Riitelyä rahasta

Teoston johtaja Markus Kaarto haluaa Googlelta ja Facebookilta kohtuulliset korvaukset tekijöille.

Markus Kaarto

Teoston medialisensoinnista vastaava johtaja, 44.

Teoston palveluksessa vuodesta 2015. Sitä ennen työskenteli pääosin kansainvälisissä mobiilialan ohjelmistoyrityksissä.

Koulutukseltaan tietoliikennetekniikan insinööri. Suorittanut myös liiketoimintajohtamisen maisteritutkinnon (MBA).

JOURNALISTI
22.12.2017

Janne Salomaa, teksti
Miikka Pirinen, kuva

Marraskuun lopussa moni suomalainen manasi tekijänoikeusjärjestö Teostoa. Yhdessä yössä lähes kaikki suomalainen musiikki katosi YouTubesta, jos sitä yritti kuunnella Suomesta. Virheilmoituksessaan palvelu kertoi: ”Video sisältää materiaalia, jonka omistaa TEOSTO.”

Esimerkiksi Iltalehti ja STT kirjoittivat, että Teosto oli blokannut videot. Todellisuudessa asiasta päätti yksin YouTuben omistava Google.

”Ilmoitus tarjosi hyvän mahdollisuuden klikkiotsikkoon, kun Teostoon liittyy jo valmiiksi paljon väärinkäsityksiä ja yleisö puhuu ’teostomafiasta’ ”, sanoo Teoston medialisensoinnista vastaava johtaja Markus Kaarto.

Koska videot blokattiin yöllä ja ensimmäiset jutut tehtiin aamuvarhain, Kaarto ja muut Teoston edustajat pääsivät kommentoimaan asiaa vasta jälkikäteen. Kaarron mielestä uutisointi oli silti kokonaisuudessaan asiallista.

”Luulimme päässeemme Googlen kanssa sopimukseen jo edellisenä päivänä, joten emme osanneet varautua blokkaukseen. Päivän mittaan valtaosa medioista korjasi aamun virheellistä uutisointiaan.”

 

Noin vuorokauden mittaiseksi jääneen blokkauksen taustalla oli Googlen ja Teoston kiista musiikin lisensoinnista.

”Rahastahan tässä riidellään. YouTube on ylivoimaisesti Suomen suosituin musiikkipalvelu. Sen pitäisi näkyä myös tekijöille maksettavissa korvauksissa”, Kaarto sanoo.

Kyse on myös media-alan sisällöntekijöille kuuluvista rahoista. YouTubesta löytyy esimerkiksi paljon laittomasti ladattuja televisio-ohjelmia, joiden tekijänoikeudet ovat media-alan yrityksillä ja työntekijöillä.

Suosiosta huolimatta YouTube-korvaukset ovat selvästi huonompia kuin vaikkapa Spotifyn maksamat. YouTube on kuitenkin niin tärkeä markkinointikanava, että muusikot eivät halua sieltä poiskaan. Onko siis Googlen kanssa neuvottelu turhaa?

Ei, Kaarto sanoo. Kaksi vuotta sitten neuvotteluissa Teosto onnistui parantamaan korvaustasoa.

Apua tuleviin neuvotteluihin Kaarto toivoo EU:n valmistelemasta tekijänoikeusuudistuksesta. Uudistuksen tavoitteena on, että sisällöntekijät saisivat kohtuullisen korvauksen netin alustapalveluiden, kuten YouTuben ja Facebookin, mainostuloista.

 

Direktiiviuudistus voi tuoda apua myös muiden luovan työn tekijöiden korvausneuvotteluihin. Isosta osasta YouTuben sisältöä tekijöille ei makseta lainkaan korvauksia.

Kysymys alustapalveluiden tuottojen jaosta on siis keskeinen sekä musiikki- että mediaalan tulevaisuudelle. Kaarron mielestä toimittajat ymmärtävät tämän.

”Toimittajat osaavat arvostaa luovaa työprosessia.”

Markus Kaarto

Teoston medialisensoinnista vastaava johtaja, 44.

Teoston palveluksessa vuodesta 2015. Sitä ennen työskenteli pääosin kansainvälisissä mobiilialan ohjelmistoyrityksissä.

Koulutukseltaan tietoliikennetekniikan insinööri. Suorittanut myös liiketoimintajohtamisen maisteritutkinnon (MBA).14 2018
Arkisto

Synkkä salaisuus

Toimittaja Ari Lahdenmäki on kirjoittanut lukuisia juttuja etiikasta ja naisten oikeuksista. Marraskuussa hän sai kaksi tuomiota seksuaalirikoksista. Journalisti haastatteli kahtatoista naista, jotka kertovat lisää Lahdenmäen pimeästä puolesta.

Akateeminen iltapäivälehtimies

Pasi Kivioja ennustaa väitöskirjassaan painettujen iltapäivälehtien loppua.

Villille tv-alalle toivotaan tes-suitsia

Elokuva- ja tv-alan työehtosopimuksesta halutaan yleissitova. Journalistiliitto toivoo päätöksen kohentavan alan palkkatasoa.

Utu-uutiset sumentavat todellisuuden

Uutiset kauppakeskuksen vaikeuksista tai alhaisen syntyvyyden aiheuttamasta huoltosuhdehuolesta eivät ole valheita. Silti ne vääristävät asioiden mittakaavan valeuutisille ominaiseen tapaan, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Stor i truten. Mikael Sjövall är tillbaka i rollen som journalist och uppskattar möjligheten att ställa också de obekväma frågorna. ”Jag har alltid haft svårt att arbeta med tillrättalagd information där man på skyler över obekväma saker och bäddar in sanningen i begreppsliga rökridåer.”

En reporter som skyr rökridåer

Propagandabranschen kändes som en tvångströja för Mikael Sjövall. Som journalist får han ställa de besvärliga frågorna och berätta sanningen utan att bädda in den.

Vaikuttajasta vuorovaikuttajaksi

Yle tavoittelee tiiviimpää yleisösuhdetta sallimalla uutisten kommentoinnin. Suunnitelmissa on, että toimittajat käyttävät jatkossa osan työajastaan yleisön kanssa keskusteluun. Kyse voi olla uutistyön murroksesta, jossa toimittajien ammatti-identiteettiä määritellään uudelleen.

Toimittaja Tapio Mainio (oik.) työskentelee eläkeläisenä yhtä paljon kuin päivätyössä Helsingin Sanomissa. Nyt toimeksiantajia on useita. Yksi niistä on Kauppalehti, johon hän haastatteli metsänomistaja Jorma Seppästä Suomussalmella.

Samalla viivalla

Moni toimittaja jatkaa työntekoa eläkkeelle jäätyään. Töitä tekemällä voi päästä samaan ansiotasoon kuin aktiiviuran aikana.

Valokuvan puolustaja. Marina Ekroos perusti startupin suojellakseen valokuvakulttuuria, mutta ei ehdi itse enää juurikaan kuvata.

Oikeutta valokuville

Valokuvaaja Marina Ekroos haluaa pelastaa maailman huonosti rajatuilta valokuvilta.

Av kärlek till värvet

I Sverige visar en utredning att mediehusen de senaste åren kraftigt har dumpat frilansarnas arvoden. Något stort engagemang från dem som har fasta jobb har veterligen inte hörts av, skriver Jeannette Björkvist.

Raimo Tyykiluodon on 12 diktaattoria -sarjaa tehdessään pitänyt miettiä, miten kertoa diktaattorien teoista sekä aiheen vaatimalla vakavuudella että koukuttaen kuuntelijat. ”Kaikkea ei pidä kertoa paasaten sormi pystyssä, vaan kuuntelijalle pitää antaa mahdollisuus oivaltaa. Silloin asiat jäävät parhaiten mieleen.”

Sairaan kiinnostavat diktaattorit

Raimo Tyykiluoto mietti aloittaessaan 12 diktaattoria -radiosarjan tekemistä, miten kertoa julmuuksista pröystäilemättä. ”Sarjassa on myös tragikoomisuutta, joka tekee siitä kuunneltavan”, hän kertoo.

Vaarallinen suhde

Kriitikot usein tuntevat oman taiteenlajinsa tekijöitä. Milloin suhde on liian läheinen?

Koska Anni Kuittisen kansantanssiryhmän Motoran Pelmakat jäsenet asuvat eri paikkakunnilla ryhmä harjoittelee vain kerran kuussa. Intensiivisinä tanssiviikonloppuina harjoitustunteja kertyy yhteensä 10 – 14.

Ylpeästi kansantanssija

Anni Kuittinen haluaa murtaa kansantanssia koskevia ennakkoluuloja.

Nopea paluu journalistiksi

Sanna Keskinen, 44, aloittaa tammikuussa Kainuun Sanomien päätoimittajana.

Mediakunta hallituksen tärkein onnistuminen

Journalistiliitto saa joulukuussa uuden valtuuston ja hallituksen. Journalisti selvitti, missä nykyinen hallitus on mielestään onnistunut ja missä jäi parantamisen varaa.

Lapsuuden loppu

Kolmas kerta voisi sanoa toden, mutta sitä toimittaja Simo Ahtee ei uskalla Don Rosan haastattelussa yrittää.

Kieli, alkeet

Se että ihmiset käyttävät vapaamuotoisessa ilmaisussaan englanninkielisiä sanoja ja puhekielisiä muotoja, ei ole kielen rappiota. Se on tavallista kielellistä vaihtelua, kielen rikkautta, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Karhea kirja rikostoimittamisesta

Mielenkiintoisinta Oikeustoimittajien 30-vuotisjuhlakirjassa, Etusivun rikoksissa on juttuprosessien avaaminen ja toimittajan työhön liittyvät inhimilliset yksityiskohdat, kirjoittaa Marja Honkonen.

Höga inkomster med två roller

Personer som både är vd och chefredaktör, så kallade publishers, ligger på topp när man jämför förvärvsinkomsterna 2017 bland mediecheferna i Svenskfinland.

Othman fortsätter skriva

I veckan firades Henrik ”Otis” Othmans sista arbetsdag på Österbottens Tidning (ÖT). Othman hann jobba på ÖT, tidigare Jakobstads Tidning, i nästan 40 år. Han kommer som pensionär att titulera sig publicist.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta