Koko kansan Titu

JOURNALISTI
24.3.2017

Hannu Teider, teksti

Kirjoittaja on Titun ystävä ja kollega.

Kuolleita: Jorma ”Titu” Tiittanen

Sarjakuvataiteilija Jorma ”Titu” Tiittanen kuoli 5. helmikuuta Espoossa. Hän oli syntynyt 29. lokakuuta 1929 Raudussa, Karjalassa.

Jorma Tiittanen teki Tituna eräänlaista lehdistöhistoriaa. Hänen piirrossarjansa Titulointia ilmestyi Seurassa yhtäjaksoisesti yli 44 vuotta (1965 –  2009). Seura julkaisi kaikkiaan yli 2 200 Titun piirrosta

Titun piirros jäi vain kerran julkaisematta: maaliskuussa 1986 pääministeri Olof Palmen murhan jälkipunnissa. Hänen aikanaan Seurassa ehti työskennellä kymmenen eri päätoimittajaa.

Titun suosion perustana oli kansan läheisyys. Hän oli tavallisen kansalaisen puolella.

Ahneet pomot, jäykät byrokraatit, omahyväiset poliitikot ja itsekkäät autoilijat saivat tuomion, mutta kritiikkikin oli Titun käsittelyssä tyylikästä ja huumorilla höystettyä.

Titu kuvasi elämänmenon koko kirjoa. Hän oli tarkka havainnoitsija, jonka piirrosten sanoma on hämmästyttävän ajankohtaista edelleen.

Pohjatöitä Titu teki koko ajan. Hän luki paljon, imi aiheita televisiosta ja katuvilinästä. Päätoimisesti hän työskenteli mainos- ja markkinointitehtävissä.

Titun elämän ohjenuora oli kokemuksen kautta saatu oppi: kovaa työntekoa seuraa yleensä myös parempi onni.4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta