Hotellfrukost utan lokaltidning

JOURNALISTI
24.3.2017

Lina Laurent

lina.laurent@vintermedia.fi

Skribenten är frilansjournalist från Helsingfors och Kuru.

Är vi turister som älskar lokala morgontidningar ett utdöende släkte eller en möjlighet? Har turistbranschen ägnat oss en tanke, frågar Lina Laurent.

Jag blickar ut i matsalen. Utanför fönstret blixtrar snön till i solskenet, nere vid älven breder Gällivare ut sig och i fjärran skymtar Malmberget, samhället som håller på att monteras ner och flyttas på grund av den statliga gruvkoncernen LKAB:s gruvverksamhet.

Just nu är det ändå varken utsikten eller doften av nystekta plättar som intresserar mig mest. Jag letar efter en morgontidning. En lokal morgontidning – på papper.

”Tyvärr, vi har inga”, berättar damen i hotellets reception.

Tomhet.

Min resa har gått via Uleåborg, Torneå och Haparanda, med stopp på varje ort och med en lokaltidning vid varje frukost: Kaleva, Pohjolan Sanomat, Kemi-Tornio och Haparandabladet. På en bensinmack i Jyväskylä hann jag dessutom bläddra igenom Keskisuomalainen. Norrbottens-Kuriren eller Norrländska Socialdemokraten skulle ha piggat upp tidningsbuketten.

I brist på en lokaltidning från Gällivare bläddrar jag i kommunens engelska turistguide, sådana finns det gott om på hotellet. Visst, den är snygg och informativ men där finns ju inga nyheter eller något som skulle avslöja vad kommuninvånarna pratar om i dag.

Är vi turister som älskar lokala morgontidningar ett utdöende släkte eller en möjlighet? Har turistbranschen ägnat oss en tanke? Och hur ska det gå när allt fler papperstidningar försvinner? Är det lika lätt för en turist att logga in på lokaltidningen på en främmande ort som att bläddra i en framlagd tidning – jag tvivlar på det. Jag hoppas att lokaltidningarna håller sig framme och att hotellen i framtiden erbjuder lokala nyheter också digitalt.

 

Jani Halme, som titulerar sig kolumnist och kreativ direktör, fick tack vare sitt program Kotimaan katsaus (på svenska ungefär en inrikes överblick) Bonniers stora journalistpris i kategorin årets journalistiska gärning. I Kotimaan katsaus, korta videosnuttar som sänds på Twitter, läser Halme upp lokalnyheter från någon av de 163 lokaltidningarna han prenumererar på. Enligt Tidningarnas förbund utkommer sammanlagt 164 lokaltidningar och dagstidningar så Halme torde ha en rätt heltäckande bild.

I en intervju för Helsingin Sanomat (12.3.2017) säger Halme att Finland ter sig rätt lika överallt sett genom lokaltidningens ögon: Landet är ”tolerant, innovativt och mångkulturellt men också mögligt, oroligt för vargar, lokatter och för vårdreformen”.

Och även om Helsingin Sanomats redaktör gör sig lustig över en del ultralokala nyheter och skriver att man tvingas koka soppa på en spik för att man helt enkelt inte brukar lämna tomma sidor i tidningarna, så är det bara genom att vara extremt lokal som lokaltidningen klarar sig.

Den ska finnas där för invånarna men också gärna för dem som är på genomresa. Då kan lokaltidningen bjuda på unika upplevelser också för en turist.

Resans bästa läsupplevelse erbjöd tvåspråkiga Haparandabladet – Haaparannanlehti. Efter lokalnytt om pendeltåg, artikeln om lokalpolitikern som föreslagit att kommunens anställda skulle få ha sex på arbetstid (som friskvård) kom jag till vinjetten HB Meänkielelä. Äntligen fick jag lära känna ett språk jag läst om men aldrig sett i skrift.

Vilken lycka.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta