Toiveikas ilmapiiri. Annakaisa Suni huomasi heti palattuaan, että Ruotsissa luotetaan Suomea jämäkämmin tulevaisuuteen. ”Suomessa vallitseva keskustelu on ollut pitkään se, mistä leikataan. Täällä sitä keskustelua ei ole.”

Nyt kävi näin

JOURNALISTI
24.3.2017

Marja Honkonen, teksti
Johanna Hanno, kuva

Annakaisa Suni lähti Ruotsiin työvaihtoon Dagens industri -lehteen ja jäi sille tielleen.

Sen piti olla kolmen kuukauden keikka, mutta kaipuu Ruotsiin vei voiton.

Vihreän Langan politiikan toimittajana työskennellyt Annakaisa Suni, 30, lähti viime syksynä työvaihtoon Tukholmaan Dagens industri -lehteen. Tarkoitus oli saada vaihtelua ja tuoda kotitoimitukseen oppeja Pohjoismaiden suurimmasta talouslehdestä. Harjoittelijanpalkkaa kompensoi Svenska Kulturfondenin stipendi.

Joulukuussa Suni kuitenkin irtisanoutui vakityöstään ja jätti omistusasunnon ja jo hyvin paketissa olleen ”aikuisen elämän” Helsingissä.

”Ainostaan Vihreän Langan suhteen minulla oli huono omatunto. Onneksi pomoni Riikka Suominen suhtautui asiaan superhyvin”, Suni sanoo.

Nyt hänellä on Dagens industrissa ja Expressenissä työsopimus puoleksi vuodeksi, vuokrahuone puutalossa Södermalmilla ja haave jatkaa toimittajan töitä jalka vähän molemmissa maissa.

”Olen tosi tyytyväinen siihen, että uskalsin tehdä tämän.”

 

Työ suuressa talouslehdessä eroaa pienen vihreän aikakauslehden toimituksesta melkoisesti. Vastoin ennakkoluuloja palavereissa ei diskuteerata junnaavasti.

Työtahti on tiukka, pomojen johtamistyyli napakka ja ison avokonttorin tunnelma keskittyneen hiljainen.

Sunille se on sopinut. Hän on saanut tehdä juttuja itselleen tärkeistä aiheista, usein näkökulmista, jotka ovat erilaiset kuin ruotsalaisilla kollegoilla. Suomeen liittyen Suni on kirjoittanut juttuja muun muassa hallituksen Liikennekaari-hankkeesta.

”Ruotsalaisia ei kiinnosta Suomi sinänsä, mutta monet Suomessa tapahtuvat asiat kyllä, kun ne osaa poimia.”

Olo toimituksessa ei ole ollut ulkopuolinen, vaikka Sunin puheesta kuulee, ettei hän ole syntynyt Ruotsissa. Hänen äidinkielensä on suomi, mutta Nya Ålandissa ja Hufvudstadsbladetissa työskennellyt Suni on käytännössä kaksikielinen.

Yliopisto-opintonsakin Suni suoritti Ruotsissa. Siinä mielessä ”lähtö” on ennemminkin ”paluu”.

”Haluan tehdä töitä Suomessa ja Ruotsissa, suomeksi ja ruotsiksi. Tuntuu, ettei tarvitse valita yhtä maata.”5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta