Aina kynä kädessä

JOURNALISTI
13.4.2017

Tarja Kojola, teksti

Kirjoittaja on Lapuan Sanomien päätoimittaja.

Kuolleita: Mirja Mattila.

Lapualaisen paikallisuutisoinnin sielu, toimittaja Mirja Mattila kuoli vakavaan sairauteen 12. maaliskuuta 2017 Lapualla. Hän oli syntynyt 30. huhtikuuta 1946 Lapualla.

Mirja aloitti Lapuan Sanomissa 1983 ja tarttui työhön sellaisella palolla, että lehden sivumääriä jouduttiin lisäämään. Hän tuli töihin ensimmäisenä ja lähti viimeisenä. Mirjan näki aina kynä ja lehtiö kädessä, olalla valtava kameralaukku myös vapaa-ajalla – jos sattuisi hyvä jutunaihe eteen.

Hän osasi lukea haastateltavan ajatuksia. Mirjan puoliso oli kerran kuskina, kun lähdettiin sivukylälle jutuntekoon. Vastassa oli metsien mies, josta ei saanut sanaa irti. Kotimatkalla puoliso äimisteli, että tuostako pitää juttu pusertaa. Lehden ilmestyttyä hiljainen mies soitti: ”Osasit kirjoittaa just sen, mitä mielessäni ajattelin!”

Jäätyään eläkkeelle Mirja kirjoitti Lapuan Sanomiin muutaman jutun kuukaudessa. ”Saisko Mirjan”, pyysivät juttuvinkkaajat lehdeltä vielä viime syksynä.

Sairaus katkaisi kirjoittamisen. Viimeisiin päiviin Mirja kirjoitti – käsialasta vain ei enää saanut selvää. Juttukeikoillekin teki mieli, ja perhe joutui toppuuttelemaan toimittajaa pysymään levossa.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta