoi Suojelupoliisi taas äsken. Se on oikeassa.

Olen pitänyt yllä presidentti Kekkosen saunadiplomatiaa jo vuosikymmeniä: Kutsun kumppaneitani saunaan meille. Minulla on klassinen kertalämmitteinen sauna, makkarat ja hyvät viinat.

Kauan sitten meillä oli Neuvostoliiton uutistoimisto APN:n johto illan vietossa. Porukan kakkosjohtaja oli KGB:n veikkosia. Ykkösmies oli kuuluisa Leonid Laakso, Aatos Erkonkin suosikki. Paikalla oli myös setäni.

Vastoimme Leonidin kanssa rauhassa, kun KGB-kaveri ja setäni vetäytyivät pihalle. Mekin Leonidin kanssa laskeuduimme saunan rapuille. Pihakaivolla oli upea näky. APN:n tiedustelujohtaja ja setäni painivat siellä alastomina. Se oli siistiä sylipainia – ei lyöntejä. Veri ei vuotanut!

Huohottaen he selvittivät keskustelevansa Mainilan laukauksista. Noin asiat selviävät.

Sama toistui Neuvostoliiton hajottua. Vanhempi setäni löylytteli lauteilla venäläisystäväni kanssa. Hänen taustallaan on KGB-korkeakoulu. Siis asiantuntija.

Venäläiseni kertoi äkkiä sedälleni, että hän asioi kohta Stockmannilla – hän tulee panssarivaunun kanssa. Vaan etpä tule, vastasi setäni. Tulen sinua vastaa Viipuriin singon kanssa. Ja taas tavattiin diplomatiaa pihakaivolla.

Myöhemmin nautimme silliaamiaisen ja uudet juomat. Maljat kohosivat.

Värväys ei onnistunut, kotiin tuli pistevoittoja. Noista öistä puhutaan yhä Moskovassa. Semmoisia setiä minulla. Supo tietää, että venäläiset ovat yrittäneet vaikuttaa aina. Ei sitä pelätä pidä. Suomalainen osaa pitää pintansa.4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta