Robotprojekt gav miljonaffär

JOURNALISTI
10.2.2017

Lina Laurent, text

Projektet utvecklade ett system som automatiskt skannar Tammerfors stads föredragningslistor och protokoll för Aamulehtis redaktion.

Det började med forskningsprojektet ”Robot journalism in local contexts” med forskaren Carl-Gustav Lindén från Svenska social- och kommunalhögskolan, frilansbyrån Journalism++ i Stockholm och språktjänstföretaget Lingsoft. Projektet utvecklade ett system som automatiskt skannar Tammerfors stads föredragningslistor och protokoll för Aamulehtis redaktion.

Lingsoft såg att det nyutvecklade systemet kunde fungera också i andra sammanhang, närmare bestämt i EU. Företaget har länge sålt översättningstjänster till EU och vann nyligen en anbudstävlan där det nya skanningssystemet spelade en viktig roll. Systemet ska bevaka, uppdatera och översätta EU-texter till 23 språk. Affären är värd 4,6 miljoner euro och sträcker sig över fyra år.

Aamulehti är skanningsroboten som togs i bruk i somras i dag en del av lokaljournalistiken. Jens Finnäs vid Journalism++ säger att det för tillfället inte finns liknande planer för andra redaktioner.

”Jag ser projektet som ett bra exempel på hur man kan jobba smartare, mer effektivt och mer automatiserat.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta