Kuvat tallessa, kuvaaja kateissa

JOURNALISTI
22.12.2017

Marja Aarnipuro, teksti

Kirjoittaja on Avun päätoimittaja

Marja Aarnipuro palasi Euroviisu-keikalta kainalossaan savustettu lohi ja filmirullia.

Vuonna 1986 työskentelin Iltalehdessä viihdetoimittajana. Matkustimme kuvaajan kanssa Norjan Bergeniin seuraamaan, miten Kari Kuivalainen taustajoukkoineen menestyisi Eurovision laulukilpailuissa kappaleellaan Päivä kahden ihmisen.

Viisuviikon aikana lähetimme päivittäin juttuja Suomeen. Minä sanelin omani puhelimessa ”naputtajalle”. Osaan vieläkin tuon sanelukielen: Kalle Antero Risto Iivari välilyönti iso-Kalle Unto Iivari Ville Antero Lauri Antero Iivari Nestori Erkki Nestori piste kappale.

Valokuvaajalla oli hikisempi urakka. Hän kehitti valottamansa filmit hotellihuoneen kylpyhuoneeseen rakentamassaan pimiössä kuviksi ja pyöritti ne sitten puhelinlinjaa pitkin telefotolaitteellaan toimitukseen. Hotellien puhelinlinjat olivat surkeita, joten kuvaan tuli pätkimisen vuoksi musta viiru, ja lähettäminen piti aloittaa alusta. Homma kesti ikuisuuden.

Kari Kuivalainen oli 22 pisteellään hienosti 15. Päättäjäisjuhlien jälkeen Suomen monikymmenpäinen delegaatio lähti lentäen kotimatkalle kalat kainalossa. Olimme saaneet Bergenin kaupungilta kotiin viemisiksi suurehkot vakuumipakkaukset, joissa oli savustettu lohi. Delegaatiomme kärjessä kulki majakkana parimetrinen Heikki ”Hector” Harma. Siitä huolimatta valokuvaajani eksyi Oslon välilaskun aikana jonnekin.

Käsissäni olisi ollut katastrofi ellei kuvaaja olisi jostain syystä antanut filmirullia minulle.

Painelin suoraan toimitukseen, filmirullat kehitettiin ja juttu ilmestyi maanantaina. Maanantaina toimitukseen ilmestyi myös kuvaaja. En vieläkään tiedä, missä hän oli ollut ja mitä kautta kotiin tullut.4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta