Takasivu

JOURNALISTI
10.2.2017

Journalistin toimitus, teksti
Jari Peltonen, pilapiirros

Provokatiivisia huomioita.

Täyttä asiaa asian vierestä

Julkishallinnon kapulakielinen ja vaikeasti avautuva tiedotustapa on ollut kansalaisten riesana vähintään yhtä kauan kuin vallasväki on vaivautunut alaimaisilleen touhuistaan jotain kertomaan.

Kiteytetysti ongelma on siinä, että valtion viestintätiimit (VaVisTin) koittavat usein jostain mystisestä syystä piilottaa oleellisen asian kaikenlaisen vaihtoehtoisen tauhkan sekaan.

Lajin epävirallisen Suomen ennätyksen taisi tehdä tammikuussa liikenne- ja viestintäministeriö, joka kätki tiedon liikenneverkkoselvityksen keskeytyksestä pitkän tiedotteen viimeiseen kappaleeseen.

Otsikkokaan ei vihjannut mitään dramaattisestä käänteestä: ”Ministeri Berner: Väylien rahoituksen uudistustarve on ratkaistava.”

Varsinaista uutista edelsi lähes 4 000 merkkiä muun muassa tällaisia lauseita: Toimiva liikenneverkko on kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden verisuonisto. Kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa linjattu liikenteen päästövähennystavoite on kunnianhimoinen. Maakuntauudistuksen valmistelussa on tärkeää pian päättää, miten valtion ja maakuntien työnjako ja vastuut jaetaan liikenteen osalta.

Manu Marttinen

 

Lapsikortti esiin

Lähes täydellisen kritiikittömässä julkisuudessa vuosikymmenet paistatellut ex-jääkiekkoilija Teemu Selänne joutui tammikuussa kotikutoisen parodiavideon pilkan kohteeksi.

YouTube-videolla hassuteltiin lähes absurdilta kuulostavalla ajatuksella, että Selänteellä ei menisikään fantastisesti.

Se oli niin kova väite, että Selännekin joutui turvautumaan julkisuuden hallinnan tehokkaimpaan, mutta halpamaisimpaan aseeseen: lapsikorttiin.

Korttia on vilauttanut kovan paikan tullen moni muukin julkkis, viimeksi pääministeri Juha Sipilä Yle-gaten roihutessa kuumimmillaan.

Selänne sanoi Ylen haastettelussa, että ”jos lapsi alkaa itkeä tuollaisen nähtyään, sitä alkaa miettiä, että mihin pitäisi vetää raja.”

Rajan voi vetää vaikka siihen, että sanoo vaan tomerasti, jos ei pidä kritiikistä. Lasten taakse meneminen on jotenkin vaivaannuttavaa.

Manu Marttinen

 

Neljäs kerta toden sanoo

Talouslehti Forbesin Suomen-version pyrkimys nousta Suomen johtavaksi talousmediaksi on alkanut vähän takkuisesti. Siis sillä samalla tapaa ”vähän” kuin Länsimetro on ”vähän” myöhässä.

Lehden ilmestyminen on lykkääntynyt jo kolmasti. Ensin se piti lanseerata vuonna 2014, mutta mainosmarkkinat sakkasivat ja kustantaja jänisti. Sitten tavoiteltiin viime joulukuuta. Aikataulu oli epärealistinen.

Tammikuussa lehden koko Suomen-toimitus irtisanoutui. Latvialaiskustantaja oli toimittajilta kysymättä suunnitellut heille journalismin etiikan kanssa sotivia tehtäviä. Riita liittyi kustantajan mukaan sisältömarkkinointiin.

Lehden ilmestyminen lykkääntyy jälleen, maaliskuun loppuun. Asiasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Nyt Forbes Suomeen etsitään toimittajia, ”jotka ovat valmiita kirjoittamaan suomalaisten yrittäjien menestystarinoista”. Latvialaisten kustantajien menestystarinoista Suomessa on vähemmän kirjoitettavaa.

Luottamusta herättää se, että Forbes Suomi kertoi liittyvänsä JSN:n jäseneksi. Takasivu lähettää piilomainonnasta muutenkin usein motkottavalle neuvostolle jaxuhalin. Luvassa voi olla ”vähän” lisää hommia.

Marja Honkonen5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta