Oma vai julkinen tieto? Hanna Salo (vihr.) ja Niko Peltokangas (vas.) kannattavat poliittisten sidonnaisuuksien julkistamista. Marttiina Lallukka (kok.) ja Ari-Pekka Sirviö (sd.) pitäisivät ne toimittajan omana tietona.

Sidonnaisuuksista kertominen jakaa mielipiteet

JOURNALISTI
24.3.2017

Manu Marttinen, teksti

Journalistin kuntavaalikysely: Enemmistö ei kertoisi puoluejäsenyydestään julkisesti.

Journalistin kuntavaalikyselyssä journalistitaustaisia ehdokkaita pyydettiin ottamaan kantaa siihen, pitäisikö toimittajien kertoa nykyistä avoimemmin, ovatko he jäsenenä tai muuten sidoksissa poliittiseen puolueeseen.

Kyselyyn vastanneista enemmistö pitäisi poliittiset sidonnaisuudet omana tietonaan. Tätä mieltä on Oulussa ehdolla oleva entinen Ylen toimittaja, nykyinen Oulun ammattikorkeakoulun lehtori Ari-Pekka Sirviö (sd.).

Sirviö muistuttaa, että politiikan lisäksi on muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat toimittajien näkökulmiin ja valintoihin. Näitä ovat esimerkiksi omat arvot, kaupalliset osakkuudet, sukupuoli, perhetilanne, taloudellinen tilanne, seksuaalinen suuntautuminen ja terveystilanne.

”Pitäisikö toimittajan sitten kertoa kaikki mahdolliset asiat, jotka vaikuttavat hänen journalistiseen työhönsä? Sehän on mahdoton tehtävä. Ei pitäisi. Ei kenenkään muunkaan tarvitse kertoa arvojaan, jotka ohjaavat hänen toimintaansa, paitsi jos henkilö toimii puolueen tai yhdistyksen nimissä”, Sirviö sanoo.

Paikallislehti Sysmän Sanomien päätoimittaja-toimitusjohtaja Marttiina Lallukka (kok.) on samoilla linjoilla.

”Minusta poliittinen kanta on jokaisen yksilön oma asia. Ammattinsa tunteva journalisti osaa pitää omat henkilökohtaiset asiat työnsä ulkopuolella.”

Feministisen puolueen Katju Aro perustelee ei-kantaansa sillä, että asettuminen ehdokkaaksi on kansalaisen perusoikeus.

”Sitä tulee voida harjoittaa vapaana painostuksesta, jolloin sen esilletuominen on jokaisen oma asia.”

 

Kyselyyn vastanneet perustelivat ei-kantaansa myös muun muassa sillä, että puolueen jäsenyys ei sido yksilön mielipidettä mihinkään.

Poliittisten sidonnaisuuksien paljastamista kannattavat perustelevat kantaansa yleisellä avoimuudella ja sillä, että poliittinen kanta paistaa joka tapauksessa lehdestä läpi.

Tamperelainen tuottaja-copywriter Hanna Salo (vihr.) kannattaa avoimuutta.

”Minusta olisi hyvä, että yleisö tietäisi mahdollisista poliittisista taustoista ja näkemyksistä. Se antaisi myös paremman mahdollisuuden arvioida toimittajan työn lähtökohtia ja motiiveja, Salo sanoo.

Vasemmistonuorten julkaiseman mielipide- ja kulttuurilehden Liberon päätoimittaja Niko Peltokangas (vas.) on myös avoimuuden kannalla. Hän kannattaa vapaaehtoista sidonnaisuusrekisteriä, joka listaisi kaikki jäsenyydet ja sitoumukset poliittisten lisäksi.

”Mielestäni kyse on avoimuu-desta ja sen tekemisestä itsestäänselvyydeksi. Sitten voi miettiä, kannattaako kuulua puolueeseen vai tehdä toimittajan töitä, jos niiden kertominen avoimesti on vaikeaa”, Peltokangas sanoo.

 

Journalisti kysyi myös kuntavaaliehdokkaiden näkemystä siihen, voiko toimittaja olla puolueeton ja objektiiviseen tiedonvälitykseen pyrkivä toimija.

Enemmistö eli 19 vastaajaa on sitä mieltä, että kyllä voi.

”Mielestäni toimittajan tulee pyrkiä olemaan tasapuolinen ja asiakeskeinen ilman privaattielämän kiinnostuksiin liittyvää ketunhäntää kainalossa. Ihanne ei ole vanhentunut, sanoo Nurmijärvellä ehdolla oleva Kirkko ja Kaupunki -lehden toimitussihteeri Paula Huhtala (kesk.)

Suomen Keskustanaisten järjestösuunnittelija ja freelancetoimittaja Mervi Mäki-Neste (kesk.) sanoo olevansa toimittajana niin utelias, että osallistuu myös muiden poliittisten puolueiden kuin keskustan tilaisuuksiin.

”En olisi voinut työskennellä toimittajana paikallislehdissä, mikäli en olisi pystynyt puolueettomaan tiedonvälitykseen.”


Lue myös: Kaksilla rattailla - kuntavaaleissa on ehdolla kymmeniä toimittajia10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta