Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

Täyttä asiaa asian vierestä

Julkishallinnon kapulakielinen ja vaikeasti avautuva tiedotustapa on ollut kansalaisten riesana vähintään yhtä kauan kuin vallasväki on vaivautunut alaimaisilleen touhuistaan jotain kertomaan.

Kiteytetysti ongelma on siinä, että valtion viestintätiimit (VaVisTin) koittavat usein jostain mystisestä syystä piilottaa oleellisen asian kaikenlaisen vaihtoehtoisen tauhkan sekaan.

Lajin epävirallisen Suomen ennätyksen taisi tehdä tammikuussa liikenne- ja viestintäministeriö, joka kätki tiedon liikenneverkkoselvityksen keskeytyksestä pitkän tiedotteen viimeiseen kappaleeseen.

Otsikkokaan ei vihjannut mitään dramaattisestä käänteestä: ”Ministeri Berner: Väylien rahoituksen uudistustarve on ratkaistava.”

Varsinaista uutista edelsi lähes 4 000 merkkiä muun muassa tällaisia lauseita: Toimiva liikenneverkko on kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden verisuonisto. Kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa linjattu liikenteen päästövähennystavoite on kunnianhimoinen. Maakuntauudistuksen valmistelussa on tärkeää pian päättää, miten valtion ja maakuntien työnjako ja vastuut jaetaan liikenteen osalta.

Manu Marttinen

 

Lapsikortti esiin

Lähes täydellisen kritiikittömässä julkisuudessa vuosikymmenet paistatellut ex-jääkiekkoilija Teemu Selänne joutui tammikuussa kotikutoisen parodiavideon pilkan kohteeksi.

YouTube-videolla hassuteltiin lähes absurdilta kuulostavalla ajatuksella, että Selänteellä ei menisikään fantastisesti.

Se oli niin kova väite, että Selännekin joutui turvautumaan julkisuuden hallinnan tehokkaimpaan, mutta halpamaisimpaan aseeseen: lapsikorttiin.

Korttia on vilauttanut kovan paikan tullen moni muukin julkkis, viimeksi pääministeri Juha Sipilä Yle-gaten roihutessa kuumimmillaan.

Selänne sanoi Ylen haastettelussa, että ”jos lapsi alkaa itkeä tuollaisen nähtyään, sitä alkaa miettiä, että mihin pitäisi vetää raja.”

Rajan voi vetää vaikka siihen, että sanoo vaan tomerasti, jos ei pidä kritiikistä. Lasten taakse meneminen on jotenkin vaivaannuttavaa.

Manu Marttinen

 

Neljäs kerta toden sanoo

Talouslehti Forbesin Suomen-version pyrkimys nousta Suomen johtavaksi talousmediaksi on alkanut vähän takkuisesti. Siis sillä samalla tapaa ”vähän” kuin Länsimetro on ”vähän” myöhässä.

Lehden ilmestyminen on lykkääntynyt jo kolmasti. Ensin se piti lanseerata vuonna 2014, mutta mainosmarkkinat sakkasivat ja kustantaja jänisti. Sitten tavoiteltiin viime joulukuuta. Aikataulu oli epärealistinen.

Tammikuussa lehden koko Suomen-toimitus irtisanoutui. Latvialaiskustantaja oli toimittajilta kysymättä suunnitellut heille journalismin etiikan kanssa sotivia tehtäviä. Riita liittyi kustantajan mukaan sisältömarkkinointiin.

Lehden ilmestyminen lykkääntyy jälleen, maaliskuun loppuun. Asiasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Nyt Forbes Suomeen etsitään toimittajia, ”jotka ovat valmiita kirjoittamaan suomalaisten yrittäjien menestystarinoista”. Latvialaisten kustantajien menestystarinoista Suomessa on vähemmän kirjoitettavaa.

Luottamusta herättää se, että Forbes Suomi kertoi liittyvänsä JSN:n jäseneksi. Takasivu lähettää piilomainonnasta muutenkin usein motkottavalle neuvostolle jaxuhalin. Luvassa voi olla ”vähän” lisää hommia.

Marja Honkonen

10.2.2017
Facebook

Journalistin toimitus, teksti
Jari Peltonen, pilapiirros

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
93. vuosikerta