Harrastus kasvoi isoksi. Kotioluesta innostuminen on vienyt Mikko Lindqvistin perustamaan 8-Bit Brewing -panimoa. Yhtiön 1 000 litran keittolaitteisto ja yhteensä 10 000 litraa vetävät käymistankit ovat Helsingin Konalassa sijaitsevassa teollisuushallissa.

Koukussa käymiseen

Mikko Lindqvist

32-vuotias helsinkiläinen toimittaja.

Työskennellyt Ylen aamu-tv:n tuottajana vuodesta 2014 lähtien. Aloitti Ylen uutistoimituksessa vuonna 2008.

Koulutukseltaan medianomi.

Osaomistaja, sekatyömies ja hallituksen puheenjohtaja 8-Bit Brewing -panimossa. Harrastaa oluen valmistuksen lisäksi metsästystä, lenkkeilyä ja kuntosalia.

JOURNALISTI
22.12.2017

Janne Salomaa, teksti
Joonas Brandt, kuva

Tuottaja Mikko Lindqvist sai haastateltavalta kolme vuotta sitten pullon kotiolutta. Nyt hän omistaa kolmanneksen panimosta.

”Eikös kotiolut ole hiivankatkuista litkua, josta menee vain maha sekaisin?” kysyi Ylen aamu-tv:n tuottaja Mikko Lindqvist kutsuessaan kolme vuotta sitten kotiolutharrastajan studiovieraaksi.

Haastattelun jälkeen harrastaja antoi Lindqvistille pullon panemaansa olutta.

”Join pullon kaverin kanssa mökillä ja olin puulla päähän lyöty: herranjumala, tämähän on yhtä hyvää kuin monet Alkon oluet.”

Niinpä Lindqvist kutsui koolle kaveriporukan ja etsi netistä ohjeet pussimäskäykseen. Se on yksinkertainen tapa tehdä olutta oikeista raaka-aineista, mutta ilman oluentekoon suunniteltuja laitteita.

Ensikertalaisilla kului kahdeksan litran valmistamiseen kymmenisen tuntia, mutta lopputulos palkitsi:

”Herranjumala, meidänkin tekemä olut oli todella hyvää.”

Pian kaveriporukka osti yhdessä noin 2 500 euroa maksavan kotipanimolaitteiston. Laitteiston suurin etu on, että päivän vaivannäöllä saa aikaiseksi lähes 50 litraa olutta.

Parasta oluen valmistuksessa on Lindqvistin mielestä käymisprosessin tarjoama jännitys, varsinkin panopäivän jälkeisenä aamuna.

”Hengitystä pidättäen seuraan aina käymisastian luona, nouseeko ilmakupla vesilukkoon ja onko käyminen lähtenyt käyntiin.”

 

Vaikka oluen paneminen vaatii kärsivällisyyttä, siinä on Lindqvistin mukaan vaikea mokata.

”Kerran kaveri mittasi vahingossa noin tuplasti enemmän humalaa kuin reseptissä neuvottiin. Ajattelin, että millaistakohan myrkkyä sieltä tulee, mutta se olikin hyvä vahva IPA.”

Usein Lindqvist muokkaa markkinoilla olevien suosikkioluidensa resepteistä omia versioitaan tai kehittää kokonaan omia reseptejä. Alkuvuodesta hän innostui testailusta niin paljon, että muutamassa päivässä syntyi 120 litraa erilaisia oluita.

”Avopuoliso joutui sanomaan äidillensä, että vähään aikaan ei voi tulla yöpymään, kun vierashuone oli täynnä käymisastioita.”

Silti panemisharrastus ei ole Lindqvistin mukaan juuri lisännyt hänen oluen kulutustaan.

”Lähinnä silloin tulee itsekin juotua, kun on vieraita käymässä. Itse tehtyä on aina kiva tarjota, oli se sitten olutta tai sämpylöitä.”

 

Pian Lindqvistin oluet leviävät huomattavasti kaveripiiriä laajemmalle. Ystävänsä kautta hän on päätynyt kolmanneksen osuudella omistajaksi 8-Bit Brewing -panimoon, jossa hän toimii sekatyömiehenä.

Toistaiseksi 8-Bit Brewing on valmistanut pieniä eriä muiden panimoiden tiloissa, mutta marraskuussa yritys sai omat laitteet. Ensi vuoden tavoite on ainakin 70 000 litraa olutta. Lindqvistin omista resepteistä tuotantoon tulee päätymään ainakin mango-olut.

”Kun innostun jostakin, innostun siitä sitten täysillä.”

Mikko Lindqvist

32-vuotias helsinkiläinen toimittaja.

Työskennellyt Ylen aamu-tv:n tuottajana vuodesta 2014 lähtien. Aloitti Ylen uutistoimituksessa vuonna 2008.

Koulutukseltaan medianomi.

Osaomistaja, sekatyömies ja hallituksen puheenjohtaja 8-Bit Brewing -panimossa. Harrastaa oluen valmistuksen lisäksi metsästystä, lenkkeilyä ja kuntosalia.7 2020
Arkisto

Tuot Milttoniin raikasta kokoomuslaista ajattelua, Katri Makkonen

Tasavallan presidentin kabinetista Ylelle vain vuodeksi palannut Katri Makkonen lähtee konsulttiyhtiö Milttonin varatoimitusjohtaksi oppimaan, miten liike-elämä toimii.

Mitä jos ihmiset eivät ole koskaan halunneet puolueetonta journalismia?

”Ehkä yleisölle vain viimein tarjotaan somessa jotain, mitä se todella haluaa, eikä tämä jokin yksinkertaisesti ole puolueeton ammattijournalismi”, kirjoittaa Janne Zareff.

Aikkarit on pidettävä mukana

Aikkarisisältö on valtavan tärkeää, sillä Suomessa halutaan ja tarvitaan erikoistunutta laatujournalismia, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Vuosien 2021 – 2022 pressikortti on Journalistiliiton vuodenvaihteessa uudistuvan ilmeen mukainen. Kuvan kortti on testikortti, jonka ulkoasu poikkeaa jonkin verran oikean pressikortin ulkoasusta.

Perinteinen pressikortti muuttuu tilattavaksi – digitaalinen kortti päivittyy automaattisesti

Digitaalista korttia käyttää jo melkein 12 000 jäsentä. Kortin ulkoasu muuttuu vuodenvaihteessa Journalistiliiton uudistuvan ilmeen mukaiseksi.

Nyhetsmedier som lägereldar

”Vi konsumerar nyheter på var sitt håll, inte tillsammans. Vägledning behövs”, skriver Dan Lolax.

Tiekartta johtaa turhan usein umpikujaan

Joukkoviestimet saisivat herkeämättä pohtia, mitä jargonia ne omaksuvat, kirjoittaa Ville Eloranta.

Näin tehdään puoli yhdeksän uutislähetys

Ylen pääuutislähetys syntyy Pasilassa ja etänä. Koronavirusepidemia on tuonut lähetyksen tekemiseen kiirettä ja uusia käytäntöjä.

Työehtosopimus pätee myös etätyössä

Esimiesten vastuulla on huolehtia siitä, että työntekijä pystyy suoriutumaan työstään, eikä kukaan kuormitu liikaa. Työaikaa säännellään myös etätyössä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tytti Oras.

Korona-ajan paikallinen sopimus

Työntekijät ovat Ylessä erittäin sitoutuneita työhönsä ja ymmärsivät, että kaikkien panosta tarvitaan, joten joustoa riitti, kirjoittaa Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamushenkilö Anu Kähkönen.

Sähkömies dosentin virassa

Anna Gustafssonin Itämeri-haastattelu kesätoimittajana sujui hienosti. Mutta mikäs se haastateltavan titteli olikaan?

Kutsumuksena toimittajan työ

Kuolleita: Toimittaja Anja Manninen 27. 5. 1954 Tyrnävä − 12. 6. 2020 Oulu

Pystykorva ei enää haukahtele

Kuolleita: Toimittaja Veikko Huttunen 31. 10. 1954 Vieremä – heinäkuu 2020 Iisalmi

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta