Journalismi

Yle pahoittelee Julkinen sana -syytöksiä

Yleisradion luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén sanoo, ettei halunnut syyllistää Julkinen sana -ohjelman tekijöitä julkisesti.

Yleisradio pahoitteli viime viikon puolivälissä uusinta Yle-kohua, joka aiheutui keskusteluohjelma Julkisen sanan sananvapautta Yleisradiossa käsittelevän jakson aiheen vaihtamisesta.

Ylen luovien sisältöjen vastaavan toimittajan Ville Vilénin alkuperäisessä tiedotteessa ohjelman peruuntuminen pantiin ohjelmaa valmistelleen toimittaja Janne Junttilan syyksi. Junttila oli lähestynyt uutis- ja ajankohtaistoimituksen työntekijöitä sähköpostilla, jossa pyydettiin ohjelman taustatiedoksi näiden kokemuksia yksikön johtamistavoista.

”En pidä tätä eettisesti hyväksyttävänä tiedonhankintakeinona Ylen sisäisissä asioissa”, Vilén muotoili laajalle levinneessä lausunnossaan.

Muutamaa päivää myöhemmin Vilén täydensi lausuntoaan ja pyysi anteeksi syytöksen kohdistamista toimittajaan.

Vilén korostaa edelleen, että sähköpostikyselyyn olisi tarvittu yksikön vastaavan toimittajan (Vilénin) hyväksyntä.

”Olen itse myös vastuussa siitä, että viesti ei ole organisaatiossa kulkenut, eikä ole ymmärretty, milloin pitää olla yhteydessä vastaavaan toimittajaan”, Vilén vahvistaa Journalistille.

”Epäeettistä on tässä yhteydessä mielestäni toimintapa, virhe on meidän kaikkien.”

 

Journalistiliiton työelämä- ja tasa-arvoasioista vastaava lakimies Tytti Oras toteaa, että esimiehen toimittajaan kohdistama julkinen moite nähtiin ”syystäkin törkeänä.”

”Työturvallisuuslain näkökulmasta tällainen julkinen toiminta on ongelmallista”, Oras lisää.

”Esimiehen puutteellinen tuki on työyhteisössä merkittävä psykososiaalinen kuormitustekijä. Työnantajan tulee lain mukaan vähentää tällaisia tekijöitä ja niistä aiheutuvia haittoja.”

Työnantajalla on oikeus johtaa ja valvoa työtä, mutta oikeuteen sisältyy myös vastuu työntekijöiden terveydestä ja turvallisuudesta työssä, Oras huomauttaa.

”Työturvallisuuslaki edellyttää työnantajalta toimenpiteitä haitallisten kuormitustekijöiden aiheut-tamien riskien minimoimiseksi. Toimenpiteiden on kohdistuttava riskien syihin, eli kuormitusta aiheuttaviin tekijöihin.”

Toimittaja Janne Junttila ja Julkisen sanan tuottaja Juha Kulmanen eivät kommentoineet ohjelman aiheen vaihtumista Journalistille.

Ylen vaikeat kuukaudet

30.11. Suomen Kuvalehti: Juha Sipilä on lähettänyt painostavia viestejä Ylen Salla Vuorikoskelle

7.12. Varoituskohun kokenut Ruben Stiller jää sairauslomalle.

14.12. Jussi Eronen ja Salla Vuorikoski irtisanoutuvat Ylestä.

20.1. Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson Journalistissa: ulkopuolinen Yle-selvitys harkintaan.

26.1. Ylen hallitus: ulkopuolista selvitystä ei tilata.

9.2. Susanne Päivärinta irtisanoutuu Ylestä.

13.2. Stiller ilmoittaa jättävänsä Pressiklubin.

15.2. Vuorikoski, Eronen ja Jarno Liski: tekeillä Ylegate-kirja.

18.2. Julkinen sana -ohjelman aihe vaihdetaan.

23.2. Yle: ulkopuolinen selvitys tilataan Olli Mäenpäältä. JSN: Ylelle vapauttava päätös Sipiläuutisesta, Suomen Kuvalehdelle langettava Yle-uutisesta.