Saat miehen kiipeliin

JOURNALISTI
10.2.2017

Hannu Miettunen, teksti

Kirjoittaja on Turun Sanomien uutispäällikkö.

Hannu Miettunen oli saanut päähänsä tehdä hömppään jutun suuresti ihailemastaan Gösta Sundqvistista. Maestrolla itsellään ei ollut halua avittaa hankkeessa.

Elettiin kesää 1996. Olin saanut päähäni tehdä hömppään jutun suuresti ihailemastani Gösta Sundqvistista. Maestrolla itsellään ei ollut halua avittaa hankkeessa. Sinnikäs soittelu levyyhtiöön tuotti vain lipsautuksen, että mies on viettänyt viime ajat studiolla. Soittopyyntöihin ei tullut vastausta.

Sitten eräänä päivänä osui juttukeikka Helsinkiin. Valokuvaaja Robert Segerillä oli hoidettavanaan toinenkin kuvaus, joten jäin pyörimään muutamaksi tunniksi kaupungille. Fredrikinkadulla oli levykauppa, josta sai Beatlesin bootleg-tallenteita kohtuullisen edullisesti.

Kukapas menninkäinen siellä olikaan shortseissaan käytettyjä vinyylejä pläräämässä. Kaikista maailman ihmisistä! Täältä se kai hankki potpurinsa radion Koe-eläinpuisto-ohjelmaan.

”Hra Sundqvist, otaksun?”

Näin miten mies mielessään vaikeroi. Luuli varmaan ensin, että kinuan nimmaria. Sitten ilme muhkean parran takana kävi vielä kärsivämmäksi. Että oikein maakunnalliseen takansytykkeeseen.

Mielelläänhän hän toki haastattelun antaisi, mutta ei valitettavasti millään ehdi odottaa kuvaajaa. Hänen valmentamallaan jalkapallojoukkue Atlantiksella oli alkuillasta peli Tammisaaressa.

Murjotin, kunnes Robert tuli. Sitten minuun meni piru. Ehdittäiskö tehdä paluumatkalla Turkuun pieni koukkaus? Nähtäisiin hienoa puuarkkitehtuuriakin.

Perillä odotti markan arvoinen ilme. Siellä, tammisaarelaisen nurmikentän laidalla hän oli 90 minuuttia ja väliajan täysin armoillani.

Keksin kysyttäväksi pelkkiä latteuksia, joten luikimme pois ennen puoliaikaa. Atlantiskin pelasi huonosti.9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta