Selvitysmies tutkii Ylen päätöksenteon

JOURNALISTI
3.3.2017

Ari Lahdenmäki, teksti
Susa Junnola, Kuva

Ylen vastaavat toimittajat valitsivat Olli Mäenpään tarkastelemaan organisaatiotaan. Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori aikoo setviä myös valitsijoidensa toimet.

Kun Yle viime viikon torstaina taipui palkkaamaan ulkopuolisen selvitysmiehen ruotimaan journalistista päätöksentekoaan, hänen toimenkuvastaan saatiin epäselvä käsitys.

Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo sanoi HS.fi:n mukaan, ettei ulkopuolinen selvitys kata yhtiössä kuohuntaa aiheuttaneita viimeaikaisia tapahtumia. Selvitysmies, Helsingin yliopiston hallintooikeuden professori Olli Mäenpää, on eri mieltä.

Selvitysmiehen pestaamisesta päätti Ylen hallitus yhdessä vastaavien toimittajien eli Silvon, kohun keskellä olevan uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaavan Atte Jääskeläisen sekä luovien sisältöjen johtajan Ville Vilénin ja ruotsinkielisestä sisällöstä vastaavan Marit af Björkestenin kanssa.

Silvo sanoo Journalistille, että vastaavat toimittajat keksivät itse valita selvitysmieheksi juuri Mäenpään, joka on ”medioihin nähden riippumattomassa tilassa” sekä entinen Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja.

Vastoin Silvon käsitystä Mäenpää aikoo ulottaa selvityksensä myös siihen, vaikuttivatko poliitikot Ylen journalistiseen harkintaan pääministeri Juha Sipilään (kesk.) liittyvässä Terrafame-skandaalissa.

”Tehtävänänihän on selvittää, miten Ylen päätöksentekojärjestelmä käytännössä toimii. Ei siinä voi leikata jotain pari kuukautta sitten tapahtunutta relevanttia tapahtumaa ulkopuolelle”, Mäenpää sanoo.

 

Mäenpää aikoo muun muassa Ylen henkilöstöä haastattelemalla selvittää, miten Ylen päätöksentekojärjestelmässä otetaan huomioon sananvapauslain säännökset sekä Journalistin ohjeet ja Ylen oma eettinen ohjeistus.

”Ylipäänsä on tarkoitus selvittää, miten toimittajien ja vastaavien toimittajien vastuut järjestyvät ja onko toimintakulttuuri oikea.”

Ylen verkkosivuillaan viime viikon torstaina julkaisemassa uutisessa Ismo Silvo kertoi selvityksen ulottuvan myös lastenohjelmiin ja draamaan. Hän ei sanonut, onko joku epäillyt niiden joutuneen alttiiksi poliitikkojen ohjailulle.

Professori Mäenpää on valmis tarkastelemaan niitäkin.

”Kun nämä osa-alueet sisältyvät yhteen vastaavan toimittajan vastuualueeseen, voi tulla draamaan tai lastenohjelmiin liittyviä kysymyksiä esiin. Mutta en pidä todennäköisenä, että niissä tulee ilmi mitään relevanttia”, hän sanoo.

 

Journalistiliitto pitää ulkopuolista selvitystä tarpeellisena.

”Selvitys pitää tehdä avoimesti ja tasapuolisesti niin, että kaikkia osapuolia kuullaan. Myös niitä, jotka eivät ole aikaisemmin rohjenneet sanoa mitään. Myös Sipiläcase on tärkeä tutkia, jotta luottamus vahvistuu ja asioille voidaan laittaa piste”, sanoo liiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Selvityksen on oltava valmis 15. toukokuuta. Yle maksaa sen tekemisestä Mäenpäälle 22 000 euroa.

Ylen JSN-syyni jatkuu loppukuussa

Julkisen sanan neuvosto on antanut ratkaisunsa kahdesta jutusta, jotka liittyvät pääministeri Juha Sipilään (kesk.), Yleisradioon ja valtion kaivosyhtiö Terrafameen. Suomen Kuvalehti sai langettavan ja Yle Uutiset äänestyksen jälkeen vapauttavan päätöksen siitä, annettiinko kielteiseen julkisuuteen joutuneelle aito mahdollisuus esittää oman kantansa. Yle tavoitteli Sipilän kommentteja sähköpostilla noin puoltatoista tuntia ennen juttunsa julkaisua iltapäivällä, SK taas Ylen Atte Jääskeläistä sähköpostilla ja tekstiviestillä aamuyöllä.

JSN:n puheenjohtajan Elina Grundströmin mukaan päätöksissä painotettiin aitoa yrittämistä. Hän muistutti kuitenkin, ettei neuvosto aseta aikarajoja sille, kuinka kauan haastateltavaa tulee tavoitella.


Ylen osalta JSN-syyni jatkuu keskiviikkona 22. maaliskuuta pidettävässä kokouksessa. Tuolloin neuvosto ottaa käsittelyyn loput kaksi Terrafame-vyyhtiin liittyvää kantelukokonaisuutta. Toisessa arvioidaan, korjasiko Yle nyt käsittelyssä ollutta Katera Steel -juttuaan Journalistin ohjeiden mukaisesti. Toisessa pohditaan, onko Ylen johto rajoittanut toimittajiensa sananvapautta tai rikkonut Journalistin ohjei- ta Terrafame-aiheen käsittelyssä.

Lisäksi neuvosto valmistelee lausumaa siitä, rajoittiko pääministeri Sipilä Ylen sananvapautta. Grundström pitää mahdollisena, ettei päätöksiä saada valmiiksi yhdessä kokouksessa.


Jo nyt annetut ratkaisut herättivät mediassa suurta kiinnostusta. Muun muassa Yle ja Helsingin Sanomat lähettivät JSN:n tiedotustilaisuuden suorana.

Grundströmiä kiinnostus ei yllättänyt. Hänen mukaansa neuvoston jäseniin ei silti ole kohdistunut ulkopuolista painetta ratkaista asioita suuntaan tai toiseen.

”Meille on annettu todella hyvin työrauha. Siitä olen kiitollinen”, Grundström sanoo.

Marja Honkonen5 2021
Arkisto

Ensin ne hakivat journalistit. Silloin me sanoimme, että tämä ei käy.

Meidän suomalaisten pitää auttaa kollegoja muissa maissa. Se on oikein, mutta samalla autamme myös itseämme, kirjoittaa päätoimittaja Maria Pettersson.

Teit paikallisesta varuskunnasta 46-sivuisen erikoisliitteen, koska fanitat armeijaa, Pasi Koivumaa

Karjalaisen päätoimittaja on toimituksessa pidetty hahmo, mutta epäilee Stalinin ja Hitlerin ajatelleen itsestään samoin.

Näin saat kesätyöstäsi kaiken irti

Kokeneet toimittajat jakavat vinkit kesätyöntekijöille. Näillä pääset paremmin alkuun kesätöissä ja kenties koko urallasi.

Mitä journalistin pitää ymmärtää työnantajansa taloudesta?

Iso osinko voi olla hälytysmerkki – tai törkeilyä, jos yrityksessä on samaan aikaan menossa rankka säästöohjelma, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Journalisternas och hjälporganisationernas relation är problematisk

För några år sedan jobbade jag som frivillig informatör för en finsk organisation i Uganda. Det var en upplevelse jag aldrig skulle vilja ha ogjord – men inte heller göra om, skriver Liselott Lindström.

En onnistunut pilaamaan suomen kielen sääntöjä

Kun minut pyydettiin median edustajaksi suomen kielen lautakuntaan, eräs Helsingin Sanomien lukija ei vaikuttanut vilpittömän ilahtuneelta, kirjoittaa Ville Eloranta.

Kyselytunnilla valtuutetut kysyivät hallitukselta ja toimistolta liiton toimintaan ja linjauksiin liittyviä kysymyksiä. Puheenjohtaja Hanne Aho vastaa etäyhteyksin osallistuneille valtuutetuille.

Journalistiliiton kevätvaltuusto toivoi joustoa työhön

Valtuutetut toivoivat liiton edistävän etätyömahdollisuuksia myös korona-ajan jälkeen.

Media keskittyi – pitäisikö myös Journalistiliiton jäsenyhdistysten yhdistää voimansa?

Median ja työn muutokset vähentävät sijainnin merkitystä toiminnan järjestämisessä, kirjoittaa Tapio Räihä.

Kova kiire tarkastajan juttusille

Kun poliisi pysäytti toimittajan ja kuvaajan nopeusratsiaan, Mika Heikkilä turvautui pieneen valkoiseen valheeseen.

Luja ja luotettava pohjalainen

Toimittaja Päivi Leppilahti 23. 6. 1960 Teuva – 21. 3. 2021 Kankaanpää

Lehtikuvauksen uranuurtaja

Kuolleita: Kuvapäällikkö Antti Suominen 16. 9. 1938 Pori – 9. 4. 2021 Ulvila

Laajasti urheilusta ja liikunnasta

Kuolleita: Urheilutoimittaja Erkki Poutanen 19. 11. 1950 Jyväskylä – 4. 4. 2021 Tuusula

Monen lajin mestari

Kuolleita: Toimittaja Matti Korhonen 28. 11. 1928 Liminka – 1. 3. 2021 Oulu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta