Avoimin kortein uskonnosta

JOURNALISTI
13.4.2017

Marja Honkonen, teksti
Anna Autio, kuva

Horisontti-ohjelmaa tekevä Anna Patronen haluaa pitää uskonkysymykset julkisessa keskustelussa.

Kun maallisen median toimittaja kirjoittaa uskonnosta, hänellä on usein kiire irtisanoutua sen maailmankuvasta. Se ärsyttää toimittaja Anna Patrosta.

”Jokaisen kannattaisi ymmärtää, että itselläkin on värittyneet lasit. Silloin kun tekee juttua ihmisestä, jolla on vakaumus, voi suhtautua siihen jollain tavalla rennommin”, Patronen sanoo.

Vaikka Suomessa tehdään paljon asiantuntevaa uskontojournalismia, julkipuhe on Patrosen mielestä ateistista. Hän itse haluaa pitää uskonkysymykset ”julkisessa tilassa” ja näyttää, miten ihmiset liittävät itsensä suurempiin kertomuksiin.

”Toimittajana haluan rakentaa, en repiä.”

 

Patronen päätyi uskontojournalismin pariin kristillisen TV7-kanavan kautta. Viime vuonna hän aloitti työt Kirkon tiedostuskeskuksessa. Siellä Patronen tekee Ville Talolan kanssa Horisontti-ohjelmaa Yle Radio 1:lle.

TV7:ään verrattuna Horisontti on ”mainstreamia”. Se tarkastelee uskontoja ja maailmankuvia ulkoapäin. Varsinaisten kristillisten medioiden tehtävä taas on tarjota pohdintapintaa uskossa oleville.

”Lähtökohtaisesti ne liudentuvat enemmän tai vähemmän journalismista hartauspuolelle, mediasta riippuen”, Patronen sanoo.

Kirkolta palkkansa saava toimittaja joutuu itsekin toistuvasti pohtimaan omaa kriittisyyttään. Kun Horisonttia nauhoitetaan Ylen studiolla, lopputuotteen on oltava journalismia, ei kirkon propagandaa.

Siksi Horisontin aiheena voi olla buddhalaisen nunnan tarina, hengellinen väkivalta tai ateismin kasvu. Kirkolle vaikeita kysymyksiä, kuten tasa-arvoista avioliittolakia ja eutanasiaa, pyritään käsittelemään tasapainoisesti.

Vaikka jonkun aiheen tietäisikin suuttuttavan yleisöä, sen ei pidä antaa vaikuttaa, Patronen sanoo.

 

Patronen on luterilainen. Hän on halunnut opetella puhumaan omasta uskostaan luontevasti. Siinä ei hänen mielestään ole toimittajalle mitään hävettävää.

”Kristus on minulle tärkein, ja uskallan sanoa sen. Pelaan avoimin kortein.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta