Valtakunnan riisuja

JOURNALISTI
3.3.2017

Janne Salomaa, teksti
Liisa Valonen, kuva

Toimittaja Maria Mustranta on kysynyt noin 700 tunnettua suomalaista alastonkuvaan HS:n Kuukausiliitteeseen.

”Vittu en lähde!” Näin huusi Hjallis Harkimo toimittaja Maria Mustrannalle puhelimeen, kun Mustranta kysyi Harkimoa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen Sielu ja ruumis -palstalle muutama vuosi sitten.

Parinkymmenen minuutin päästä Harkimo soitti takaisin ja pahoitteli käytöstään. Palstalle, jossa julkisuuden henkilöt puhuvat kehostaan – ja esiintyvät alastonkuvassa – hän ei silti lähtenyt.

Ei lähde moni muukaan. Mustranta arvioi, että on pyytänyt palstalle noin 700 tunnettua suomalaista. Yhteensä Mustranta on tehnyt 155 juttua, joten runsas viidennes kysytyistä on suostunut.

Myöntyväisimpiä ovat kulttuuriihmiset. Urheilijat ja poliitikot ovat vaikeampia, virkamiehiä on turha edes kysyä. Toisaalta moni on myös innoissaan palstalle pääsystä.

”Alastonkuvan ottaminen on haastateltaville yleensä ainutkertainen kokemus elämässä: henkinen benjihyppy, joka voimaannuttaa. Eräs mies sanoi, että hänen on pakko suostua palstalle, koska hänellä on niin kompleksinen suhde ruumiiseensa”, Mustranta sanoo.

Yleensä Kuukausiliitteen alastonkuvat eivät ole paljastavia, mutta välillä naisilla näkyvät rinnat ja joskus enemmänkin, jos kuvaaja ja kuvattava päätyvät yhdessä siihen. Miesten sukupuolielimet sen sijaan pysyvät aina piilossa.

”Joillekin miehille se on ollut pettymys.”

Mustranta ei osallistu kuvauksiin, vaan tekee haastattelun yleensä ennen kuvausta studiolla.

”Tietyt asiat toistuvat haastatteluissa usein. Hyvin monet alkavat esimerkiksi puhua painostaan, vaikka harvoin kysyn siitä. Se kertoo jotakin yhteiskunnastamme.”

Toistuvista teemoista huolimatta palstan tekeminen ei kyllästytä Mustrantaa.

”Haastattelut ovat aika lyhyitä, ja freelancerille vakiopalstat ovat hyviä, koska niihin tulee rutiini ja niitä on nopea tehdä.”

Muita toimittajan töitä Mustranta on kuitenkin viime aikoina vähentänyt, sillä hän työstää esikoisromaaniaan, jonka WSOY julkaisee elokuussa. Miten on: jos romaani tekee Mustrannasta kuuluisan, olisiko hän itse valmis palstalle?

”Pakkohan siihen olisi suostua, kun olen itse saanut palstasta pitkään osan leivästäni.”4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta