Selvitysmies tutkii Ylen päätöksenteon

JOURNALISTI
3.3.2017

Ari Lahdenmäki, teksti
Susa Junnola, Kuva

Ylen vastaavat toimittajat valitsivat Olli Mäenpään tarkastelemaan organisaatiotaan. Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori aikoo setviä myös valitsijoidensa toimet.

Kun Yle viime viikon torstaina taipui palkkaamaan ulkopuolisen selvitysmiehen ruotimaan journalistista päätöksentekoaan, hänen toimenkuvastaan saatiin epäselvä käsitys.

Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo sanoi HS.fi:n mukaan, ettei ulkopuolinen selvitys kata yhtiössä kuohuntaa aiheuttaneita viimeaikaisia tapahtumia. Selvitysmies, Helsingin yliopiston hallintooikeuden professori Olli Mäenpää, on eri mieltä.

Selvitysmiehen pestaamisesta päätti Ylen hallitus yhdessä vastaavien toimittajien eli Silvon, kohun keskellä olevan uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaavan Atte Jääskeläisen sekä luovien sisältöjen johtajan Ville Vilénin ja ruotsinkielisestä sisällöstä vastaavan Marit af Björkestenin kanssa.

Silvo sanoo Journalistille, että vastaavat toimittajat keksivät itse valita selvitysmieheksi juuri Mäenpään, joka on ”medioihin nähden riippumattomassa tilassa” sekä entinen Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja.

Vastoin Silvon käsitystä Mäenpää aikoo ulottaa selvityksensä myös siihen, vaikuttivatko poliitikot Ylen journalistiseen harkintaan pääministeri Juha Sipilään (kesk.) liittyvässä Terrafame-skandaalissa.

”Tehtävänänihän on selvittää, miten Ylen päätöksentekojärjestelmä käytännössä toimii. Ei siinä voi leikata jotain pari kuukautta sitten tapahtunutta relevanttia tapahtumaa ulkopuolelle”, Mäenpää sanoo.

 

Mäenpää aikoo muun muassa Ylen henkilöstöä haastattelemalla selvittää, miten Ylen päätöksentekojärjestelmässä otetaan huomioon sananvapauslain säännökset sekä Journalistin ohjeet ja Ylen oma eettinen ohjeistus.

”Ylipäänsä on tarkoitus selvittää, miten toimittajien ja vastaavien toimittajien vastuut järjestyvät ja onko toimintakulttuuri oikea.”

Ylen verkkosivuillaan viime viikon torstaina julkaisemassa uutisessa Ismo Silvo kertoi selvityksen ulottuvan myös lastenohjelmiin ja draamaan. Hän ei sanonut, onko joku epäillyt niiden joutuneen alttiiksi poliitikkojen ohjailulle.

Professori Mäenpää on valmis tarkastelemaan niitäkin.

”Kun nämä osa-alueet sisältyvät yhteen vastaavan toimittajan vastuualueeseen, voi tulla draamaan tai lastenohjelmiin liittyviä kysymyksiä esiin. Mutta en pidä todennäköisenä, että niissä tulee ilmi mitään relevanttia”, hän sanoo.

 

Journalistiliitto pitää ulkopuolista selvitystä tarpeellisena.

”Selvitys pitää tehdä avoimesti ja tasapuolisesti niin, että kaikkia osapuolia kuullaan. Myös niitä, jotka eivät ole aikaisemmin rohjenneet sanoa mitään. Myös Sipiläcase on tärkeä tutkia, jotta luottamus vahvistuu ja asioille voidaan laittaa piste”, sanoo liiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Selvityksen on oltava valmis 15. toukokuuta. Yle maksaa sen tekemisestä Mäenpäälle 22 000 euroa.

Ylen JSN-syyni jatkuu loppukuussa

Julkisen sanan neuvosto on antanut ratkaisunsa kahdesta jutusta, jotka liittyvät pääministeri Juha Sipilään (kesk.), Yleisradioon ja valtion kaivosyhtiö Terrafameen. Suomen Kuvalehti sai langettavan ja Yle Uutiset äänestyksen jälkeen vapauttavan päätöksen siitä, annettiinko kielteiseen julkisuuteen joutuneelle aito mahdollisuus esittää oman kantansa. Yle tavoitteli Sipilän kommentteja sähköpostilla noin puoltatoista tuntia ennen juttunsa julkaisua iltapäivällä, SK taas Ylen Atte Jääskeläistä sähköpostilla ja tekstiviestillä aamuyöllä.

JSN:n puheenjohtajan Elina Grundströmin mukaan päätöksissä painotettiin aitoa yrittämistä. Hän muistutti kuitenkin, ettei neuvosto aseta aikarajoja sille, kuinka kauan haastateltavaa tulee tavoitella.


Ylen osalta JSN-syyni jatkuu keskiviikkona 22. maaliskuuta pidettävässä kokouksessa. Tuolloin neuvosto ottaa käsittelyyn loput kaksi Terrafame-vyyhtiin liittyvää kantelukokonaisuutta. Toisessa arvioidaan, korjasiko Yle nyt käsittelyssä ollutta Katera Steel -juttuaan Journalistin ohjeiden mukaisesti. Toisessa pohditaan, onko Ylen johto rajoittanut toimittajiensa sananvapautta tai rikkonut Journalistin ohjei- ta Terrafame-aiheen käsittelyssä.

Lisäksi neuvosto valmistelee lausumaa siitä, rajoittiko pääministeri Sipilä Ylen sananvapautta. Grundström pitää mahdollisena, ettei päätöksiä saada valmiiksi yhdessä kokouksessa.


Jo nyt annetut ratkaisut herättivät mediassa suurta kiinnostusta. Muun muassa Yle ja Helsingin Sanomat lähettivät JSN:n tiedotustilaisuuden suorana.

Grundströmiä kiinnostus ei yllättänyt. Hänen mukaansa neuvoston jäseniin ei silti ole kohdistunut ulkopuolista painetta ratkaista asioita suuntaan tai toiseen.

”Meille on annettu todella hyvin työrauha. Siitä olen kiitollinen”, Grundström sanoo.

Marja Honkonen10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta