Avoimin kortein uskonnosta

JOURNALISTI
13.4.2017

Marja Honkonen, teksti
Anna Autio, kuva

Horisontti-ohjelmaa tekevä Anna Patronen haluaa pitää uskonkysymykset julkisessa keskustelussa.

Kun maallisen median toimittaja kirjoittaa uskonnosta, hänellä on usein kiire irtisanoutua sen maailmankuvasta. Se ärsyttää toimittaja Anna Patrosta.

”Jokaisen kannattaisi ymmärtää, että itselläkin on värittyneet lasit. Silloin kun tekee juttua ihmisestä, jolla on vakaumus, voi suhtautua siihen jollain tavalla rennommin”, Patronen sanoo.

Vaikka Suomessa tehdään paljon asiantuntevaa uskontojournalismia, julkipuhe on Patrosen mielestä ateistista. Hän itse haluaa pitää uskonkysymykset ”julkisessa tilassa” ja näyttää, miten ihmiset liittävät itsensä suurempiin kertomuksiin.

”Toimittajana haluan rakentaa, en repiä.”

 

Patronen päätyi uskontojournalismin pariin kristillisen TV7-kanavan kautta. Viime vuonna hän aloitti työt Kirkon tiedostuskeskuksessa. Siellä Patronen tekee Ville Talolan kanssa Horisontti-ohjelmaa Yle Radio 1:lle.

TV7:ään verrattuna Horisontti on ”mainstreamia”. Se tarkastelee uskontoja ja maailmankuvia ulkoapäin. Varsinaisten kristillisten medioiden tehtävä taas on tarjota pohdintapintaa uskossa oleville.

”Lähtökohtaisesti ne liudentuvat enemmän tai vähemmän journalismista hartauspuolelle, mediasta riippuen”, Patronen sanoo.

Kirkolta palkkansa saava toimittaja joutuu itsekin toistuvasti pohtimaan omaa kriittisyyttään. Kun Horisonttia nauhoitetaan Ylen studiolla, lopputuotteen on oltava journalismia, ei kirkon propagandaa.

Siksi Horisontin aiheena voi olla buddhalaisen nunnan tarina, hengellinen väkivalta tai ateismin kasvu. Kirkolle vaikeita kysymyksiä, kuten tasa-arvoista avioliittolakia ja eutanasiaa, pyritään käsittelemään tasapainoisesti.

Vaikka jonkun aiheen tietäisikin suuttuttavan yleisöä, sen ei pidä antaa vaikuttaa, Patronen sanoo.

 

Patronen on luterilainen. Hän on halunnut opetella puhumaan omasta uskostaan luontevasti. Siinä ei hänen mielestään ole toimittajalle mitään hävettävää.

”Kristus on minulle tärkein, ja uskallan sanoa sen. Pelaan avoimin kortein.”8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta