Koukussa käymiseen

Tuottaja Mikko Lindqvist sai haastateltavalta kolme vuotta sitten pullon kotiolutta. Nyt hän omistaa kolmanneksen panimosta.

Harrastus kasvoi isoksi. Kotioluesta innostuminen on vienyt Mikko Lindqvistin perustamaan 8-Bit Brewing -panimoa. Yhtiön 1 000 litran keittolaitteisto ja yhteensä 10 000 litraa vetävät käymistankit ovat Helsingin Konalassa sijaitsevassa teollisuushallissa.

Mikko Lindqvist

32-vuotias helsinkiläinen toimittaja.

Työskennellyt Ylen aamu-tv:n tuottajana vuodesta 2014 lähtien. Aloitti Ylen uutistoimituksessa vuonna 2008.

Koulutukseltaan medianomi.

Osaomistaja, sekatyömies ja hallituksen puheenjohtaja 8-Bit Brewing -panimossa. Harrastaa oluen valmistuksen lisäksi metsästystä, lenkkeilyä ja kuntosalia.

JOURNALISTI
22.12.2017

Janne Salomaa, teksti
Joonas Brandt, kuva

”Eikös kotiolut ole hiivankatkuista litkua, josta menee vain maha sekaisin?” kysyi Ylen aamu-tv:n tuottaja Mikko Lindqvist kutsuessaan kolme vuotta sitten kotiolutharrastajan studiovieraaksi.

Haastattelun jälkeen harrastaja antoi Lindqvistille pullon panemaansa olutta.

”Join pullon kaverin kanssa mökillä ja olin puulla päähän lyöty: herranjumala, tämähän on yhtä hyvää kuin monet Alkon oluet.”

Niinpä Lindqvist kutsui koolle kaveriporukan ja etsi netistä ohjeet pussimäskäykseen. Se on yksinkertainen tapa tehdä olutta oikeista raaka-aineista, mutta ilman oluentekoon suunniteltuja laitteita.

Ensikertalaisilla kului kahdeksan litran valmistamiseen kymmenisen tuntia, mutta lopputulos palkitsi:

”Herranjumala, meidänkin tekemä olut oli todella hyvää.”

Pian kaveriporukka osti yhdessä noin 2 500 euroa maksavan kotipanimolaitteiston. Laitteiston suurin etu on, että päivän vaivannäöllä saa aikaiseksi lähes 50 litraa olutta.

Parasta oluen valmistuksessa on Lindqvistin mielestä käymisprosessin tarjoama jännitys, varsinkin panopäivän jälkeisenä aamuna.

”Hengitystä pidättäen seuraan aina käymisastian luona, nouseeko ilmakupla vesilukkoon ja onko käyminen lähtenyt käyntiin.”

 

Vaikka oluen paneminen vaatii kärsivällisyyttä, siinä on Lindqvistin mukaan vaikea mokata.

”Kerran kaveri mittasi vahingossa noin tuplasti enemmän humalaa kuin reseptissä neuvottiin. Ajattelin, että millaistakohan myrkkyä sieltä tulee, mutta se olikin hyvä vahva IPA.”

Usein Lindqvist muokkaa markkinoilla olevien suosikkioluidensa resepteistä omia versioitaan tai kehittää kokonaan omia reseptejä. Alkuvuodesta hän innostui testailusta niin paljon, että muutamassa päivässä syntyi 120 litraa erilaisia oluita.

”Avopuoliso joutui sanomaan äidillensä, että vähään aikaan ei voi tulla yöpymään, kun vierashuone oli täynnä käymisastioita.”

Silti panemisharrastus ei ole Lindqvistin mukaan juuri lisännyt hänen oluen kulutustaan.

”Lähinnä silloin tulee itsekin juotua, kun on vieraita käymässä. Itse tehtyä on aina kiva tarjota, oli se sitten olutta tai sämpylöitä.”

 

Pian Lindqvistin oluet leviävät huomattavasti kaveripiiriä laajemmalle. Ystävänsä kautta hän on päätynyt kolmanneksen osuudella omistajaksi 8-Bit Brewing -panimoon, jossa hän toimii sekatyömiehenä.

Toistaiseksi 8-Bit Brewing on valmistanut pieniä eriä muiden panimoiden tiloissa, mutta marraskuussa yritys sai omat laitteet. Ensi vuoden tavoite on ainakin 70 000 litraa olutta. Lindqvistin omista resepteistä tuotantoon tulee päätymään ainakin mango-olut.

”Kun innostun jostakin, innostun siitä sitten täysillä.”

Mikko Lindqvist

32-vuotias helsinkiläinen toimittaja.

Työskennellyt Ylen aamu-tv:n tuottajana vuodesta 2014 lähtien. Aloitti Ylen uutistoimituksessa vuonna 2008.

Koulutukseltaan medianomi.

Osaomistaja, sekatyömies ja hallituksen puheenjohtaja 8-Bit Brewing -panimossa. Harrastaa oluen valmistuksen lisäksi metsästystä, lenkkeilyä ja kuntosalia.14 2018
Arkisto

Synkkä salaisuus

Toimittaja Ari Lahdenmäki on kirjoittanut lukuisia juttuja etiikasta ja naisten oikeuksista. Marraskuussa hän sai kaksi tuomiota seksuaalirikoksista. Journalisti haastatteli kahtatoista naista, jotka kertovat lisää Lahdenmäen pimeästä puolesta.

Akateeminen iltapäivälehtimies

Pasi Kivioja ennustaa väitöskirjassaan painettujen iltapäivälehtien loppua.

Villille tv-alalle toivotaan tes-suitsia

Elokuva- ja tv-alan työehtosopimuksesta halutaan yleissitova. Journalistiliitto toivoo päätöksen kohentavan alan palkkatasoa.

Utu-uutiset sumentavat todellisuuden

Uutiset kauppakeskuksen vaikeuksista tai alhaisen syntyvyyden aiheuttamasta huoltosuhdehuolesta eivät ole valheita. Silti ne vääristävät asioiden mittakaavan valeuutisille ominaiseen tapaan, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Stor i truten. Mikael Sjövall är tillbaka i rollen som journalist och uppskattar möjligheten att ställa också de obekväma frågorna. ”Jag har alltid haft svårt att arbeta med tillrättalagd information där man på skyler över obekväma saker och bäddar in sanningen i begreppsliga rökridåer.”

En reporter som skyr rökridåer

Propagandabranschen kändes som en tvångströja för Mikael Sjövall. Som journalist får han ställa de besvärliga frågorna och berätta sanningen utan att bädda in den.

Vaikuttajasta vuorovaikuttajaksi

Yle tavoittelee tiiviimpää yleisösuhdetta sallimalla uutisten kommentoinnin. Suunnitelmissa on, että toimittajat käyttävät jatkossa osan työajastaan yleisön kanssa keskusteluun. Kyse voi olla uutistyön murroksesta, jossa toimittajien ammatti-identiteettiä määritellään uudelleen.

Toimittaja Tapio Mainio (oik.) työskentelee eläkeläisenä yhtä paljon kuin päivätyössä Helsingin Sanomissa. Nyt toimeksiantajia on useita. Yksi niistä on Kauppalehti, johon hän haastatteli metsänomistaja Jorma Seppästä Suomussalmella.

Samalla viivalla

Moni toimittaja jatkaa työntekoa eläkkeelle jäätyään. Töitä tekemällä voi päästä samaan ansiotasoon kuin aktiiviuran aikana.

Valokuvan puolustaja. Marina Ekroos perusti startupin suojellakseen valokuvakulttuuria, mutta ei ehdi itse enää juurikaan kuvata.

Oikeutta valokuville

Valokuvaaja Marina Ekroos haluaa pelastaa maailman huonosti rajatuilta valokuvilta.

Av kärlek till värvet

I Sverige visar en utredning att mediehusen de senaste åren kraftigt har dumpat frilansarnas arvoden. Något stort engagemang från dem som har fasta jobb har veterligen inte hörts av, skriver Jeannette Björkvist.

Raimo Tyykiluodon on 12 diktaattoria -sarjaa tehdessään pitänyt miettiä, miten kertoa diktaattorien teoista sekä aiheen vaatimalla vakavuudella että koukuttaen kuuntelijat. ”Kaikkea ei pidä kertoa paasaten sormi pystyssä, vaan kuuntelijalle pitää antaa mahdollisuus oivaltaa. Silloin asiat jäävät parhaiten mieleen.”

Sairaan kiinnostavat diktaattorit

Raimo Tyykiluoto mietti aloittaessaan 12 diktaattoria -radiosarjan tekemistä, miten kertoa julmuuksista pröystäilemättä. ”Sarjassa on myös tragikoomisuutta, joka tekee siitä kuunneltavan”, hän kertoo.

Vaarallinen suhde

Kriitikot usein tuntevat oman taiteenlajinsa tekijöitä. Milloin suhde on liian läheinen?

Koska Anni Kuittisen kansantanssiryhmän Motoran Pelmakat jäsenet asuvat eri paikkakunnilla ryhmä harjoittelee vain kerran kuussa. Intensiivisinä tanssiviikonloppuina harjoitustunteja kertyy yhteensä 10 – 14.

Ylpeästi kansantanssija

Anni Kuittinen haluaa murtaa kansantanssia koskevia ennakkoluuloja.

Nopea paluu journalistiksi

Sanna Keskinen, 44, aloittaa tammikuussa Kainuun Sanomien päätoimittajana.

Mediakunta hallituksen tärkein onnistuminen

Journalistiliitto saa joulukuussa uuden valtuuston ja hallituksen. Journalisti selvitti, missä nykyinen hallitus on mielestään onnistunut ja missä jäi parantamisen varaa.

Lapsuuden loppu

Kolmas kerta voisi sanoa toden, mutta sitä toimittaja Simo Ahtee ei uskalla Don Rosan haastattelussa yrittää.

Kieli, alkeet

Se että ihmiset käyttävät vapaamuotoisessa ilmaisussaan englanninkielisiä sanoja ja puhekielisiä muotoja, ei ole kielen rappiota. Se on tavallista kielellistä vaihtelua, kielen rikkautta, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Karhea kirja rikostoimittamisesta

Mielenkiintoisinta Oikeustoimittajien 30-vuotisjuhlakirjassa, Etusivun rikoksissa on juttuprosessien avaaminen ja toimittajan työhön liittyvät inhimilliset yksityiskohdat, kirjoittaa Marja Honkonen.

Höga inkomster med två roller

Personer som både är vd och chefredaktör, så kallade publishers, ligger på topp när man jämför förvärvsinkomsterna 2017 bland mediecheferna i Svenskfinland.

Othman fortsätter skriva

I veckan firades Henrik ”Otis” Othmans sista arbetsdag på Österbottens Tidning (ÖT). Othman hann jobba på ÖT, tidigare Jakobstads Tidning, i nästan 40 år. Han kommer som pensionär att titulera sig publicist.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta