Ihan ihmisille yleensä

Pauli Kallio, 56

Sarjakuvakäsikirjoittaja ja -kustantaja, DJ

Lehtisarjakuvia: Kramppeja & nyrjähdyksiä, Ornette Birks Makkonen, FC Palloseura, Lyhenevä kesä

Sarjakuvakirjoja: Noin seitsemän taidetta, Maalaispunkin päiväkirja, Ottopoikia ja työläistyttöjä, M. A. Castrén ja Siperian kielioppi.

Suuri Kurpitsa -kustantamon johdossa vuodesta 1981.

JOURNALISTI
10.2.2017

Nina Erho, teksti
Pauli Kallio, Christer Nuutinen ja Suomen Kuvalehti, kuvat

Pauli Kallio löytää Kramppeja & Nyrjähdyksiä -sarjakuvan käsikirjoitusten aiheita omasta elämästään ja lähiympäristöstä.

”Aiheet ja teemat tulevat omasta elämästäni ja lähiympäristöstä, tiedotusvälineistä ja uutisista, toisinaan puhtaasti mielikuvituksesta. Ennen oli enemmän suoraa elämäkerrallisuutta, nykyään harvemmin ja peitellymmin”, sanoo Kramppeja & Nyrjähdyksiä -sarjakuvaa Suomen Kuvalehteen käsikirjoittava Pauli Kallio.

”Käsikirjoituksen tekemiseen menee suunnilleen päivä. Kirjaan ideoita muistikirjaan, mutta toisinaan on pakko ottaa käsittelyyn joku päivänpolttava aihe, jota maailmalta tuputetaan. Jos sarjassa on pitkään nysväilty kotona, saatan tietoisesti miettiä jotain toiminnallisempaa.

Teen piirtäjä Christer Nuutiselle käsikirjoituksesta tekstiversion ja kynällä version, jossa on ruutu- ja rivijako. Kirjoitan dialogin pilkuntarkasti sekä tietoa siitä, missä ollaan, mitä tapahtuu, miltä mikäkin näyttää. Työnjakomme on tarkka. Piirtäjä luo tunnelman, joka tekee Krampeista Krampit.

Kun saan määrättyä itseni työpöydän ääreen ja keksin tarinalle alun tai lopun, homma alkaa edetä. Alussa saattaa tuntua, ettei tästä mitään tule. Käytännössä kuitenkin tiedän, että tarina tulee aina – jos ei tänään, niin huomenna. Joskus mietin, kiinnostaako joku pikkujuttu ketään muuta, mutta sitten päätän luottaa siihen, etten minä nyt niin poikkeustapaus ole.

Sarjan alkuaikoina hahmot olivat nuoria aikuisia, nykyään meininki on keski-ikäisempää. Joskus toivon, että tietäisin enemmän yliopistotyöstä, jota Tanja tekee. Toisaalta työ ei ole sarjassa suuressa roolissa, Riston soittohommia lukuun ottamatta.

Kun Krampit on ollut tauolla, elämästäni on selvästi puuttunut jotain tärkeää. Sarja kertoo hahmoistaan, mutta on myös itselleni tapa jäsentää maailmaa. Toivon, että saan tehdä sitä niin kauan kuin henki pihisee ja ajatus kulkee.

Suomen Kuvalehdestä en ole koskaan saanut toruja. Se on sovittu, että sarjakuvassa ei kiroilla, joten keksin tarpeen mukaan omia manauksia. Jos Kramppeja tehtäisiin vielä rocklehteen, varmaan se näkyisi painotuksissa. Silti en tietoisesti mieti, kuka sarjaa lukee, vaan teen sitä ihan ihmisille yleensä.”

Pauli Kallio, 56

Sarjakuvakäsikirjoittaja ja -kustantaja, DJ

Lehtisarjakuvia: Kramppeja & nyrjähdyksiä, Ornette Birks Makkonen, FC Palloseura, Lyhenevä kesä

Sarjakuvakirjoja: Noin seitsemän taidetta, Maalaispunkin päiväkirja, Ottopoikia ja työläistyttöjä, M. A. Castrén ja Siperian kielioppi.

Suuri Kurpitsa -kustantamon johdossa vuodesta 1981.

Susanna Vainiolan valinta

Ylen musiikkitoimittaja Susanna Vainiola valitsi esiteltäväksi Pauli Kallion käsikirjoitustyön Kramppeja & Nyrjähdyksiä -sarjakuvassa.

”Olen fanittanut Kramppeja & Nyrjähdyksiä 1990-luvulta. Kun se alkoi jälleen ilmestyä Suomen Kuvalehdessä 2008, kiljuin riemusta. Lehti kertoo laajasti maailman tapahtumista, mutta koskettavampaa on sukeltaa niihin yksittäisten ihmiselämien kautta.

Hahmojen kanssa on voinut kasvaa, vanheta ja myötäelää asioita. Kallio ei viljele tyhjiä kliseitä vaan kunnioittaa lukijansa älyä. Päähenkilöille saa lempeästi nauraa, usein myös heidän kanssaan.

Sarjan piirtäjistä minulle tunnistettavin on Christer Nuutinen. Hänen kynänsä tuo hahmoihin sopivasti sarjakuvamaista sympaattisuutta.”8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta