Hackare belyste kommundata

JOURNALISTI
3.3.2017

Johan Svenlin, text

Det finns mycket dold kunskap i offentliga dokument på nätet, som med hjälp av datavisualisering kan sätta färg på en annars grå valbevakning. Inför kommunalvalet i april ordnade Yle sitt första Valdatahack 17 februari i Stora smedjan i Böle.

”Vi är positivt överraskade över att så många deltog. Vår målsättning var att samla drygt 20 personer, det kom dubbelt så många”, berättar Mikael Hindsberg, konceptutvecklare på Svenska Yle och en av arrangörerna för evenemanget.

Uppskattningsvis hälften av deltagarna var journalister och bland de övriga deltagarna fanns bland annat kodare, informatörer och forskare.

”Den samlade kompetensen var bred och det fanns representanter från mediehus som Yle, KSF Media och Alma Media, men även från andra organisationer som Kommuntorget, Webbhuset, Helsingfors universitet och justitieministeriet. Dessutom deltog HSS Media på distans från Vasa.”

 

Arrangörerna hade tagit fasta på en av de synpunkter som Arto Satonens (saml.) arbetsgrupp framförde i sin rapport i somras, nämligen att Yle ska stödja hela mediebranschen.

”På Yle har vi aktivt tagit i bruk tjänsten wikidata, som ger en utmärkt infrastruktur för den här typen av faktasökande och visuella presentationer. Det är en öppen tjänst som också andra kan använda.”

Enligt Hindsberg krävs det inga avancerade hackarkunskaper för att hitta och synliggöra intressanta statistiska fakta.

”För att visa möjligheterna med verktygen gjorde jag på en kvart en enkel kommunkarta över den röd-gröna bubblan. Verktygen är till för att stödja arbetet och det är fortfarande upp till journalisterna att hitta de intressanta frågorna.”

 

Resultaten då? Vad grävdes fram under dagen som kan komma att krydda kommunalvalsdebatterna?

”Deltagarna får skicka in sina projekt till en tävling, men vårt hackathon handlade mer om att bygga en community och en infrastruktur inför de val som kommer inom de närmaste åren”, säger Hindsberg.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta