Aina kynä kädessä

JOURNALISTI
13.4.2017

Tarja Kojola, teksti

Kirjoittaja on Lapuan Sanomien päätoimittaja.

Kuolleita: Mirja Mattila.

Lapualaisen paikallisuutisoinnin sielu, toimittaja Mirja Mattila kuoli vakavaan sairauteen 12. maaliskuuta 2017 Lapualla. Hän oli syntynyt 30. huhtikuuta 1946 Lapualla.

Mirja aloitti Lapuan Sanomissa 1983 ja tarttui työhön sellaisella palolla, että lehden sivumääriä jouduttiin lisäämään. Hän tuli töihin ensimmäisenä ja lähti viimeisenä. Mirjan näki aina kynä ja lehtiö kädessä, olalla valtava kameralaukku myös vapaa-ajalla – jos sattuisi hyvä jutunaihe eteen.

Hän osasi lukea haastateltavan ajatuksia. Mirjan puoliso oli kerran kuskina, kun lähdettiin sivukylälle jutuntekoon. Vastassa oli metsien mies, josta ei saanut sanaa irti. Kotimatkalla puoliso äimisteli, että tuostako pitää juttu pusertaa. Lehden ilmestyttyä hiljainen mies soitti: ”Osasit kirjoittaa just sen, mitä mielessäni ajattelin!”

Jäätyään eläkkeelle Mirja kirjoitti Lapuan Sanomiin muutaman jutun kuukaudessa. ”Saisko Mirjan”, pyysivät juttuvinkkaajat lehdeltä vielä viime syksynä.

Sairaus katkaisi kirjoittamisen. Viimeisiin päiviin Mirja kirjoitti – käsialasta vain ei enää saanut selvää. Juttukeikoillekin teki mieli, ja perhe joutui toppuuttelemaan toimittajaa pysymään levossa.8 2019
Arkisto

Freelancereiden tulot kasvavat ja he voivat hyvin, mutta he tekevät vähemmän journalismia

”On välttämätöntä, että liitto saisi jatkossa edustaa freelancereita neuvotteluissa”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Suolen toiminta kiinnostaa lukijoita enemmän kuin politiikka, Anu Ubaud

Helsingin Sanomien uusi päätoimittaja Anu Ubaud on tarkka yöunistaan ja siitä, ettei HS tee sisältömarkkinointiyhteistyötä Kiinan kansantasavallan kanssa.

Putinin trollit hyötyisi kriittisyydestä, mutta on tärkeä, ainutlaatuinen teos

”Kirjalla on kaksi suurta ansiota. Ensimmäinen on se, että Aro paljastaa, miten vaisusti isot yhtiöt kuten Facebook, Twitter ja Google ovat toimineet propagandaa vastaan”, kirjoittaa Anna-Lena Laurén arviossaan Jessikka Aron kirjasta.

Kiire on huumetta, kyvyttömyyttä ja usein oma valinta

”Olisiko sinulla vähemmän syövyttävää kiirettä, jos veisit asiat useammin loppuun saakka ja ottaisit vastuun päätöksistäsi”, kysyy Lauri Rotko.

När skattepengarna blev affärshemlighet

”Bara för att Finland just nu är det tredje minst korrupta landet i världen är vi på inget sätt immuna eller ens vaccinerade”, skiver Mikaela Löv.

Ylen journalismissa pitää näkyä yleisön arki

Poliitikot päättävät Ylen rahoituksesta ja tavoitteista. Näin tavoitteet vaikuttivat tasa-arvosta ja kotitöiden jakautumisesta kertovan jutun syntyyn.

Onko eropaketti hyvä diili? Siitä päättämiseen tarvitaan aikaa ja rauhaa.

Työsuhteiden päättäminen tapahtuu kaavamaisen mekaanisesti, vaikka siinä tilanteessa jos missä kaikkia pitäisi kohdella yksilöinä, kirjoittaa Tuomo Lappalainen

Uusi opiskelijalähettiläs Laura Forsén toivoo liiton puuttuvan palkattomiin harjoitteluihin

Laura Forsén aloitti lokakuun alussa Journalistiliiton opiskelijalähettiläänä. ”Uskon, että voin tuoda mukanani ajattelua 'boksin ulkopuolelta'.”

Jyrsijä ei pysynyt uskollisena latinalle

Ajatus gerbillistä oli sinänsä kaunis, kirjoittaa Ville Eloranta.

”Siellähän te olettekin”

Kuolleita: Uutisjuontaja Kari Toivonen 28. 7. 1942 Helsinki – 28. 9. 2019 Helsinki

Valoisa työkaveri on poissa

Kuolleita: Tapani Hannikainen 23. 3. 1958 Nuijamaa – 28. 9. 2019 Helsinki

”Pirzi” omistautui perheelle ja ystäville

Kuolleita: Toimistosihteeri Pirkko Vuortama 19. 6. 1940 Lappeenranta – 1. 3. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta