Pelipaikoilla. Tämän kuvan ottanut STT-Lehtikuvan kuvajournalisti Martti Kainulainen kuvasi itsenäisyyspäivän mielenosoituksen kahinoita lähietäisyydeltä. Pressiliivi takasi sujuvan yhteistyön viranomaisten kanssa.

Mielenosoitukseen liiveissä vai ilman?

JOURNALISTI
10.2.2017

Marja Honkonen, teksti
Martti Kainulainen, Lehtikuva, kuva

Konkarikuvaajalle pressiliivi on mielenosoituksissa vakiovaruste. Journalistiliitto ja poliisi suunnittelevat yhteisiä koulutuksia pelisäännöistä.

”Haluan paikalla olevien tietävän, minkä takia olen siellä: ottamassa kuvia, joita julkaistaan”, sanoo STT-Lehtikuvan konkarikuvaaja Martti Kainulainen.

Kainulainen seurasi viime itsenäisyyspäivän mielenosoituksia Helsingissä kamera kaulassa ja pressiliivi päällä. Liivit ovat hänelle vakiovaruste, aina autossa mukana. Niitä tarvitaan myös jalkapallo-otteluissa ja onnettomuuspaikoilla.

Kainulainen pitää pressiliivien käyttöä tärkeänä. Sekavassakin tilanteessa poliisin täytyy voida nopeasti todeta, kuka on paikalla työtehtävissä.

”Ei siinä ole aikaa kaivaa kukkarosta kuvatonta pressikorttia luotto- ja bonuskorttien seasta”, Kainulainen sanoo.

Poliisin toiminta herätti itsenäisyyspäivänä närää, kun osaa toimittajista ei päästetty poliisin rajaamalle alueelle Kaisaniemessä. Syynä oli näkyvien tunnusten puute: kaikki eivät tienneet pressiliivivaatimuksesta.

Esimerkiksi Aamulehden toimittaja Tuomas Rimpiläinen poistettiin poliisin ja mielenosoittajien väliseltä alueelta.

Kieltoa Rimpiläiselle ei tilanteessa perusteltu. Hän pitää sitä ylimitoitettuna rauhalliseen tilanteeseen nähden.

”Kaulassani roikkuneen pressikortin olisi pitänyt riittää.”

Myös MTV Uutisten rikos- ja oikeustoimittaja Päivi Hannula oli liikkeellä ilman pressiliivejä, mutta sai liikkua kulkueiden välillä vapaasti siihen saakka, kun niitä alettiin purkaa. Hänellä oli mukanaan kameramies ja mikrofoni firman tunnuksilla.

Pressiliiveihin Hannula suhtautuu varauksella. Mediaan aggressiivisesti suhtautuvassa joukossa toimittajalle voi olla hyvä, ettei häntä heti tunnisteta.

 

Toimittaja saa liikkua tunnistamattomana mielenosoittajien joukossa. Poikkeuksena ovat poliisin eristämät alueet, joihin päästetään vain harkiten, Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen muistuttaa.

Journalistiliitto ja poliisin viestintäväki tapasivat tammikuussa ja sopivat, että pelisäännöistä tiedotetaan jatkossa paremmin. Tarkoitus on myös järjestää koulutusta.

Maaliskuussa Poliisiammattikorkeakoulu järjestää Poliisitoimintaa toimittajille -kurssin.

Poliisin viestinnän kannalta erityinen ongelma ovat nopeasti leviävät huhut. Väärää tietoa levitetään jopa tahallaan.

”Nykyään joudumme tiedottamaan aika paljon myös siitä, mitä ei ole tapahtunut”, Luotonen sanoo.

Lisätiedot Poliisitoimintaa toimittajille -kurssista: jussi.hakaniemi@poliisi.fi. Hakuaika päättyy 15. helmikuuta.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta