Kenen sananvapaus?

JOURNALISTI
13.4.2017

Janne Zareff, teksti

janne.zareff@yle.fi

Kirjoittaja on Yleisradion toimittaja.

Toimittajien tehtävänä yhteiskunnassa ei ole varmistaa työnantajansa äänen kuuluminen, vaan varmistaa yleisönsä tiedonsaanti, kirjoittaa Janne Zareff.

”Toimittajat eivät käytä työssään sananvapauttaan kansalaisina, vaan työnantajansa sananvapautta”. Päätoimittajien yhdistys linjasi näin julkilausumassaan helmikuussa. Julkilausuman mukaan se ei liittynyt marraskuussa alkaneeseen Yle-kohuun, vaikka ajallinen yhteys on vahva.

Maaliskuun lopussa Julkisen sanan neuvosto antoi langettavan päätöksen, jonka mukaan Yle oli marraskuussa taipunut pääministeri Juha Sipilän (kesk.) painostukseen tätä koskeneessa uutisoinnissa.

Poikkeuksellinen päätös nostatti myös poikkeuksellista kritiikkiä neuvostoa kohtaan. Tässä kritiikissä toistui usein Päätoimittajien yhdistyksen näkemys siitä, mistä toimittajien sananvapaudessa on kysymys. Tämä on huolestuttavaa, sillä väite on journalismin omien ihanteiden näkökulmasta kestämätön. Toimittaja ei nimittäin käytä työnantajansa sananvapautta, vaan yleisönsä sananvapautta.

Perustuslaki määrittelee sananvapauden kaksisuuntaisena ilmiönä: jokaisen ihmisen oikeutena lähettää ja ottaa vastaan tietoja. Journalistin ohjeet perustuvat ajatukselle jälkimmäisen painottamisesta. Ohjeiden ensimmäisessä pykälässä journalistin määritellään olevan vastuussa ennen kaikkea yleisölleen. Ei siis työnantajalleen, vaan yleisölleen, jolla ”on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu”.

Toimittajien tehtävänä yhteiskunnassa ei ole varmistaa työnantajansa äänen kuuluminen, vaan varmistaa yleisönsä tiedonsaanti.

Viime kädessä kysymys on siitä, katsotaanko journalismi ensisijaisesti bisneksen vai demokratian työkaluksi. Jos journalismi on bisnestä, työnantajan oikeudet ovat toimittajan tärkein ohjenuora. Jos taas journalismi katsotaan ensisijaisesti demokratian työkaluksi, yleisön oikeudet ajavat niistä ohi.

Jos journalistit ammattikuntana haluavat säilyttää oikeuden vaatia asemaa demokraattisessa prosessissa, on vaihtoehtoja vain yksi.

Tärkein ohjenuora voi olla vain Journalistin ohjeisiin kirjattu yleisön oikeus tietää. Toimittajan sananvapaus on yleisön sananvapautta.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta