Kärsivällisyyden äärellä

Ikonimaalaus vaatii pitkäjänteisyyttä ja tarkkuutta. Täydellistä keskittymistä vaativa harrastus täyttää Marja Luumin rauhalla.

Ikonimaalaus on rauhoittavaa, Marja Luumi sanoo. Joskus työ sujuu mutkattomasti, mutta jos on stressiä ja kiirettä, tuntuu ettei mikään onnistu.

Marja Luumi

41-vuotias tuottaja Kymen Sanomissa Kotkassa.

Valmistunut media-nomiksi Kymenlaakson amk:sta vuonna 2002. Toimittajakokemusta Poijusta, Parikkalan Sanomista ja Anjalankosken Sanomista. Työskennellyt Kymen Sanomissa vuodesta 2007.

Ikonimaalauksen lisäksi harrastaa lenkkeilyä, purjehdusta ja laskettelua. Rakastaa yli kaiken matkustamista. Viihtyy Kotkassa, koska meren äärellä tulee tunne, että maailma on avoinna.

JOURNALISTI
13.4.2017

Tiina Suomalainen, teksti
Arttu Muukkonen, kuva

Marja Luumi laittaa murusen sinistä värijauhetta lasilevylle. Sekaan hän valuttaa tilkan munankeltuaisvesiseosta. Sitten hän alkaa hiertää värijauhetta palettiveitsellä tasaiseksi pyörivin liikkein.

Kun maali on hyvin sekoittunut, Luumi tarttuu ohueen siveltimeen. Siniruskeasävyinen Jumalanäidin ikoni näyttää ulkopuolisen silmin täysin valmiilta, mutta Luumin mielestä joitakin kohtia voisi vielä kirkastaa.

”Ikonien maalaukseen jää koukkuun, sillä tässä pystyy kehittymään loputtomiin. En ole koskaan täysin tyytyväinen lopputulokseen. Aina voisi tehdä paremmin.”

 

Luumi on harrastanut ikonimaalausta liki kaksikymmentä vuotta.

”Jostain se kipinä tuli. Olen ortodoksi, ja ikonit ovat minulle uskontoni kautta tuttuja. Ikonimaalaus on luonteva tapa jatkaa sukuni perinnettä ja kulttuuria.”

Pikkutarkan ja hermoja vaativan työn valmistumiseen voi mennä vuosikin. Ikonia maalataan kerros kerrokselta, maalikerroksia voi kertyä päällekkäin kymmeniä.

”Alussa mietin, että miten jotakin voi tehdä kuukausikaupalla. Kärsivällisyys, keskittymiskyky ja pitkäjänteisyys eivät olleet vahvuuksiani, mutta maalaaminen on kehittänyt näitä ominaisuuksia.”

Kärsivällisyyttä ja keskeneräisyyden sietämistä Luumi tarvitsee myös työssään Kymen Sanomien päivätuottajana.

”En mielelläni jätä asioita kesken. Ikonimaalaus on opettanut minulle sen hyväksymistä, että työtä ei saakaan kerralla valmiiksi.”

 

Ikonit maalataan aina esikuvan mukaan. Vaikka persoonallisuus viivassa, muodossa ja värienkäytössä sallitaan, kyse on tavallaan jäljentämisestä. Ikoniin ei voi lisätä elementtejä omasta päästään.

”Minuun vetoavat varsinkin meriaiheiset ikonit, joissa esiintyy vaikkapa merenkulkijoiden, lasten ja matkustajien suojeluspyhä Nikolaos.”

Kun ikonimaalari keskittyy johonkin yksityiskohtaan, katoaa mielestä kaikki muu. Ikonin sanotaan olevan ikkuna pyhyyteen, ja joillekin ikonimaalaus onkin kuin rukousta. Luumi on maallisempi harrastaja – hänestä on hienoa päästä tekemään jotakin käsillään.

Kotkan ortodoksiseurakunnan ikonimaalareiden ryhmä on vuosien saatossa muotoutunut tiiviiksi. Harras tunnelma vaihtuu hetkessä höpötykseen ja nauruun.

”Välillä tätä ei juttujen perusteella uskoisi ikonikerhoksi”, Luumi hymyilee.

Kun hän lähtee kotiin muutaman tunnin maalattuaan, olo on rentoutunut ja seesteinen.

”Tämä on hurjan rauhoittavaa, todellista vastapainoa työlle ja lapsiperheen arjelle. Täysin erilaista kuin mikään muu.”

Marja Luumi

41-vuotias tuottaja Kymen Sanomissa Kotkassa.

Valmistunut media-nomiksi Kymenlaakson amk:sta vuonna 2002. Toimittajakokemusta Poijusta, Parikkalan Sanomista ja Anjalankosken Sanomista. Työskennellyt Kymen Sanomissa vuodesta 2007.

Ikonimaalauksen lisäksi harrastaa lenkkeilyä, purjehdusta ja laskettelua. Rakastaa yli kaiken matkustamista. Viihtyy Kotkassa, koska meren äärellä tulee tunne, että maailma on avoinna.14 2018
Arkisto

Synkkä salaisuus

Toimittaja Ari Lahdenmäki on kirjoittanut lukuisia juttuja etiikasta ja naisten oikeuksista. Marraskuussa hän sai kaksi tuomiota seksuaalirikoksista. Journalisti haastatteli kahtatoista naista, jotka kertovat lisää Lahdenmäen pimeästä puolesta.

Akateeminen iltapäivälehtimies

Pasi Kivioja ennustaa väitöskirjassaan painettujen iltapäivälehtien loppua.

Villille tv-alalle toivotaan tes-suitsia

Elokuva- ja tv-alan työehtosopimuksesta halutaan yleissitova. Journalistiliitto toivoo päätöksen kohentavan alan palkkatasoa.

Utu-uutiset sumentavat todellisuuden

Uutiset kauppakeskuksen vaikeuksista tai alhaisen syntyvyyden aiheuttamasta huoltosuhdehuolesta eivät ole valheita. Silti ne vääristävät asioiden mittakaavan valeuutisille ominaiseen tapaan, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Stor i truten. Mikael Sjövall är tillbaka i rollen som journalist och uppskattar möjligheten att ställa också de obekväma frågorna. ”Jag har alltid haft svårt att arbeta med tillrättalagd information där man på skyler över obekväma saker och bäddar in sanningen i begreppsliga rökridåer.”

En reporter som skyr rökridåer

Propagandabranschen kändes som en tvångströja för Mikael Sjövall. Som journalist får han ställa de besvärliga frågorna och berätta sanningen utan att bädda in den.

Vaikuttajasta vuorovaikuttajaksi

Yle tavoittelee tiiviimpää yleisösuhdetta sallimalla uutisten kommentoinnin. Suunnitelmissa on, että toimittajat käyttävät jatkossa osan työajastaan yleisön kanssa keskusteluun. Kyse voi olla uutistyön murroksesta, jossa toimittajien ammatti-identiteettiä määritellään uudelleen.

Toimittaja Tapio Mainio (oik.) työskentelee eläkeläisenä yhtä paljon kuin päivätyössä Helsingin Sanomissa. Nyt toimeksiantajia on useita. Yksi niistä on Kauppalehti, johon hän haastatteli metsänomistaja Jorma Seppästä Suomussalmella.

Samalla viivalla

Moni toimittaja jatkaa työntekoa eläkkeelle jäätyään. Töitä tekemällä voi päästä samaan ansiotasoon kuin aktiiviuran aikana.

Valokuvan puolustaja. Marina Ekroos perusti startupin suojellakseen valokuvakulttuuria, mutta ei ehdi itse enää juurikaan kuvata.

Oikeutta valokuville

Valokuvaaja Marina Ekroos haluaa pelastaa maailman huonosti rajatuilta valokuvilta.

Av kärlek till värvet

I Sverige visar en utredning att mediehusen de senaste åren kraftigt har dumpat frilansarnas arvoden. Något stort engagemang från dem som har fasta jobb har veterligen inte hörts av, skriver Jeannette Björkvist.

Raimo Tyykiluodon on 12 diktaattoria -sarjaa tehdessään pitänyt miettiä, miten kertoa diktaattorien teoista sekä aiheen vaatimalla vakavuudella että koukuttaen kuuntelijat. ”Kaikkea ei pidä kertoa paasaten sormi pystyssä, vaan kuuntelijalle pitää antaa mahdollisuus oivaltaa. Silloin asiat jäävät parhaiten mieleen.”

Sairaan kiinnostavat diktaattorit

Raimo Tyykiluoto mietti aloittaessaan 12 diktaattoria -radiosarjan tekemistä, miten kertoa julmuuksista pröystäilemättä. ”Sarjassa on myös tragikoomisuutta, joka tekee siitä kuunneltavan”, hän kertoo.

Vaarallinen suhde

Kriitikot usein tuntevat oman taiteenlajinsa tekijöitä. Milloin suhde on liian läheinen?

Koska Anni Kuittisen kansantanssiryhmän Motoran Pelmakat jäsenet asuvat eri paikkakunnilla ryhmä harjoittelee vain kerran kuussa. Intensiivisinä tanssiviikonloppuina harjoitustunteja kertyy yhteensä 10 – 14.

Ylpeästi kansantanssija

Anni Kuittinen haluaa murtaa kansantanssia koskevia ennakkoluuloja.

Nopea paluu journalistiksi

Sanna Keskinen, 44, aloittaa tammikuussa Kainuun Sanomien päätoimittajana.

Mediakunta hallituksen tärkein onnistuminen

Journalistiliitto saa joulukuussa uuden valtuuston ja hallituksen. Journalisti selvitti, missä nykyinen hallitus on mielestään onnistunut ja missä jäi parantamisen varaa.

Lapsuuden loppu

Kolmas kerta voisi sanoa toden, mutta sitä toimittaja Simo Ahtee ei uskalla Don Rosan haastattelussa yrittää.

Kieli, alkeet

Se että ihmiset käyttävät vapaamuotoisessa ilmaisussaan englanninkielisiä sanoja ja puhekielisiä muotoja, ei ole kielen rappiota. Se on tavallista kielellistä vaihtelua, kielen rikkautta, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Karhea kirja rikostoimittamisesta

Mielenkiintoisinta Oikeustoimittajien 30-vuotisjuhlakirjassa, Etusivun rikoksissa on juttuprosessien avaaminen ja toimittajan työhön liittyvät inhimilliset yksityiskohdat, kirjoittaa Marja Honkonen.

Höga inkomster med två roller

Personer som både är vd och chefredaktör, så kallade publishers, ligger på topp när man jämför förvärvsinkomsterna 2017 bland mediecheferna i Svenskfinland.

Othman fortsätter skriva

I veckan firades Henrik ”Otis” Othmans sista arbetsdag på Österbottens Tidning (ÖT). Othman hann jobba på ÖT, tidigare Jakobstads Tidning, i nästan 40 år. Han kommer som pensionär att titulera sig publicist.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta