Aina kynä kädessä

JOURNALISTI
13.4.2017

Tarja Kojola, teksti

Kirjoittaja on Lapuan Sanomien päätoimittaja.

Kuolleita: Mirja Mattila.

Lapualaisen paikallisuutisoinnin sielu, toimittaja Mirja Mattila kuoli vakavaan sairauteen 12. maaliskuuta 2017 Lapualla. Hän oli syntynyt 30. huhtikuuta 1946 Lapualla.

Mirja aloitti Lapuan Sanomissa 1983 ja tarttui työhön sellaisella palolla, että lehden sivumääriä jouduttiin lisäämään. Hän tuli töihin ensimmäisenä ja lähti viimeisenä. Mirjan näki aina kynä ja lehtiö kädessä, olalla valtava kameralaukku myös vapaa-ajalla – jos sattuisi hyvä jutunaihe eteen.

Hän osasi lukea haastateltavan ajatuksia. Mirjan puoliso oli kerran kuskina, kun lähdettiin sivukylälle jutuntekoon. Vastassa oli metsien mies, josta ei saanut sanaa irti. Kotimatkalla puoliso äimisteli, että tuostako pitää juttu pusertaa. Lehden ilmestyttyä hiljainen mies soitti: ”Osasit kirjoittaa just sen, mitä mielessäni ajattelin!”

Jäätyään eläkkeelle Mirja kirjoitti Lapuan Sanomiin muutaman jutun kuukaudessa. ”Saisko Mirjan”, pyysivät juttuvinkkaajat lehdeltä vielä viime syksynä.

Sairaus katkaisi kirjoittamisen. Viimeisiin päiviin Mirja kirjoitti – käsialasta vain ei enää saanut selvää. Juttukeikoillekin teki mieli, ja perhe joutui toppuuttelemaan toimittajaa pysymään levossa.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta