Toimitusjohtajasta toimittajaksi

Tarja Koljonen, 51, aloitti 1. helmikuuta toimittajana Uutissuomalaisessa, joka on Väli-Suomen Median perustama kahdeksan lehden yhteistoimitus.

Tarja Koljonen, 51, aloitti 1. helmikuuta toimittajana Uutissuomalaisessa, joka on Väli-Suomen Median (VSM) perustama kahdeksan lehden yhteistoimitus. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Etelä-Suomen Sanomien toimituspäällikkönä ja VSM:n toimitusjohtajana. Hän on suorittanut kauppatieteen maisterin tutkinnon, Tampereen yliopiston toimittajatutkinnon sekä tradenomin tutkinnon.

JOURNALISTI
3.3.2017

Janne Salomaa, teksti

Miksi halusit Uutissuomalaisen toimittajaksi?

Edellinen työni Väli-Suomen Mediassa päättyi vuoden 2016 lopussa, ja nyt avautui sopivasti mielenkiintoinen mahdollisuus kokeilla uutta. Siitä on pitkä aika, kun olen viimeksi ollut toimittajana, joten nyt on aika päivittää omaa osaamista.

 

Olet aiemmin työskennellyt Etelä-Suomen Sanomien toimituspäällikkönä ja Väli-Suomen Median toimitusjohtajana. Kyllästyitkö pomon rooliin?

En ollenkaan, tykkään esimiestyöstä. Väli-Suomen Median pesteissä kyse on työnkierrosta, joten kaikki toimet ovat määräaikaisia – myös tuo toimitusjohtajuus. Uutissuomalaisen pestit kestävät 2–3 vuotta. En ole tittelien perään, työn sisältö on tärkeämpää.

 

Uutissuomalaisella on 1–2 toimittajaa viidessä eri kaupungissa. Miten teette yhteistyötä?

Viestimme ideoita, ajatuksia ja tuntoja pikaviestisovellus Slackin kautta. Palaverit pidämme videopuheluina. Kaikki Uutissuomalaisen toimittajat ovat minulle tuttuja entuudestaan, koska Väli-Suomen Median lehdet ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään.

 

Työskentelet Etelä-Suomen Sanomien toimituksessa, vaikka olet sieltä työvapaalla ja Väli-Suomen Median palveluksessa. Koetko kuuluvasi Etlarin työyhteisöön?

Työskentelen Etlarin avokonttorissa niin kuin kaikki muutkin toimittajat. Jutuista juttelemme yhdessä kuten ennenkin. Olen ollut Etlarissa niin kauan, että olisi vaikea olla kuulumatta yhteisöön.

 

Mitä uutta Uutissuomalainen tuo verrattuna Väli-Suomen Median lehtien aiempaan yhteistyöhön?

Uutissuomalainen tuottaa valtakunnan uutisia, joten lehdet voivat panostaa entistä enemmän paikalliseen uutisointiin. Se ei tietenkään tarkoita, etteivätkö lehtien omatkin toimittajat tekisi edelleen valtakunnallista uutisointia. Tarkoitus on kuitenkin vähentää päällekkäistä työtä.

 

Uutissuomalaisessa on kahdeksan toimittajaa. Lännen Mediassa työskentelee 40 journalistia. Miten pärjäätte kilpailussa?

Keskitymme omaan tekemiseen ja annamme kavereiden keskittyä omaansa. Meillähän on Lännen Median kanssa yhteinen tavoite: tehdä hyvää ja luotettavaa journalismia. Se ei taida olla enää itsestäänselvyys, siksi lukijoiden on hyvä tuntea vakiintuneiden medioiden nimiä ja tekijöitä.

 

Lännen Media oli STT:n kolmanneksi eniten siteeraama media viime vuonna. Onko sinulle tärkeää, että juttujasi siteerataan paljon?

Pyrin tekemään hyviä juttuja, siteerauksia tulee, jos on tullakseen. Tietynlainen uutisnälkä toimittajilla on tietysti aina hyvä olla.

Tarja Koljonen, 51, aloitti 1. helmikuuta toimittajana Uutissuomalaisessa, joka on Väli-Suomen Median (VSM) perustama kahdeksan lehden yhteistoimitus. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Etelä-Suomen Sanomien toimituspäällikkönä ja VSM:n toimitusjohtajana. Hän on suorittanut kauppatieteen maisterin tutkinnon, Tampereen yliopiston toimittajatutkinnon sekä tradenomin tutkinnon.15 2018
Arkisto

Sanan saattajat

Kristillinen media on huono bisnes, jota tehdään kutsumuksen voimalla. Aivan erityisen hankala sitä on tehdä niin, että se kelpaisi kaikille, sanoo alan konkari Kirsi Rostamo.

Elämäntapajohtaja

Journalistiliiton puheenjohtajaksi uudelleen valittu Hanne Aho uskoo liiton jäsenmäärän kääntyvän nousuun.

Aishi Zidania kiitettiin palkintoperusteissa myös siitä, etteivät painostus, uutistyön vääristely-yritykset ja nettiviha ole lannistaneet häntä. Jarno Liskin todettiin tekevän monin paikoin riskialtista tutkivaa journalismia sinnikkäästi ja peräänantamattomasti ilman työsuhteen turvaa.

Sananvapauden käyttäjät

Kun ympäristö painostaa, Aishi Zidan ja Jarno Liski nojaavat journalistin perustehtävään. Työ palkittiin Sananvapauden miekalla.

KSF Medias fjolårsresultat, ett minus på 4,2 miljoner euro, var bättre än på många år. Nya vd:n Anna Hellersedt litar på att det nu är en bra tidpunkt för bolaget att införa en ny betallösning för digital journalistik.

Efter stormen

KSF Medias nya vd Anna Hellerstedt betonar öppen kommunikation inom bolaget och vill förankra stora linjer hos personalen. Främsta löfte hittills: mer fokus på journalistiken – hur det ska förverkligas har vi inte ännu sett.

Tv-ohjaaja ja toimittaja Marja Jaakola on halunnut olla työvuosien jälkeen kuin kuka tahansa. Hän ei ole työskennellyt eläkkeellä. Kuva: Liisa Huima

Ei ole valtaa loistoa

Eläkkeellä identiteetti on rakennettava uudelleen. Toimittajalle se voi olla vaikeaa.

Liikaa keskustelua

Medioiden verkkokeskusteluissa vihan lietsomisen ja asiallisen kommentoinnin välissä on leveä vyöhyke, jolla delete-nappia painetaan liian harvoin, kirjoittaa Asko Lehtonen.

Älä soita sille enää koskaan!

Mediayhtiö harkitsi kieltävänsä tuurajia käyttämästä lähdesuojan alaisia tietoja muissa töissä. Ajatus lähteiden ”omistamisesta” on omituinen, kokenut oikeustoimittaja sanoo.

Jouluihminen. A-lehtien tuottaja Elisa Miinin aloittaa jouluvalmistelut jo elokuussa ja lopettaa joulunvieton tapaninpäivänä. ”Ajatukseni kääntyvät välipäivinä jo pois joulusta ja kohti uutta vuotta, kun olen jo joulua pitkään siinä vaiheessa viettänyt.”

Glögiä jo elokuussa

A-lehtien tuottaja Elisa Miininin kotona on kaksi joulukuusta. Toiseen niistä saa koskea vain hän.

Pekka Vahvasen Kone kaikkivaltias -kirja on saanut kehuja siitä, että ’joku on tätä järjettömyyttä vastaan’. Toisaalta se on kirvoittanut kritiikkiä etenkin teknologiapiireistä. ”Uskon, että kun tunnepitoista kritiikkiä saa, on osunut johonkin oikeaan kohtaan.”

Kadonneen onnen jäljillä

Tutkimusten valossa teknologis-taloudellinen kehitys ei ole enää vuosikymmeniin tehnyt meistä onnellisempia, sanoo digitalisaation ongelmista kirjan kirjoittanut Pekka Vahvanen.

Milloin freelancer on jäävi?

Mikä on eettinen aikaväli jutulle tiettyyn lehteen ja jutulle saman lehden kustantajasta? Vaikuttaako juttutyyppi asiaan? Vastausten pohtimiseen tarvitaan lisää konkreettisia eväitä, kirjoittaa Anna-Sofia Nieminen.

Edellistä työtä jatkamaan

Tiina Ojutkangas aloittaa tammikuussa Kokkolassa ilmestyvän Keskipohjanmaan päätoimittajana.

Dags att tända lyset

På redaktionerna i Finland finns en hel del att lära av Demokratijouren, om hur man bygger upp konkreta rutiner som förebygger hot och hat, skriver Johan Svenlin.

Perehdy tietoturvaan tänään

Vaikka et työskentelisi erityistä tietoturvaa vaativien lähteiden ja aiheiden parissa, ala perehtyä niiden suojaamiseen nyt. Toimittajan salausopas kertoo, miksi se kannattaa.

75 prosenttia

Mistä tietää, että vaalit ovat lähestymässä? Yksi varma merkki on numerohokemien vyöry journalistisiin teksteihin, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Liftaamalla ehtii paremmin

Kirjaan uppoutunut Juha Mäkinen ei huomannut nousta bussiin, mutta onneksi juttukeikalle ehtii toisellakin tavalla.

Otavamedia jatkaa yt-kierrosta ensi vuonna

Otavamedia aloittaa yt-neuvottelut kuvaryhmässään 2. tammikuuta 2019. Yt-neuvotteluja on viime viikkona päättynyt Otavamediassa, Sanoma Media Finlandissa, Aamulehdessä ja A-lehdissä.

Färre fotografer på Hufvudstadsbladet

”Jag är övertygad om att läsarna inte kommer att uppleva någon försämring av bildjournalistiken i HBL framöver”, säger chefredaktör Susanna Landor.

Håkans leder Studentbladet

Som chefredaktör vill Håkans bland annat närma sig studentkårer som tidigare lämnat Svenska studerandes intresseorganisation.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta