Avoimin kortein uskonnosta

JOURNALISTI
13.4.2017

Marja Honkonen, teksti
Anna Autio, kuva

Horisontti-ohjelmaa tekevä Anna Patronen haluaa pitää uskonkysymykset julkisessa keskustelussa.

Kun maallisen median toimittaja kirjoittaa uskonnosta, hänellä on usein kiire irtisanoutua sen maailmankuvasta. Se ärsyttää toimittaja Anna Patrosta.

”Jokaisen kannattaisi ymmärtää, että itselläkin on värittyneet lasit. Silloin kun tekee juttua ihmisestä, jolla on vakaumus, voi suhtautua siihen jollain tavalla rennommin”, Patronen sanoo.

Vaikka Suomessa tehdään paljon asiantuntevaa uskontojournalismia, julkipuhe on Patrosen mielestä ateistista. Hän itse haluaa pitää uskonkysymykset ”julkisessa tilassa” ja näyttää, miten ihmiset liittävät itsensä suurempiin kertomuksiin.

”Toimittajana haluan rakentaa, en repiä.”

 

Patronen päätyi uskontojournalismin pariin kristillisen TV7-kanavan kautta. Viime vuonna hän aloitti työt Kirkon tiedostuskeskuksessa. Siellä Patronen tekee Ville Talolan kanssa Horisontti-ohjelmaa Yle Radio 1:lle.

TV7:ään verrattuna Horisontti on ”mainstreamia”. Se tarkastelee uskontoja ja maailmankuvia ulkoapäin. Varsinaisten kristillisten medioiden tehtävä taas on tarjota pohdintapintaa uskossa oleville.

”Lähtökohtaisesti ne liudentuvat enemmän tai vähemmän journalismista hartauspuolelle, mediasta riippuen”, Patronen sanoo.

Kirkolta palkkansa saava toimittaja joutuu itsekin toistuvasti pohtimaan omaa kriittisyyttään. Kun Horisonttia nauhoitetaan Ylen studiolla, lopputuotteen on oltava journalismia, ei kirkon propagandaa.

Siksi Horisontin aiheena voi olla buddhalaisen nunnan tarina, hengellinen väkivalta tai ateismin kasvu. Kirkolle vaikeita kysymyksiä, kuten tasa-arvoista avioliittolakia ja eutanasiaa, pyritään käsittelemään tasapainoisesti.

Vaikka jonkun aiheen tietäisikin suuttuttavan yleisöä, sen ei pidä antaa vaikuttaa, Patronen sanoo.

 

Patronen on luterilainen. Hän on halunnut opetella puhumaan omasta uskostaan luontevasti. Siinä ei hänen mielestään ole toimittajalle mitään hävettävää.

”Kristus on minulle tärkein, ja uskallan sanoa sen. Pelaan avoimin kortein.”4 2021
Arkisto

Merja Ylä-Anttila pitää Yle-lain uudistusta tarpeettomana, mutta välttelee kommentoimasta sitä julkisesti

Merja Ylä-Anttila tuli Ylen toimitusjohtajaksi vuonna 2018. Hän on sen jälkeen ehtinyt uudistaa Ylen organisaation, jättää kädenjälkensä Ylen strategiaan ja tutustua hieman uusiin kollegoihinsa kahvittelemalla noin neljänsadan yleläisen kanssa.

Median ammattilaisen on tiedettävä, kenen ideologiaa edistää

Tiedotusvälineen pitää saada itse valita, mitä sanoja ja käsitteitä käyttää. On kuitenkin tiedettävä, mistä käsitteet ovat peräisin ja kenen ideologiaa ne pönkittävät, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Väkivalta varjostaa ja mustasukkaisuus piinaa – miksi otsikoissa raiskaukset vain tapahtuvat, kysyy toimittaja Sara Harju

Sukupuolittuneessa ja seksuaalisessa väkivallassa tekijä usein ohitetaan käyttämällä passiivia ikään kuin väkivalta olisi hallitsematon voima, jota vastaan ei voi pyristellä.

Toimittajana saat kätevästi näkyvyyttä sometilillesi ja laukkumallistollesi, Jenni Alexandrova

Radiotoimittaja Jenni Alexandrova kirjoittaa blogissaan viineistä ja ihmettelee, miksi Alko ei ole lähettänyt hänelle lahjaviinejä.

Liian pitkälle menevä tasa-arvo on hyvä tarina, mutta harvoin totta

Tällaisessa ilmapiirissä ei ole suuri ihme, että maan suurin sanomalehti alkaa nähdä kaiken paitsi luonnontieteellisen tutkimuksen luisuvan tieteellisyydestä kohti silkkaa ”intersektionaalista ideologiaa”, kirjoittaa Janne Zareff.

Näin Journalistiliitto toimii

Satavuotiaalla Journalistiliitolla on toimisto Helsingin Hakaniemessä, mutta jäseniä ympäri maan. Mitä tekevät liiton toimitusosastot, paikallisyhdistykset, valtuusto, hallitus ja toimisto?

Kuusi vuotta sitten freelancerit petettiin. Nyt lainsäätäjät voivat turvata luovan työn tekijöiden elannon.

Luovan työn tekijöiden kohtuulliset korvaukset voitaisiin varmistaa, kun EU-pykäliä tuodaan kotimaiseen tekijänoikeuslainsäädäntöön, kirjoittaa Sanna Nikula.

Uudet puolueet eivät sopeutuneet kirjoitusohjeeseen

”Moni uusi puolueennimi oli rakenteeltaan erilainen kuin vanhat, joten niiden erisnimisyyden häivyttäminen alkukirjaintempulla tuntui oudolta robotiikalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Den ensidiga bevakningen av rikspolitiken

Att den åländska riksdagsledamoten är den mest frekvent intervjuade rikspolitikern i de åländska medierna är varken konstigt eller fel, det är avsaknaden av andra röster som är det, skriver Felicia Bredenberg.

Kun hätä on suurin, on kollega lähellä

Juuri kun Radio Novan uutiset olivat alkamassa, ankkuri Jussi Karhunen tunsi muljahduksen mahassaan.

Totuuden tyyni tulkki on poissa

Toimittaja Jorma Lehto 2. 3. 1947 Seinäjoki – 25. 3. 2021 Mustasaari

”Alla finlandssvenska medier är dåliga på något sätt”

Vårens näst sista Mediespråkswebbinarium kräver självironi och god humor. Den 23 april ger sig komikern Alfred Backa nämligen på den finlandssvenska journalistiken i en roast där alla får sig kring öronen.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta