Havainnollinen käännösopas

JOURNALISTI
13.4.2017

Marja Honkonen, teksti

Natasha Vilokkisen Tiedontuojat-kirja huomioi tietotekstin käännöstyön vaatimukset suurista pieniin.

”Joskus kirjailijan ajatusten välittäminen lukijoille vaatii kääntäjältä tämän varpaiden tallomista.” Niin kirjoittaa tieto- ja kaunokirjallisuuden kääntäjä Natasha Vilokkinen maaliskuussa ilmestyneessä kirjassaan Tiedontuojat. Se on tietokirjan suomentajan opas, joka listaa joukon käännöstyön vaatimuksia suurista pieniin: tiedonhankinnasta ja kirjoittajan virheiden bongaamisesta lause- ja sanatason viilaukseen. Vilokkinen avaa käännösprosessia havainnollisesti.

Oppaassa painotetaan luettavuutta ja tekstin sujuvuutta. Niitä avataan kiitettävän käytännöllisin esimerkein, joista on hyötyä tavallisellekin tekstin tekijälle. Tiedontuojat soveltuu hakuteokseksi, joka tarjoaa käytännön ohjeita niinkin pieniin yksityiskohtiin kuin vieraskielisten erisnimien tavuttamiseen.

Jo nopealla lukemisella Tiedontuojista löytyy paljon apuja myös siihen, kun omaan juttuun täytyy suomentaa vieraskielistä uutistekstiä tai haastateltavan puhetta. Muutamassa kohdassa hyvän muistutuksen saavat myös vierassanojen, muotisanojen ja vieraista kielistä lainattujen kielikuvien rakastajat.

Natasha Vilokkinen: Tiedontuojat. Vastapaino 2017.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta