Kuvajournalismi 2016 -kilpailun voittajat

JOURNALISTI
7.3.2017

Manu Marttinen, teksti

Vuoden kuvajournalisti 2016 on Helsingin Sanomien valokuvaaja Markus Jokela. Vuoden lehtikuvan otti Akseli Valmunen. Yleisön suosikiksi nousi Meeri Koutaniemi.

< Klikkaa kuvaa, niin näet kisan eri sarjojen palkitut kuvat ja tuomariston perustelut.

Vuoden 2016 kuvajournalistiksi valittiin Helsingin Sanomien valokuvaaja Markus Jokela, joka voitti saman tittelin myös viime vuonna. Tuomaristo perusteli valintaa toteamalla muun muassa, että Jokelan kuvissa on huumoria, mutta myös kunnioitusta kuvattavia kohtaan.

”Kaikkia kuvia yhdistää ajatus ihmisestä ja siitä, mitä ihminen on. Kuvat ovat raakoja ja rehellisiä, toisaalta universaaleja. Olemme kaikki samanlaisia”, tuomaristo toteaa perusteluissaan.

Jokela on voittanut pitkän uransa aikana useita kotimaisia ja ulkomaisia kuvapalkintoja. Palkinnoilla on edelleen merkitystä.

”Sitä huomaa, että on tehnyt vuoden mittaan ainakin jotain kunnollista, kun suuri osa työstä on haastateltujen pönötysten taltiointia ja toimituksessa ennakkoon päätettyjen totuuksien kuvittamista”, Jokela sanoo.

Hän sanoo olevansa suoraviivainen kuvaaja ja havainnoitsija – kun se on mahdollista.

”Ja tavallisten arkipäiväisten asioiden kuvaaja. Ehkä nämä kuvat ovat vähän siihen suuntaan.”

Jokela voisi ikänsä puolesta jättää päivätyönsä Helsingin Sanomissa.

”Omien projektien tekeminen on tietysti aina mielessä. Työn ohessa se on aika haasteellista, mutta toisaalta tässä Hesarin työssä on hetkensä. En ihan vielä ole malttanut lähteä.”


Kilpailuun osallistui 95 kuvaajaa yhteensä 1 950:llä työllä. Kilpailun kuvasadosta löytyy tarinoita ympäri maailman, mutta yksi motiivi yhdistää – miten kuvata ihminen kunnioittavasti.

”Voittajakuvat edustavat suomalaisen kuvajournalismin huippua. Palkitut valokuvaajat toimivat monipuolisesti dokumentaarisen valokuvan laajalla työkentällä. Kilpailussa menestyneet kuvat ovat osoitus ammattimaisen kuvajournalismin tarpeesta saturoituneessa mediassa”, toteaa Suomen kuvajournalistit ry:n puheenjohtaja Miikka Pirinen.

 

Vuoden lehtikuvan 2016 otti helsinkiläinen freelancekuvaaja Akseli Valmunen, jonka kuvat koirankloonauksesta tekivät tuomaristoon vaikutuksen.

”Se on vahva, ikoninen kuva luonnollisesta olennosta epäluonnollisessa ympäristössä. Kuva näyttää meille, mitä ihminen on valinnut osakseen tässä maailmassa”, tuomaristo perustelee Vuoden lehtikuvaa, jossa on eteläkorealaisessa kloonauslaboratoriossa vastasyntynyt koiranpentu.

Valmunen voitti kloonauskuvillaan myös Kuvareportaasi 2016 -sarjan.

”Tällaisten palkintojen saaminen tuntuu siltä, että se kelpaa, mitä tekee – saa ikään kuin luvan olla sellainen tekijä kuin on”, Akseli Valmunen sanoo.

Valmunen kertoo, että kuvat asettuvat kertojan rooliin, ei tuomitsevaan, muttei myöskään puolueelliseen.

”Kuvat antavat katsojalle tilaa ja sijaa tulkita. Sitä kautta kuvat nousevat merkittäväksi, kun katsoja on itse saanut päättää, mitä ajatusta kuvissa haluaa edustaa.”

”En ajattele, että kuvillani olisi aina jokin keskeinen teema, mutta olen kiinnostunut aiheista, jotka puhuttelevat yhteiskunnallisesti niin täällä kuin globaalisti. Pyrkimykseni ei ole kertoa vastauksia kuvillani, vaan pikemminkin kannustaa unelmoimaan kuvissa.”

Yleisön suosikiksi nousi palkittu kuvaaja Meeri Koutaniemi, joka keräsi yhteensä 913 ääntä. Kaikkiaan ääniä annettiin 2 091 kappaletta. Koutaniemi voitti Vuoden lehtikuvat -nimella aiemmin tunnetun kisan vuonna 2013.

Kilpailun tuomariston muodostivat elokuva- ja teatteriohjaaja Mika Ronkainen, tutkija ja kirjailija Hanna Weselius, valokuvaaja Liis Treiman, kuraattori Rebecca Simons ja kuvatoimittaja Mikko Takkunen, joka toiminut myös kansainvälisesti arvostetun World Press Photo -kilpailun tuomaristossa.

Voittajatyöt ovat esillä Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä 13.–26.3.2017.

Edit 7.3. klo 22:00: Korjattu Kuvaesseen kuvatekstin vuosiluku 2017. Oikea luku on 1917.


Lue lisää: 

Huomaamaton. Lähiöidylli, Filippiinit, Palestiina ja työ puhelinmyyjänä tekivät Akseli Valmusesta valokuvaajan.

Rehellinen itselleen. Riina Rinne haluaa valita, mikä on riittävä aika paneutua kuhunkin tarinaan.

 10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta