Journalistien kirjat 2017

Näin lista kerättiin

Journalisti-lehti pyysi kotimaisia kustantamoja listamaan tänä vuonna julkaistut journalismia ja mediaa käsittelevät kirjat sekä ne teokset, jotka ovat suomalaisten journalistien kirjoittamia. Listaa myös täydennettiin muuta kautta toimituksen tietoon tulleilla kirjoilla.

Listasta löydät linkit Journalistissa ilmestyneisiin juttuihin, jotka käsittelevät listassa mainittuja kirjoja ja niiden tekijöitä.

Puuttuuko omasi tai muu tärkeä kirja listasta? Ilmoita siitä meille osoitteeseen journalisti@journalistiliitto.fi

JOURNALISTI
22.12.2017

Markku Lappalainen, koonti
Kai Widell, kuva

Pyysimme kustantajilta tietoja journalistien tekemistä sekä journalismia ja mediaa käsittelevistä tämän vuoden kirjoista. Sato on komea: kaikkiaan listaan kertyi noin 170 teosta.

Tietokirjat

Aalto Kaj & Toimela Markku: Salakahvilla Pohjois-Koreassa (Docendo)

Markku Toimela nousi kouvolalaisen autokorjaamon rasvamontusta Pohjois-Korean asiantuntijaksi. Toimittaja Kaj Aalto on työskennellyt useita vuosia kristillisissä lehdissä Suomessa ja Ruotsissa. Vuodesta 2007 lähtien hän on toiminut freelancejournalistina, asemapaikkanaan on Jönköping Etelä-Ruotsissa.

 

Ala-Kivimäki Petteri: Yrjövuori. The Finn, urheilutähtien luottomies (Nemo)

Paimiolainen Marko Yrjövuori kuuli, että Kalifornian huippu-urheilijoilla oli pulaa hyvistä urheiluhierojista. Hän pakkasi laukkunsa ja lähti tavoittelemaan suurta unelmaa. Hänestä tuli kysytty fysiikkavalmentaja, joka ja hänet alettiin tuntea nimellä The Finn. Petteri Ala-Kivimäki on Helsingin Sanomien toimittaja.

 

Apajalahti Hanna: Kulttuurimatkailijan Lappi (Into)

Kulttuurimatkailijan Lappi on matkaopas ja tietopaketti Lapin kulttuureista. Toimittaja Hanna Apajalahti on syntyjään lapinhullu; äidin perintönä itälappilainen ja poromiehen lapsenlapsenlapsi.

 

Avola Pertti: Ruutia valkokankaalla – Elokuvien Villi länsi (Art House)

Rohkeat cowboyt, lainsuojattomat revolverisankarit ja oikeamieliset seriffit – valkokankaan Villi länsi on suuri amerikkalainen kertomus, mutta onko se myös oikeaa historiaa? Pertti Avola on pitkän linjan elokuva-, televisio-, kirjallisuus- ja musiikkikriitikko ja tehnyt Helsingin Sanomiin vuosina 1985 – 2015 kritiikkejä sekä toiminut sivujen tuottajana.

 

Backman Martti: Vakoojat – Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933 (Gummerus)

Yleisesikunnan luutnantin Vilho Pentikäisen pako Neuvosto-Venäjälle 1933 oli alkulaukaus bolsevikkien maailmanlaajuisen vakoiluverkoston romahdukselle. Pentikäinen katosi punaisen hämärän valtakuntaan. Vakoojat on pitkän linjan journalistin tutkimusmatka sotia edeltävän ajan historiaan. Toimittaja Martti Backman on Iltalehden ja Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja. Hän oli myös 15 vuotta tutkivana toimittajana Ylessä.

 

Bird Tim: Suomenlinna – valon saaret (Docendo)

Suomenlinnalla on aivan erityinen paikka palkitun englantilaisen valokuvaajan ja matkailutoimittajan Tim Birdin sydämessä. Bird on Suomessa yli 30 vuotta asunut englantilainen valokuvaaja ja matkailutoimittaja.

 

Bäcksbacka Katja & Laura Kaapro: Kasvisruokatorstai (HS Kirjat)

Kasvisruuassa yhdistyy monta hyvää asiaa kuten ekologisuus, taloudellisuus ja terveellisyys. Tärkeintä ruuassa on kuitenkin maku. Kasvisruokatorstai-kirja sisältää Helsingin Sanomien herkullisimmat kasvisruokareseptit. Kirjasta löydät maitotuotteita ja kananmunaa sisältäviä kasvisruokia mutta myös täysin vegaanisia ohjeita.

 

Castrén Riitta: Läpivalaisu – Pitkät jäähyväiset alkoholille (Gummerus)

Kokenut toimittaja ja suosittu bloggaaja Riitta Castrén kertoo selviytymistarinansa ja sen lomassa läpivalaisee myös myyttejä nyky-Suomen alkoholi- ja päihdehoitokulttuurista. Castrénin kirjasta kerrottiin Journalistissa 15/2017.

 

Dumell Matts: Kun Mannerheim valitsi Suomen (Teos)

Toimittaja Matts Dumellin Kun Mannerheim valitsi Suomen on ensimmäinen kirja, joka luo kokonaiskuvan Carl Gustaf Mannerheimin todennäköisesti traumaattisimmasta ja joka tapauksessa ratkaisevimmasta vuodesta sotilaana. Vuosi 1917 oli kenraalin viimeinen Venäjän keisarillisessa armeijassa.

 

Eloranta Ville & Leino Jaakko: Sanaiset kansiot (Gaudeamus)

Suomen kieli ja sen historia ovat täynnä yllättäviä ja outojakin yksityiskohtia. Niitä vasten myös tutut käsitykset kielestä saavat uudenlaisia sävyjä. Sanaiset kansiot jäljittää suomen kielen salaisia piirteitä. FM Ville Eloranta on Helsingin Sanomien toimittaja ja kielenhuoltaja sekä suomen kielen lautakunnan jäsen kaudella 2015 – 2018. FT Jaakko Leino on Helsingin yliopiston suomen kielen professori ja Suomen kielitieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja. Leino on suomen kielen lautakunnan puheenjohtaja kaudella 2015 – 2018. Elorannan ja Leinon kirjasta kerrottiin Journalistissa 15/2017.

 

Eriksson Lauri: Hirvenvasa ja kerjäläinen – Ihminen ja eläin Suomen muinaisesineissä (Nemo)

Valokuvaaja Lauri Eriksson huomasi, että kulttuuriperintömme upeimmat esineet uinuvat museovitriineissä ja kellareiden arkistoissa. Nämä aarteet oli kuvattava ja saatava nähtäville. Eriksson lähti kiertämään Suomen museoita. Oppaiksi hän sai kaksi tunnettua asiantuntijaa: taidehistorian professorin Markus Hiekkasen ja arkeologian tohtorin Visa Immosen.

 

Eronen Eeva: Jättiläisen askeleet – Matka Kiinan talouteen (Gaudeamus)

Kiina nousi 1970-luvun uudistusten jälkeen nopeasti maailmanlaajuiseksi talousmahdiksi. Nyky-Kiinan moniulotteinen talous toimii oman logiikkansa mukaan mutta muuttuu vauhdilla. Jättiläisen askeleet näyttää, kuinka yksipuoluejärjestelmän ja markkinatalouden yhdistävä Kiinan talous pyörii. Eeva Eronen on Kiinan asioihin perehtynyt taloustoimittaja. Hän on opiskellut Fudanin yliopistossa ja avustanut Shanghaissa Taloussanomia ja Forbes-lehteä.

 

Eronen Jussi, Liski Jarno & Vuorikoski Salla: Ylegate (Barrikadi)

Terrafame-uutisoinnin ja siitä syntyneen kohun tarina Ylestä lähteneiden toimittajien näkökulmasta. Jussi Eronen ja Salla Vuorikoski ovat Suomen Kuvalehden toimittajia, Jarno Liski on vapaa toimittaja. Journalisti oli paikalla kirjan julkistamistilaisuudessa 16. toukokuuta ja seurasi Ylegatea pitkin kevättä. 

 

Ervasti Pekka: Paska reissu – mutta tulipahan herkuteltua (Otava)

Vapaa politiikantoimittaja Pekka Ervasti on kirjoittanut erä- ja ruokakirjan rempseän reteällä otteella.

 

Haapamatti Kirsi: Sumu Sireeni (Otava)

Freelancetoimittaja Kirsi Haapamatti kertoo julkkisaasin tarinan ja valaisee tallielämän arkea.

 

Hakkarainen Timo (toim.): Vakaus vaakalaudalla (Into)

Kirjoituksia turvallisuuspolitiikkamme valinnoista. Timo Hakkaraisen toimittamassa kirjassa kysytään, vaarantuisiko yhteiskuntamme poliittinen vakaus ja lähialueidemme turvallisuuspoliittinen tasapaino sotilaallisen liittoutumisen seurauksena.

 

Hansén Stig: Birgitta Ulfsson – Mikä ettei? (Teos)

Ruotsalainen journalisti Stig Hansén kertoo Birgitta Ulfssonin tarinan teatterien näyttämöillä, tv-kameroiden edessä ja radioäänityksissä – mitä erilaisimmissa rooleissa.

 

Hautajoki Hilla: Keinutuolikaupunki ja Tulikärpästen kylä (Like)

Vuonna 2010 Hilla Hautajoki jättää silloisen elämänsä ja muuttaa Latinalaiseen Amerikkaan aloittaakseen uuden. Hautajoki on vapaa kirjoittaja, kustannustoimittaja ja suomentaja, jolla on ollut koti kuudessa maassa.

 

Heikkilä Harri: Tämä ei ole kirja – Sähkökirjan valtavirtaistumisen haasteet (Aalto ARTS Books)

Teos pohtii kirjan sähköistymiseen ja sähkökirjan valtavirtaistumiseen liittyviä ongelmia ja luo niihin ratkaisuja. VTM Harri Heikkilä on toiminut visuaalisena suunnittelijana 30 vuotta sekä opettanut Aalto-yliopistossa käyttäjäkeskeistä muotoilua, vuorovaikutteista suunnittelua ja julkaisemista uusille alustoille. Hän on myös toiminut tutkijana erikoisalanaan sähkökirjat ja kosketusnäyttöisille laitteille suunnittelu.

 

Heikkinen Kirsi & Huttu Tiina: Pää edellä – Näin tuet lapsesi aivojen kehitystä (WSOY)

Miten ihmeessä vauvasta luotsataan onnellinen aikuinen? Elämän suurin onni ja huoli tulevat usein samassa käärössä. Pää edellä kuvaa aivotutkimustietoon nojautuen, mitä pienessä päässä on milloinkin meneillään. Tiina Huttu on aivojen kehitystä tutkinut neurotieteen lisensiaatti, tiedetoimittaja ja kahden pojan äiti. YTM Kirsi Heikkinen on kahden tyttären äiti ja tiedetoimittaja, jonka erityisala on aivotutkimus.

 

Heiskanen Juha: Juha Muje – näyttämöllä ja kulisseissa (Docendo)

Näyttelijä Juha Muje on elänyt suomalaisen teatterin hurjimmat vuodet. Kirja avaa esirippua ja näyttää välähdyksiä myös Mujeen yksityiselämästä. YTM Juha Heiskanen on työskennellyt toimittajana muun muassa Helsingin Sanomissa ja Ylessä sekä tiedotuspäällikkönä Suomen Kansallisteatterissa.

 

Helin Satu & Nurminen Pekka: Euroopan parlamentti (Teos)

Toimittaja Satu Helinin ja OTL Pekka Nurmisen Euroopan parlamentti on ensimmäinen suomenkielinen kirja aiheesta. Se kertoo parlamentin historiasta aina Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisesta 1952 lähtien, mutta keskittyy Suomen EU-jäsenyyden aikaan vuodesta 1995 eteenpäin.

 

Hietala Harri: Objektiivikirja (Docendo)

Objektiivikirja on tietopankki, johon on koottu valokuvaajan tarvitsema tieto objektiivien ominaisuuksista ja käytöstä. Valokuvaaja ja toimittaja Harri Hietala on tunnettu erityisesti Valokuva-, Tekniikan Maailma- ja Kamera-lehtiin laatimistaan kamera-ja objektiivitesteistä.

 

Hietaneva Panu & Similä Ville: Lainaan enkä palauta (Otava)

Vapaa toimittaja Panu Hietaneva ja Helsingin Sanomien toimittaja Ville Similä katsastavat suomalaisen rapin ja hiphopia historian vuodesta 1983 lähtien.

 

Honkanen Nina: Onnelliseksi – seksuaalisuus läpi elämänkaaren (Siltala)

Toimittaja, kirjailija ja seksuaalikasvattaja Nina Honkasen Onnelliseksi-ohjelma Yle Radio Suomessa 2015 – 2016 on ollut Ylen ladatuimpia radio-ohjelmia. Seksuaalisuuteen liittyviin kysymyksiin ja toisinaan ahdistustakin herättä̈viin kokemuksiin ei Googlestakaan löydy apua. Onnelliseksi-kirja jatkaa ohjelman viitoittamalla tiellä̈.

 

Hubara Koko: Ruskeat Tytöt (Like)

VTK Koko Hubara on Ruskeat Tytöt -blogin perustaja, vapaa kirjoittaja ja kääntäjä. Hän on työskennellyt kulttuurilehti Basson toimituspäällikkönä. Esseekokoelma Ruskeat Tytöt on hänen esikoisteoksensa. Journalisti haastatteli Koko Hubaraa elokuussa 2015.

 

Hämäläinen Juho: Rautaratsun selässä – Rajuilman nousu, uho ja tuho (Docendo)

Jyväskyläläinen Rajuilma oli Eppujen, Dingon ja Popedan aikalainen ja kohubändi, joka järkytti vanhoillisia piirejä suorasukaisilla saatananpalvontaa ja seksiä käsitelleillä sanoituksillaan. Bändihistoriikki on varoittava opaskirja siitä, miten rockyhtyettä ei ainakaan kannata pyörittää. Juho Hämäläinen on muuramelainen toimittaja ja kitaristi.

 

Ingström Pia: Den mystiska näktergalen (Schildts & Söderströms)

Kulttuuritoimittaja Pia Ingström on vaellellut Istanbulissa kolmella vuosikymmenellä, arkiympäristöissä, ihmisten keskuudessa. Kirja käsittelee kaupungin vähemmistöjä, kuten armenialaisia, kreikkalaisia ja juutalaisia.

 

Isotalus Pekka: Mediapoliitikko (Gaudeamus)

Poliitikon ja median välillä vallitsee kauhun tasapaino. Viestinnän koukerot hallitsevalle media on hyvä kumppani, mutta kokeneenkin kehäketun ura voi tuhoutua, jos ote lipeää julkisuuden pyörityksessä. Mediapoliitikko käy käsiksi tuttujen suomalaispoliitikkojen viestintään. Pekka Isotalus on puheviestinnän professori Tampereen yliopistossa sekä poliittisen viestinnän dosentti.

 

Isotalus Pekka & Rajalahti Hanna: Vuorovaikutus johtajan työssä (Alma Talent)

Vuorovaikutustaidot ovat pääomaa, jota johtaja voi hyödyntää työssään ja joka auttaa häntä parempaan lopputulokseen. Taitava vuorovaikutus on tehokasta ja tarkoituksenmukaista. Hyvä uutinen on, että siinä voi kehittyä, toteavat kirjassaan Tampereen yliopiston puheviestinnän prosessori Pekka Isotalus ja Haaga-Helian yliopettaja Hanna Rajalahti, joka on tehnyt pitkän rupeaman myös taloustoimittajana.

 

Jensen-Eriksen Niklas & Kuorelahti Elina: Suuri Affääri – Helsingin Sanomien yrityshistoria 1889 – 2016 (Siltala)

Sanomalehden tekeminen ei koskaan ole ollut vain journalismia. Se on aina ollut myös liiketoimintaa. Tämä kirja kertoo idealistisen nuorsuomalaisporukan perustamasta huterasta startupista, josta kasvoi valtakunnan suurilevikkisin lehti ja tärkein mainosväline. Siitä tuli ”suuri affääri”, kuten Päivälehden ensimmäisen päätoimittajan Eero Erkon leski Maissi totesi 1930-luvulla. Kirja kertoo Helsingin Sanomien tarinan. ”Helsingin Sanomien yrityshistoria muistuttaa, että jättiläisetkin ovat aluksi pieniä”, kirjoitti Nina Erho Journalistissa 10/2017.

 

Jokinen Pauli: Sunnuntaikävelyllä sotien ajan Helsingissä (Minerva)

Kirja esittelee yli 50 kiinnostavaa sotahistoriallista retkikohdetta Helsingistä. Miksi Kansallismuseon ulko-ovessa on luodinreikä? Missä pääsee tutustumaan Viaporin maalinnoituksen luoliin? Missä patsaita säilytettiin sodan aikana? Pauli Jokinen on Helsingin paikallishistoriaan erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija.

 

Järvi Elina & Poppius Olga: Elämäni ennen kuolemaa (Like)

Mitä jää kun lähden? Tai jos saan toisen mahdollisuuden, kuinka haluan sen käyttää? Elämäni ennen kuolemaa sisältää 15 tarinaa elämän rajallisuudesta. Elina Järvi on toimittaja ja kirjailija. Olga Poppius on valokuvaaja.

 

Kaaro Jani: Kauniimpi maailma (WSOY)

Kauniimpi maailma -kirjan teksteissä tiedetoimittaja Jani Kaaro tutkii arkipäiväistä olemassaoloa uusimman tieteen ja luonnonkansojen ikiaikaisen elämänmenon kautta. Miksi olemme onnettomia kaiken materian keskellä? Ovatko talouden rautaiset lait ikuiset? Määrittääkö aivojen sähköinen toiminta olemassaolomme?

 

Kangas Sinimaaria: Eettisen lihansyönnin käsikirja (Aula & co)

Eettisen lihansyönnin käsikirja on opas ruoan alkuperästä kiinnostuneille kuluttajille, jotka haluavat syödä mahdollisimman eläinystävällisesti ja ympäristökestävästi tuotettua lihaa, tuottajan osaa unohtamatta. Toimittaja, YTM Sinimaaria Kangas on on tutustunut tuotantoeläinten todellisuuteen eri puolilla maailmaa.

 

Kangasluoma Timo: Marco Hietala – ruostumaton (Docendo)

Marco Hietala on Suomen kansainvälisesti menestyneimmän bändin Nightwishin basisti-solisti. Toimittaja, kouluttaja ja tv-tuottaja Timo Kangasluomaa kiinnostavat monitahoiset ja avoimet persoonat, jotka uskaltavat puhua niin vahvuuksistaan kuin heikkouksistaankin.

 

Kanninen Ella: Kotona Italiassa (Tammi)

Kotona Italiassa on ruokaretki tuttuihin ja tuntemattomiin koteihin. Teoksen kuvat ovat Ofer Amirin. Ella Kanninen on toimittaja ja tv-juontaja. 16 vuotta sitten hän matkusti Italiaan kielikurssille. Siitä alkoi seikkailu, joka jatkuu edelleen.

 

Karvinen Tea: Kansallispuistot – Maamme luonnon helmet (Docendo)

Valokuva- ja tietokirja Suomen hienoimmista luontokohteista. Kirja esittelee Suomen kansallispuistot Saaristomereltä Lemmenjoelle. Tea Karvinen on rovaniemeläinen luontokuvaaja ja toimittaja, joka on vuodesta 2010 lähtien viettänyt yli 700 päivää Suomen kansallispuistoissa.

 

Kemppainen Jouni K.: We're Coming to Let's Go (Teos)

We're Coming to Let's Go on Pertti Kurikan Nimipäivien tarina. PKN on tärkeä osa suomalaista musiikkihistoriaa. Valokuvaaja Pekka Elomaa on dokumentoinut tuon historian ensitreeneistä loppusointuun saakka. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja Jouni K. Kemppaisen kirjoittamassa kirjassa ääntä käyttävät bändin jäsenet.

 

Kerola Päivi, Koivuranta Esa, Pehkonen Kati, Sorjanen Tuija & Annina Vainio: Kaikenkarvainen kansa (WSOY)

Miten koirilla tehdään bisnestä ja kuka käärii rahat? Kaikenkarvainen kansa avaa suomalaisen koiramaailman ja koirabisneksen logiikkaa sekä koiranomistajille että koira-alasta kiinnostuneille.

 

Kinnunen Kalle ja Lehtinen Lauri: 30 vuotta rakkautta ja anarkiaa (Like)

Elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa syntyi aikana, jolloin elokuvia sensuroitiin, Uunoihin jonotettiin ja Suomi oli ”agraarifasistinen helvetti”. R&A-historiikki kertoo maailman muuttamisesta, kansainvälisistä seikkailuista, elokuvasta ja elämästä. Kalle Kinnunen on elokuvatoimittaja, kriitikko ja kirjailija. Lauri Lehtinen on tuottaja ja toimittaja.

 

Kinnunen Kalle: Daddy Cool – Kolme vuosikymmentä televisiomaailman huipulla (Teos)

Elämäntyönsä MTV:n ohjelmajohtajana tehnyt Jorma Sairanen muistelee. Daddy Coolin on toimittanut Kalle Kinnunen. Sairanen aloitti materiaalin keräämisen muistelmiaan varten jo 1990-luvulla.

 

Kinnunen Raila: Nasima (Tammi)

Afganistanissa syntyneen Nasima Razmyarin tarina on ainutlaatuinen. Viisivuotiaana hän muutti perheensä kanssa Kabulista Moskovaan isän suurlähettiläspestin takia, kahdeksan vanhana hän saapui Suomeen. Nasiman tarinan kertoo journalisti, tietokirjailija Raila Kinnunen, joka on tehnyt pitkän toimittajanuran Apu-lehdessä.

 

Kniivilä Kalle: Tanjan katu (Into)

Malmössä ilmestyvän Sydsvenska Dagbladetin Venäjään erikoistunut toimittaja Kalle Kniivilä kertoo Savitševin perheen kautta sata vuotta kattavan tarinan Pietarista. Kirja päättyy kommunistien vapunviettoon Pietarissa vallankumouksen juhlavuonna 2017. Talous on kriisissä ja Venäjä käy sotaa. Mitä vallankumous merkitsee tämän päivän pietarilaisille ja minne Venäjä on matkalla? Neuvostoliiton hajotessa Kniivilä oli Kansan Uutisten kirjeenvaihtaja Moskovassa. Kniivilä on opiskellut venäjää Leningradin yliopistossa ja Itä-Euroopan tutkimusta Lundin yliopistossa.

 

Knus-Galán Minna: Projekt Panama / Tarkoin varjeltu (Schildts & Söderström/Kustantamo S&S)

Projekt Panama / Tarkoin varjeltu -kirjassa Ylen toimittaja Minna Knus-Galán kertoo työstään osana kansainvälistä työryhmää, jonka jäsenenä hän tarkasteli veroparatiisipaljastusten kytköksiä Suomeen. Kirja käsittelee tutkivan journalismin merkitystä ja tietovuotojen arvoa. Samalla se avaa sitä, miksi ymmärrys veroparatiiseista on tärkeää. "Minna Knus-Galán kertoo Tarkoin varjeltu -kirjassa niin hyvää tarinaa, että monessa kohtaa unohtaa lukevansa ammattikirjaa", kirjoitti Nina Erho Journalistissa 6/2017.

 

Kolamo Sami: Mediaurheilu – Tunnetalouden dynamo (Vastapaino)

Mediavälitteinen urheilu on merkittävä osa yhteiskunnallista elämää: se vaikuttaa talouteen, politiikkaan ja kulttuuriin. Mediamoguli Rupert Murdoch on todennut, että urheilu on ylivoimaisesti tärkein populaarikulttuurin genre. Futistohtori Sami Kolamo on mediatutkija ja opettaja.

 

Konttinen Seppo: Kallis ruokakassi (Into)

Suomi on jo pitkään ollut yksi Euroopan kalleimmista ruokamaista. Miksi suomalaisen ruokalaskun suuruus on vuosikaudet pysynyt EU-vertailussa huipulla? Mikä maksaa? VTM Seppo Konttinen hakee vastausta muun muassa näihin kysymyksiin. Konttinen oli Ylen taloustoimittaja vuosina 1974 – 2010.

 

Korpiola Lilly & Raita-aho Sanna: Arabikevään jälkeen – Arjen ja apokalypsin välissä (Tammi)

Arabikevät järisytti mannerlaattoja, Euroopassa jälkijäristykset ovat vasta alkamassa. Lilly Korpiola on tietokirjailija sekä viestinnän, median ja Lähi-idän asiantuntija. Sanna Raita-aho on Turkissa asuva ulkomaantoimittaja, joka työskentelee Ylen avustajana.

 

Korvela Paul-Erik & Vuorelma Johanna (toim.): Puhun niin totta kuin osaan – politiikka faktojen jälkeen (Docendo)

Tarkastelussa poliittisen valheen pitkä historia ja karu nykyisyys. Aäneen pääsevät tuoreeltaan tutkijat. Onko todella niin, että elämme uutta aikakautta? Mitä löytyy laajalti jaetun muutoskokemuksen taustalta? Tutkijat pureutuvat poliittisen valheen pitkään historiaan, Trumpiin ja Brexitiin sekä informaatiovaikuttamiseen ja pohtivat myös, mitkä ovat toimivat vastalääkkeet faktojen jälkeiselle politiikalle. Teoksen ovat toimittaneet Politiikka-lehden aiempi päätoimittaja, dosentti Paul-Erik Korvela Jyväskylän yliopistosta ja Politiikasta-verkkolehden päätoimittaja, tutkijatohtori Johanna Vuorelma Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta. Kirjasta kerrottiin myös Journalistissa 15/2017.

 

Koskela Annukka: Pesis – Opas jännittävän pelin seuraajalle ja harrastajalle (Nemo)

Pesäpalloa on hauska pelata ja jännittävä seurata. Se on Suomen harrastetuimpia urheilulajeja. Tämän kirjan avulla pääsee sisään pesiksen sääntöihin ja kokeneempikin fani voi syventää ymmärrystään lajin taustoista ja taktiikoista.

 

Koskela Hannu: Kuka kajautti Kiteeltä – 100+1 tietovisaa 100-vuotiaasta Suomesta (Docendo)

Kuka kajautti Kiteeltä on tietovisailukirja Suomen satavuotisesta matkasta. Toimittaja Hannu Koskela on pitänyt pitkään tietokilpailupalstaa Apu-lehdessä.

 

Kuloniemi Esa: The Renegades – Luopiotarina (Like)

The Renegadesin matka Birminghamista suomalaisten suosikiksi. The Renegades – Luopiotarina kertoo yhtyeen alkuhistorian, sen hurjat menestysvuodet ja myöhemmät ajat kaunistelematta ja suoraan. Kirjoittaja, Esa ”Bluesministeri” Kuloniemi (s. 1956) on muusikko ja Ylen pitkäaikainen musiikkitoimittaja.

 

Kuparinen Aija & Poppius Olga: Vanhojen tie (Like)

Vanhojen tie avaa neljäntoista suomalaisen romanivanhuksen elämäntarinan. Aija Kuparinen on helsinkiläinen toimittaja ja käsikirjoittaja. Hän on työskennellyt vapaana toimittajana, käsikirjoittajana ja ohjaajana televisiotuotannoissa. Olga Poppius on helsinkiläinen valokuvaaja.

 

Kylänpää Riitta: Pentti Linkola – Ihminen ja legenda (Siltala)

Pentti Linkola on ollut vuosikymmeniä näkyvä ja kuuluva ekologisen elämänmuodon puolestapuhuja Suomessa. Miten Helsingin yliopiston rehtorin poika, sotienvälisen suomalaisen akateemis-poliittisen eliitin jälkeläinen, päätyi kalastajaksi ja ajattelijaksi, jonka tuntee koko Suomen kansa? Kokenut journalisti, Suomen Kuvalehden toimittaja Riitta Kylänpää on kirjoittanut elämäkerran, joka perustuu Linkolan kirjeenvaihtoon ja päiväkirjoihin sekä laajoihin haastatteluihin. Tieto-Finlandia 2017. "Kylänpää tukeutuu Linkolan henkilökuvan rakentamisessa laajaan lähdeaineistoon ja haastatteluihin sekä ystävien ja aikalaisten lausumiin. Tämä metodi vapauttaa lukijan tekemään oman arvionsa", kirjoitti Markku Lappalainen Journalistissa 15/2017.

 

Laaksonen Jouni: Hanki hohtava alla – Umpihankihiihtäjän kirja (Art House)

Hanki hohtava alla kokoaa yhteen nykypäivänä umpihankeen mielivälle tarpeellisen tiedon. Jouni Laaksonen Kuhmossa asuva eräretkeilyyn erikoistunut freelancetoimittaja ja tietokirjailija.

 

Laaksonen Jouni: Retkeilijän kansallispuistot (Otava 2017)

Perusretkeilijän näkökulma Suomen kansallispuistoihin. Vuonna 2011 ensi kerran julkaistun teoksen ajan tasalle täydennetty painos. Kirja esittelee kansallispuistojen merkityt retkeilyreitit, palvelut ja luonnon ja kulttuurihistorian nähtävyydet, mutta kertoo myös vähemmän tunnetuista retkipaikoista. Jouni Laaksonen Kuhmossa asuva eräretkeilyyn erikoistunut freelancetoimittaja ja tietokirjailija.

 

Laaksonen Juha & Pyykkö Minna: Mietteliäs konna – Sammakoita, liskoja ja käärmeitä (Tammi)

Mietteliäs konna kertoo Suomen sammakoiden ja matelijoiden salaisuuksista. Juha Laaksonen on tuttu Ylen radioääni, tietokirjailija ja lintuharrastaja. Minna Pyykkö on biologi, psykologi ja kuvataiteilija, jonka ääni on tuttu Yle Radio Suomen kuuntelijoille.

 

Laaksonen Juha: Lumoava lumme ja muita kasveja (Tammi)

Teos kertoo kasvien kiehtovasta maailmasta. Juha Laaksonen on Ylen toimittaja.

 

Laatunen Lasse & Nieminen Arto: Kolmikannan kulisseissa (Art House)

Työmarkkinapolitiikassa henkilökemiat painavat enemmän kuin politiikassa yleensä. Kolmikannan kulisseissa valottaa henkilösuhteiden merkitystä politiikassa sekä Laatusen kokemusten että keskeisten vaikuttajien haastattelujen avulla. Lasse Laatunen on entinen EK:n työmarkkinajohtaja ja Arto Nieminen on Ylen toimittaja ja Journalistiliiton entinen puheenjohtaja. "Poikkeuksellisen kiinnostavan työmarkkinasyksyn taustoitukseksi Laatusen ja Niemisen kirja sopii mainiosti", kirjoitti Markku Lappalainen Journalistissa 12/2017.

 

Lappalainen Elina & Kaakinen Jussi: Nyt pelittää! – Miten pelejä tehdään? (Tammi)

Kaikki pelaavat, mutta millainen oikeastaan on hyvä peli, miksi pelit koukuttavat ja miten niitä pelejä tehdään? Toimittaja Elina Lappalainen ja graafikko Jussi Kaakinen vievät lukijansa kurkistamaan pelistudion arkeen ja esittelevät pelialan ammatit ajankohtaisessa lasten tietokirjassa. Lappalainen ja Kaakinen kertoivat kirjansa synnystä Journalistissa 11/2017.

 

Lappalainen Markku, teksti & Ruola Jaakko, kuvat: Saaristomeren panoraama (Docendo)

Saaristomeri on ainutlaatuinen muodostuma: kudelma luonnonmaisemia ja vuosisataisen ihmisvaikutuksen synnyttämiä perinnemaisemia, saarien rykelmiä, avaria selkävesiä, matalikkoja ja syvänteitä. Luonnonvalokuvaaja Jaakko Ruola ja Journalistin päätoimittaja Markku Lappalainen liikkuvat saarien merellä, jonka historia ja luonnon kirjo hakevat vertaansa. Mutta meri voi myös pahoin.

 

Laukka Petri: Pieni kansa pyristeli (Into)

Aatteet, asenteet, muoti ja päätöksentekomallit ovat imeytyneet Suomeen molemmista ilmansuunnista, idästä ja lännestä. Ideologiat ovat saaneet Suomeen tultuaan kummallisia piirteitä. Satavuotias tasavalta on aina ollut muutoksessa. Yhtenäiseksi väitetty kansa on sisäisesti erilainen ja monimuotoinen. Yhtä ja samaa Suomea ei ole olemassa, toteaa kirjassaan Kalevan pääkirjoitustoimittaja FT Petri Laukka.

 

Lehmuskallio Pekka & Esa Urhonen: Lehtikuvaajan tarinoita (Marva Media)

Raumalla ilmestyvän Länsi-Suomen lehtikuvaajilla Esa Urhosella ja Pekka Lehmuskalliolla on arkistoissaan yli miljoona valokuvaa. Tästä jäävuoresta he ovat lohkaisseet muutama palasen kirjaansa Lehtikuvaajan tarinoita. Urhonen on jäämässä eläkkeelle työskenneltyään Länsi-Suomessa 45 vuotta. Lehmuskalliolla on jo takanaan samassa lehdessä 37 vuotta.

 

Leppä Asta: Voittajien varjot (Kirjapaja)

Voittajien varjot – Elämää eriarvoisten tasavallassa on tutkimusmatka suomalaisen yhteiskunnan ihanteisiin ja kipukohtiin. Leppä tarkastelee teoksessaan aikaamme, jossa jakolinjat ovat yhä syvempiä ja kuplat tehty yhä useammin saippuan sijaan panssarilasista. YTM Asta Leppä on vapaa toimittaja, kolumnisti ja tietokirjailija.

 

Leppänen Marko & Pajunen Adela: Terveysmetsä (Gummerus)

Terveysmetsä kertoo, miten erilaiset luontopaikat vaikuttavat ihmiseen ja edistävät terveyttä. FM Marko Leppänen on maantieteilijä, luonto-opas ja toimittaja. FT Adela Pajunen on biologi, luontokasvattaja, eräopas ja kasviasiantuntija.

 

Lindstedt Risto: Pallon henki (Kirjapaja)

Risto Lindstedtin teos kuljettaa lukijan matkalle kotikulmilta Westminster Abbeyn ja roomalaisen kattoterassin kautta Afrikkaan ja takaisin. Lindstedt on Suomen Kuvalehdestä eläkkeelle jäänyt vapaa kirjoittaja.

 

Linnanahde Aki: Jere (WSOY)

Juontaja, toimittaja ja tuottaja Aki Linnanahde kertoo jääkiekkoilija Jere Karalahden tarinan.

 

Lundberg Stefan: På Spaniens tak (Förlaget)

Hufvudstadsbladetin toimittajan Stefan Lundbergin päiväkirja 840 kilometrin pyhiinvaelluksesta Pohjois-Espanjassa. Kirjoittaja havainnoi ympäristöään ja kommentoi maailman menoa.

 

Luostarinen Heikki: Kiinan median suuri harppaus (Into)

Kiina on noussut maailman toiseksi suurimmaksi taloudeksi, mutta jotain siltä puuttuu: Kiinalla ei ole omaa Hollywoodia eikä BBC:tä. Maa onkin investoinut miljardeja oman ulkomaanmediansa kehittämiseen, ja seuraavana kohdealueena on Eurooppa. Heikki Luostarinen on tiedotusopin professori Tampereen yliopistossa.

 

Lämsä Perttu: Pala suomalaista näkkileipää (Like)

Teos tuo kaikkien kotileipurien ulottuville nelisenkymmentä näkkileipäreseptiä ja käy samalla läpi näkkileivän historiaa. Perttu Lämsä on helsinkiläinen taiteen maisteri ja graafikko.

 

Maasilta Mari & Nikunen Kaarina (toim.): Pakolaisuus, tunteet ja media (Vastapaino)

Vuosi 2015 nosti maahanmuuton ja pakolaisuuden Euroopan polttavimmaksi kysymykseksi mediassa. Pakolaisuus, tunteet ja media ruotii pakolaiskeskustelua ja mediakuvastoa. Kirjassa analysoidaan, miten uutiset, valeuutiset, huhut, kirjat, elokuvat, televisiosarjat ja esineet synnyttävät erilaisia myötätunnon, kritiikin tai vihan muotoja.

 

Malinen Antti & Tamminen Tuomo: Jälleenrakentajien lapset – Sotienjälkeinen Suomi lapsen silmin (Gaudeamus)

Sotienjälkeisestä ajasta puhutaan yhteen hiileen puhaltamisen kautena, jolloin Suomi oli parhaimmillaan ja aidoimmillaan. Lapset ponnistelivat nuoruuteen ja aikuisuuteen hyvin erilaisista oloista. Jälleenrakentajien lapset kuvaa, millaista oli olla lapsi sodasta toipuvassa Suomessa. FT Antti Malinen on tutkijatohtori Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksella. Tuomo Tamminen on hämeenlinnalainen vapaa tiedetoimittaja.

 

Malmberg Ilkka: Samaan aikaan toisaalla (HS-Kirja)

Kun Suomi itsenäistyi, se oli mitätön tapahtuma. Eduskunta teki päätöksen muiden päätösten ohessa, ja Helsingin Sanomissa asiasta mainittiin lyhyesti kahdella palstalla. Mutta muualla tapahtui jännittävämpiä asioita. Helsingin Sanomien edesmennyt toimittaja Ilkka Malmberg (1954 – 2016) kertoo, mitä kaikkea vuoden 1917 aikana oikein tapahtui. Malmbergilta kesken jääneen teoksen ovat viimeistelleet hänen työtoverinsa.

 

Malmelin Nando & Poutanen Petro: Luovuuden idea – Luovuus työelämässä, yhteisöissä ja organisaatioissa (Gaudeamus)

Kun ympäröivä maailma muuttuu ja vanhat toimintamallit menettävät merkityksensä, tarvitaan uusia ideoita ja tuoreita ratkaisuja. Luovuuden idea esittelee, mitä uusin tutkimustieto kertoo luovuudesta. VTT Nando Malmelin on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori ja viestinnän dosentti Helsingin yliopistossa. VTT Petro Poutanen on yrittäjä ja vieraileva tutkija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.

 

Marjamäki Tuomas: Spede, nimittäin (Docendo)

Spede Pasanen (1930 – 2001) nauratti kansaa puolen vuosisadan ajan. Tuomas Marjamäki on päivisin Apu-lehden toimituspäällikkö ja iltaisin suomalaiseen viihteeseen erikoistunut tietokirjailija. Marjamäki puhui kirjoittamisesta Journalistissa 14/2017.

 

Marttinen Eero: Kalle Päätalo – Alkutaival (Gummerus)

Kirjailija Kalle Päätalo eli yhtä jalkaa itsenäisen Suomen kanssa. Alkutaival on kokoelma Päätalon kirjojen kertomuksia. Päätalo-tuntija Eero Marttinen on koonnut katkelmat ja asettaa ne historialliseen yhteyteensä. Marttinen on toiminut kulttuuritoimittajana Kainuun Sanomissa 1967 –  2011.

 

Matikainen Olli: Kivikkopellon poika (Teos)

Keskisuomalaisen pitkäaikainen päätoimittaja Erkki Laatikainen (1946–2013) oli kiistelty persoona. Paavo Lipponen luonnehti vuonna 2004 kitkerään sävyyn Laatikaista ja tämän kollegaa, sanomalehti Ilkan päätoimittajaa Kari Hokkasta ”maakuntiaan terrorisoiviksi satraapeiksi”. Olli Matikaisen kirjoittama Kivikkopellon poika on kertomus vaatimattomista oloista ponnistaneen suurten ikäluokkien savolaispojan kunnianhimoisuudesta, saavutetusta menestyksestä ja vallasta, mutta myös sen hinnasta.

 

Metso Juha & Vanhala Ville & Rokka Mika: Maammetaulu – Kuvia, sanoja ja ihmisiä 100-vuotiaasta Suomesta (Docendo)

Tunnettujen suomalaisten ajatuksia Suomesta, paljastavia ja koskettavia kuvia. Juha Metso on palkittu suomalainen valokuvaaja ja valokuvataiteilija. Mika Rokka on luontoaiheisiin erikoistunut dokumentaristi-kirjoittaja-valokuvaaja. Ville Vanhala on pyhtääläinen toimittaja-kirjailija.

 

Miettinen: Räkärodeo (Like)

Radiomafiassa 1990 – 2002 pyörinyt Räkärodeo pelasti Suomen nuorison huonolta musiikilta. Kirjassa Räkä-guru, toimittaja, kirjailija ja musiikin monitoimimies (Kimmo) Miettinen muistelee ja kertoo kuuntelijoiden tarinoita.

 

Moster Helen, Filpus Leena, Junnola Susa, Saarinen Riitta, Susi Pauliina, Takala Liisa & Torppa Tiina: Kaupunkisaunoja (Gummerus)

Kaupunkisaunoja kokoaa urbaanin saunomiskulttuurin yksiin kansiin. Kaupunkisaunoja voi käyttää oppaana saunan valinnassa. Samalla se on  tietopaketti pääkaupunkiseudun sekä Kotkan, Turun ja Tampereen yleisistä saunoista ja niiden palveluista. Tekijät ovat freelancetoimittajia ja -kuvaajia. He kertoivat kirjan synnystä Journalistissa 12/2017.

 

Muraja Tuomas: Faktat tiskiin! – Suomalaisen faktantarkistuksen käsikirja (Tammi)

Faktabaari on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin, verkossa toimiva faktantarkistuspalvelu, joka sai Bonnierin Suuren journalistipalkinnon vuoden journalistisesta teosta 2014. Faktat tiskiin! kertoo Faktabaarin syntytarinan ja kuvailee sen toimintaa. Tuomas Muraja on Faktabaarin vastaava toimittaja, joka on aiemmin työskennellyt muun muassa Turun Sanomien ulkomaantoimittajana sekä Helsingin Sanomien politiikan- ja taloustoimituksissa. "Faktat tiskiin! antaa myös käytännön vinkkejä faktantarkistukseen", kirjoitti Nina Erho Journalistissa 2/2017.

 

Musto Ilpo: Suomenlinna – Historiaa ja nykypäivää (Minerva)

Suomenlinnan maisemia, tunnelmia ja tuokiokuvia. Kirja esittelee saaren nähtävyydet sekä vierailijoille avoinna olevat kohteet ja palvelut. Ilpo Musto on Lontoossa vuodesta 1971 asunut valokuvaaja ja toimittaja

 

Nazarenko Salla: Neumann – Dingo-kipparin lokikirja (Into)

Pertti Neumann (ent. Nieminen) on suomalaiseen pop-kulttuuriin suuresti vaikuttaneen Dingon keulakuva ja sielu. Sinä ja minä viritti Kerjäläisten valtakunnan nostattaman Dingo-kuumeen. Dingon tarinan on kirjaksi koonnut toimittaja Salla Nazarenko.

 

Niipola Jani & Kiistala Minna: Menesty tyylillä – Bisnespukeutumisen uusi aika (Alma Talent)

Toimittajat Jani Niipola ja Minna Kiistala avaavat bisnespukukoodien salaisuuksia. Bisnespukeutuminen nappaa ideansa muodista, mutta sillä on omat lainalaisuutensa, jotka on syytä tuntea. Teos opastaa käytännön vinkkien ja tosielämän esimerkkien kautta.

 

Nikkanen Hanna & työryhmä: Hyvän sään aikana – mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (Into)

Tietokirja siitä, miten ilmaston lämpeneminen iskee maahamme ja miten me reagoimme siihen. Hanna Nikkanen on tutkiva toimittaja, joka toimii Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina lukuvuonna 2016 – 2017. Työryhmään kuuluvat Silja Annila, Elli Harju, Sanni Harmanen, Tiina Heikkilä, Juho Kankaanpää, Esa Keskinen, Ella Kiviniemi, Minea Koskinen, Linda Manner, Sanni Mattila, Jannika Melkko, Erkki Mervaala, Markus Mäki, Samuli Niinivuo, Alma Onali, Sanna Pekkonen, Lasse Poser, Johannes Roviomaa, Reetta Rönkä, Sinikka Suominen ja Kaisa Uusitalo.

 

Nikula Jone: Tuska (Like)

Kahdessa vuosikymmenessä Tuska Open Air Metal Festival on kasvanut runsaan 1 500 hengen klubifestivaalista kolmepäiväiseksi metallibakkanaaliksi. Kirja esittelee miehet ja naiset Tuskan takana. Jone Nikula on toiminut suomalaisella metallimusakentällä muun muassa toimittajana.

 

Nordenstreng Kaarle & Nieminen Hannu (toim.): Suomen mediamaisema (Vastapaino)

Nykysuomalaisen arjessa media – sekä perinteinen joukkoviestintä että uusi sosiaalinen media – on läsnä lähes puolet valveillaoloajasta eli kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Suomen mediamaiseman uudistettu laitos sisältää perustiedot suomalaisen median tilasta 2010-luvun puolivälissä. Kaarle Nordenstreng on Tampereen yliopiston tiedotusopin emeritusprofessori, Hannu Nieminen Helsingin yliopiston viestintäpolitiikan professori. "Suomen mediamaisema piirtää kuvan kotimaisesta mediasta, joka on kansainvälisesti vertaillen vielä runsas ja moniääninen, mutta omistukseltaan keskittynyt", kirjoitti Marja Honkonen Journalistissa 13/2017.

 

Nupponen Sakari: Salve – 120-vuotias merimieskapakka Helsingin Hietalahdessa (Siltala)

Salve kertoo Helsingin viimeisestä merimieskapakasta. Kirja paljastaa muun muassa maankuulujen silakoiden salaisuuden. Se on myös kertomus henkilökunnasta ja kanta-asiakkaista: merimiehistä ja heidän ”kihlatuistaan”, toimittajista, taiteilijoista, taviksista ja lukuisista julkisuuden henkilöistä. Sakari Nupponen on tietokirjailija ja pitkän linjan iltapäivälehtitoimittaja, joka on viimeksi päätoimittanut Helsingin Uutisia ja kaupunkilehti Tamperelaista.

 

Nurmi Lauri: Perussuomalaisten hajoamisen historia (Into)

Politiikantoimittaja Lauri Nurmi kirjoittaa asioista, joista poliitikot eivät koskaan puhu julkisesti. Ääneen pääsevät – nimillään tai luottamuksellisesti – kymmenet tapahtumiin eri vaiheissa osallistuneet poliitikot, joita Nurmi on haastatellut. Kirja on kertomus vaikeudesta nostaa populistipuolueen kannatusta ja säilyttää puolueen yhtenäisyys. ”Ratkaiseva hetki on näppäimistön edessä. Tilivelvollisuus on suurelle yleisölle, ei vallankäyttäjille eikä kollegoille”, Nurmi kuvaili juttujensa syntyä Journalistissa 15/2017.

 

Nygård Severi: Sarjakuvasensuuri (Art House)

Sarjakuvalehtiä on sensuroitu siitä asti, kun ne toisen maailmansodan jälkeen levisivät ympäri maailman. Erityisesti sensuurin hampaisiin ovat aina joutuneet uudet lajityypit, kuten kauhu, underground ja manga. Severi Nygård on kirjoittanut artikkeleita sarjakuvista ja laatinut sarjakuvan määrittelevän intermediaalisen sarjakuvan teorian (Intermedial Comics).

 

Nyman Jake: Kielletyt levyt (Gummerus)

Sensuuri on iskenyt populaarimusiikkiin sen satavuotisen historian aikana joka puolella maailmaa. Se ei ole ainoastaan totalitarististen järjestelmien vaan myös länsimaisten demokratioiden todellisuutta. Kielletyt levyt kuljettaa lukijaansa maailman ympäri toinen toistaan erikoisempiin kieltotapauksiin. Musiikkitoimittaja Jake Nyman on tehnyt radio-ohjelmia Ylessä vuodesta 1972. Hän on myös kirjoittanut useita populaarimusiikin tieto- ja hakuteoksia.

 

Ohtonen Kimmo: Metsäkansan tarina (Docendo)

Vuoden mittainen kiertomatka Suomen metsissä. Kimmo Ohtonen on Ylen toimittaja, käsikirjoittaja ja valokuvaaja, joka on tunnettu useista luonto-ohjelmista. Hänet tunnetaan myös useista tempauksistaan luonnon puolesta.

 

Pantzar Katja: 100 Things to do in Helsinki (Siltala)

Pieni opaskirja turisteille, tekijänä toimittaja Katja Pantzar. Kanadassa lapsuutensa viettänyt ja siellä opiskellut Pantzar kirjoittaa säännöllisesti Finnairin Blue Wings -matkustamolehteen. Hän on avustanut lukuisia muitakin lehtiä Publishers Weeklystä Elle-lehteen. Hän tekee myös radio- ja televisiojuttuja Ylelle.

 

Partanen Anu: Pohjoinen teoria kaikesta (Tammi)

Anu Partasen teos tarkastelee amerikkalaisen ja pohjoismaisen keskiluokan elämää. Yhdysvalloissa freelancerina työskentelevä Partanen nivoo yhteen omia kokemuksiaan, haastatteluja ja journalistista tutkimustyötä. Hän kertoo tarinan erilaisten yhteiskunnallisten ratkaisujen vaikutuksista tavallisten ihmisten arkeen ja vapauteen. Kirja ilmestyi alun perin englanniksi nimellä The Nordic Theory of Everything – In Search of a Better Life, julkaisija HarperCollins. Partanen on Yhdysvalloissa asuva suomalainen toimittaja. Hänellä on ollut Yhdysvaltain kansalaisuus vuodesta 2013.

 

Passi Minna & Reinboth Susanna: Keisari Aarnio (HS Kirjat)

Keisari Aarnio johdattaa lukijat Suomen vakavimman huume- ja virkarikosoikeudenkäynnin kulisseihin. Se kertoo, miten Helsingin huumepoliiseja johtanutta sankaripoliisia Jari Aarniota alettiin epäillä myös alamaailman johtajaksi. Oikeusprosessit ovat vielä kesken, mutta kuva Aarniosta on muuttunut pysyvästi. Helsingin Sanomien rikos- ja oikeustoimittajat Minna Passi ja Susanna Reinboth hakevat vastauksia Aarnion tapauksen herättämiin kysymyksiin. ”Olen miettinyt, olisimmeko pystyneet tähän, jos olisimme kaksi freelancetoimittajaa”, Susanna Reinboth kertoi työprosessista Journalistin haastattelussa maaliskuussa 2017. 

 

Pelli Raija & Miettinen Terho: Harhaanjohtajat – vahvassa uskossa (Docendo)

Rikosjournalismiin erikoistunut toimittaja Raija Pelli on kirjoittanut yhdessä Uskontojen uhrien tuki ry:n puheenjohtajan Terho Miettisen kanssa tietokirjan väärinkäytöksistä ja karuista rikoksista uskonnollisten lahkojen piirissä.

 

Pokkinen Lottaliina: Artisti maksaa (Nemo)

Luovilla aloilla työehtojen kirjo on suuri ja palkkioratkaisuja on monenlaisia. Tämä kirja neuvoo luovan työn tekijää arvostamaan omaa osaamistaan, ottamaan poikkeukselliset vuorovaikutustaitonsa hyötykäyttöön ja neuvottelemaan itselleen paremman sopimuksen. Lottaliina Pokkinen on Muusikkojen liiton lakiasiainpäällikkö. Kirjasta kerrottiin myös Journalistissa 15/2017.

 

Popp Outi & Mäkelä Asko: Vanha palaa! (Like)

Helsingin Vanha ylioppilastalo on useiden sukupolvien tuntema kulttuurikeskus, jossa moni kulttuuri-ilmiö on saanut alkunsa. Vanha palaa! valaisee talon vaiheita 1960-luvun puolivälistä 1990-luvun lopulle. Outi Popp on toimittaja, kirjailija ja kolumnisti. Asko Mäkelä on eläkkeellä oleva museonjohtaja ja arvostelija.

 

Porttila Jari: Talvilajien olympiasankarit (Docendo)

Suomalaisilla talvilajeilla on takanaan loistavia hetkiä olympialaisissa. Toimittaja Jari Porttila on raportoinut paikan päällä 12 olympialaisista ja työskennellyt yhteensä 17 olympialaisissa.

 

Potapoff Teemu & Koskinen Sedu: Yön kuningas (Docendo)

Miljoonia euroja siihen, miljoonia euroja tuohon. Mutta millainen mies on yökerhomoguli Seppo ”Sedu” Koskinen. Teemu Potapoff on toimittaja, kirjailija ja vahtimestari.

 

Potapoff Teemu & Konttinen Julius: Selviytyjät (Docendo)

Selviytyjät kertoo vastoinkäymisistä, joita tavalliset suomalaiset ovat kohdanneet. Teemu Potapoff on toimittaja, kirjailija ja vahtimestari. Julius Konttinen on itseoppinut helsinkiläinen freelancevalokuvaaja.

 

Pulkkinen Jonna & Wist Mika: Viinalla terästetty sota (Atena)

Sotavuosina 1939 – 1944 viinalla oli oma roolinsa rintama-arjessa. Viinalla terästetty sota näyttää jatkosodan spriinhajuisen todellisuuden, jossa väkevistä haettiin piristystä puuduttavaan asemasotaan, neuvoa-antavista saatiin apua rintaman arkeen ja kurkunkostukkeesta löytyi iloa päällystön illanviettoihin. Jonna Pulkkinen on oululainen freelancetoimittaja ja tietokirjailija, Mika Wist on sotahistorian harrastaja.

 

Pulkkinen Eija: Syntymän ja kuoleman kirja – Riittejä ja uskomuksia maailmalta (Minerva)

Syntymään ja kuolemaan liittyy kaikissa kulttuureissa mystiikkaa ja uskomuksia. Helsinkiläinen toimittaja tietokirjailija Eija Pulkkinen on asunut Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa ja merkinnyt muistiin erilaisia syntymään ja kuolemaan liittyviä riittejä ja juhlamenoja sekä haastatellut kohtaamiaan ihmisiä paikallisista tavoista ja uskomuksista.

 

Pörsti Joonas: Propagandan lumo (Teos)

Journalisti, Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö Joonas Pörsti esittelee teoksessaan Propagandan lumo mielipiteenmuokkauksen aakkoset. Pörsti kertoo mielten hallinnan mekanismeista, jotka ovat internetin aikakaudella yhä käytössä lännessä ja idässä, niin oikealla kuin vasemmalla. Teos kannustaa lukijansa kohti avoimempaa maailmaa.

 

Ramsay Jean & Björklid Kalle: Anssi Kela – kosketusetäisyydellä (Docendo)

Muusikko Anssi Kela pyysi vuoden mittaiselle matkalle mukaan toimittajan ja valokuvaajan. Jean Ramsay on pitkän linjan musiikkikirjoittaja, jonka tekstejä on julkaistu muun muassa Rumbassa, Rytmissä, Nuorgamissa ja CREATissa. Kalle Björklid on jyväskyläläinen valokuvaaja.

 

Ranta Jouni & Erola Marko: Vilpitön mieli – Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta (Tammi)

Kertomus siitä, miten huijari veti nenästä taiteen ostajia. Tekijöistä Jouni Ranta on ollut taulukauppias yli 30 vuotta muun muassa Turussa ja Helsingissä; 2005 Ranta sai runsaan kahden vuoden vankeustuomion väärennösten levittämisestä. Marko Erola on vapaa toimittaja, kirjailija ja viestintäkouluttaja.

 

Rantala Riku & Milonoff Tuomas: Mad Spirit – Täydellisen juhlimisen opas (Johnny Kniga)

Seikkailijat kertovat kaikki maailmalta keräämänsä reseptit, drinkkivinkit ja varjelluimmat salaisuudet matkallaan kohti täydellistä juhlimista. Ohjaaja Tuomas Milonoff ja toimittaja Riku Rantala ovat televisiosta tuttuja maailmanmatkaajia.

 

Rantanen Tiina: Klassikkoruokia (Otava)

Ruokatoimittaja Tiina Rantanen kertoo klassikkoruokien reseptin ja siinä ohessa muun muassa, kuka oli kiusaukseen langennut Jansson.

 

Reime Hannu: Ihmiskielen ihmeitä – Näkymiä kieleen ja kulttuuriin (Into)

Kielikyky näyttää olevan ihmisen biologinen erityisominaisuus, samanlainen kuin linnunlaulu, muuttolintujen suunnistus tai mettä keräävien mehiläisten kyky viestiä toisilleen. Samalla kieli on kaiken kulttuurin perusta ja tältä osin erottaa ihmisen muista eläimistä. Kieltä koskeviin peruskysymyksiin ei vielä tiedä vastausta kukaan. Ihmiskielen rakennetta sekä kielten ja kielikuntien välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä pohtii toimittaja Hannu Reime uudessa kirjassaan Ihmiskielen ihmeitä. Reime työskenteli Ylen radiouutisissa uutistoimittajana, ulkomaantoimittajana ja erikoistoimittajana vuodesta 1966 vuoteen 2008.

 

Riekki Matti: Raskas askel (Like)

Raskas askel kertoo, kuinka raskasta on aloittaa juokseminen nollasta – ja miten huikean hienolta tuntuu, kun juoksu alkaa puurtamisen jälkeen kulkea. Matti Riekki on rocktoimittaja, joka eräänä krapulaisena aamuna päätti aloittaa juoksemisen.

 

Riikonen Marika ja Viitanen Tuulia: Musiikin suurlähettiläs. Erkki Korhosen vauhdikas elämä (Karisto)

Hämeen Sanomien toimittajien Marika Riikosen ja Tuulia Viitasen kirja Kansallisoopperan entisestä pääjohtajasta Erkki Korhosesta sai alkunsa yhteisestä Sibelius-projektista. Hauskojen sattumusten kokoelma paisui elämäkerraksi, jonka päähenkilön tiukimmat sivallukset entisiä kollegoita kohtaan nousivat kulttuuriuutisiksi syksyllä.

 

Rislakki Jukka: Mullistusten mies (Otava)

Eläkkeellä oleva Helsingin Sanomien toimittaja Jukka Rislakki matkaa radikalismin, kumousten ja vakoilun syövereihin.

 

Räinä Jenni & Ranta Vesa: Reunalla (Like)

Tarinoita nyky-Suomen syrjäkyliltä. Oululaiset freelancetoimittaja Jenni Räinä ja freelancekuvaaja Vesa Ranta ovat dokumentoineet yli kahden vuoden ajan muutosta ja sivukylien asukkaiden elämää. Reunalla kerrotaan toistakymmentä ainutlaatuista tarinaa syrjäkylien asukeista. Kirjasta kerrottiin myös Journalistissa 15/2017.

 

Räisänen Hannu: Erämyytit (Metsäkustannus)

Onko nuotiokahvi parempaa, jos pannu on kyljestä nokeentunut? Jokainen metsästyksen, kalastuksen ja retkeilyn harrastaja on kuullut nämä rakkaan elämäntapansa myytit – ja monta muuta. Luontoaiheisiin erikoistunut toimittaja Hannu Räisänen selvittää myyttien totuusarvon ainoalla mahdollisella tavalla: kokeilemalla ja tutkimalla.

 

Rämö Satu & Hanne Valtari: Unelmahommissa (WSOY)

Työelämästä voi tehdä itsensä näköisen. Harrastuksesta voi tehdä kannattavan työn. Satu Rämö ja Hanne Valtari kertovat, miten se onnistuu. Moni haaveilee jättävänsä palkkatyöt ja alkavansa tehdä työkseen sitä mistä pitää."Kirja rohkaisee toteuttamaan uusia ammatillisia unelmia mutta tuo myös selkeästi ilmi, että haahuillen sotaan ei kannata lähteä", kirjoitti Nina Erho Journalistissa 8/2017.

 

Saastamoinen Jukka: Rakentajan jälki – Ilpo Kokkila Kalmarin kylätieltä Kauppatorille (Docendo)

Rakentajan jälki on kuvaus siitä, millaisen kasvuympäristön pieni saarijärveläinen Kalmarin kylä tarjosi Suomen historian suurimman ikäluokan edustajalle ja miten sieltä ponnistettiin menestyväksi yrittäjäksi ja yritysjohtajaksi. Jukka Saastamoinen on toimittaja ja tietokirjailija, joka on työskennellyt lehtimiehenä yhtäjaksoisesti vuodesta 1979.

 

Saksala Elina: Sakari Kukko (Like)

Multi-instrumentalisti Sakari Kukon tie Piirpaukkeen kansainvälisiltä kiertueilta vierailijaksi Kingston Wallin ja Amorphiksen levyille on ollut vaiheikas. Elina Saksala on kulttuuri- ja media-alan moniosaaja.

 

Salmén Leif: Itämainen huone (Teos)

Esseekokoelmassaan Itämainen huone Leif Salmén palaa eurooppalaisuuden ääreen. Salmén on entinen Ylen toimittaja, kolumnisti ja kirjailija.

 

Salmi Maija & Koutaniemi Meeri: Ilopangon naiset (Like)

El Salvadorissa sijaitsevan Ilopangon naisvankilan asukit elävät epäinhimillisissä oloissa: ruoka on usein pilaantunutta ja hygieniaolosuhteet puutteelliset. Teos kuvaa paitsi naisten arkea vankilassa ja sen jälkeen. Maija Salmi on freelancetoimittaja, Meeri Koutaniemi freelancevalokuvaaja, toimittaja ja dokumentaristi.

 

Salmi Ronja & Toiviainen Mikko: 12 tarinaa kirjoittamisesta (WSOY)

Kaksitoista keskustelua kirjoittamisen ammattilaisten kanssa. Ronja Salmi on Kirjan ja ruusun kirjailija 2016, toimittaja, yrittäjä ja kolumnisti. Mikko Toiviainen on #pojatkinlukee-kampanjan luoja, joka on työskennellyt tiedottajana levy-yhtiössä ja kirjakustantamossa.

 

Salo Marja-Leena: Kiehtova kierre – Filigraanilasi Suomessa (Nemo)

Tulikuuma lasimassa nappaa tiukasti kiinni ohuisiin lasipuikkoihin, jotka sulavat kauniin raidalliseksi pinnaksi. Näin syntyy vuosisatoja vanha kierteinen filigraanilasi. FM Marja-Leena Salo on Nuutajärven lasikylässä yli 30 vuotta asunut vapaa kirjoittaja.

 

Saukkonen Mika: Juti – Timo Jutilan tarina (Docendo)

Juti kertoo Timo Jutilan matkan lapsuuden Tesomalta tähän päivään. Värikkäästä puheestaan ja Tampereen murteestaan tunnettu Juti antaa palaa. Mika Saukkonen on MTV:n urheilutoimittaja.

 

Schatz Roman: Asevelipuolet – se pieni ero suomalaisten ja saksalaisten välillä (Gummerus)

Päältäpäin katsottuna suomalaiset ja saksalaiset eivät juurikaan eroa toisistaan. Meillä on yhteinen tuhatvuotinen historia, mutta me suhtaudumme täysin eri tavoin omaan historiaamme. Kaksoiskansalainen Roman Schatz tarkastelee Suomen ja Saksan välisen ystävyyden, yhteistyön ja avunannon myyttejä sekä kulttuuriemme välisiä hienovaraisia, mutta joskus kohtalokkaita eroja. Schatz on Etelä-Saksassa syntynyt suomalainen kirjailija, käsikirjoittaja ja toimittaja, Yle Radio 1:n Maamme kirjan tekijä.

 

Simukka Salla & Riikonen Marika (toim.): Marilyn, Marilyn (Tammi)

Kirjailija Salla Simukan ja toimittaja Marika Riikosen toimittama kokoelma tarjoaa ”tarinoita ikonista ja ihmisestä” ja muistuttaa, miten filmitähden vaikutus voi säteillä.

 

Sirén Vesa & Metso Juha: Tää menee näin (Like)

Tietokirjailija ja Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Vesa Sirén ja valokuvaaja Juha Metso yhdistävät voimansa aikamatkalla, joka paljastaa vuoden biiseistä ja tekijöistä paljon uutta ja yllättävää. Aikamatkaa täydentävät vuotuiset ”Samaan aikaan toisaalla” -kuvaukset. Kirjassa kerrotaan myös, mitkä laulut nousivat kärkeen Soundin ja Rumban lukijoiden vuosiäänestyksissä.

 

Soisalo Soili & Voutilainen Eeva: Ruokarytmi (Tammi)

Elintarviketieteiden lisensiaatti Eeva Voutilainen ja ruokatoimittaja Soili Soisalo tuovat uusimman tutkimustiedon ja mutkattomat reseptit suomalaisten ruokapöytiin. Syöminen vaikuttaa elimistön luontaiseen vuorokausirytmiin. Säännöllinen ruokailu tahdittaa sisäisiä kelloja, mikä auttaa painonhallinnassa ja tukee aineenvaihduntaa.

 

Tuija Sorjanen & Sanna Raita-aho: Toisen kanssa – tarinoita kolmiodraamoista (Into)

Tuija Sorjanen on toimittaja, joka on kirjoittanut yhdessä Sanna Raita-ahon kanssa kirjan Toisen kanssa. He huomasivat, että lähipiirissä monella tuntuu olevan kokemusta mutkikkaista ihmissuhdedraamoista. He päättivät ottaa selvää, mistä kolmiodraamoissa on kyse ja miksi niin moni joutuu jossakin vaiheessa elämäänsä osalliseksi sellaiseen.

 

Storgård Päivi: Olet valaissut minun tietäni. Kustantamo S&S

Presidenttien puolisot ovat jättäneet oman jälkensä historiaan. Toimittaja-kirjailija Päivi Storgårdin Olet valaissut minun tietäni kertoo neljän naisen ja yhden miehen elämästä. Tunteista, tapahtumista ja teoista, joita poliittinen historiankirjoitus ei juuri valaise.

 

Talvitie Liisa: Matti Esko – valtakunnan rekkamies (Docendo)

Matti Eskonniemestä tuli koko kansan tuntema Matti Esko. Tuhansia töitä ja valvottuja öitä on hänelle täyttä totta. FM Liisa Talvitie kertoo rekkamiehen tarinan. Pitkän journalistinuran tehnyt Talvitie työskentelee nyt Apu-lehdessä.

 

Taskinen Kimmo: Suomen luonnon lumo (Tammi)

Suomen luonnon kansallissymbolit yksissä kansissa. Tuhannet järvet, pitkä Itämereen rajoittuva rantaviiva ja laajat metsäalueet. Pimeys ja pakkanen, pohjoisen keskikesän yötön yö. Kimmo Taskinen on persoonallisista ja vahvatunnelmaisista valokuvistaan tuttu valokuvaaja.

 

Teronen Arto & Vuolle Jouko: Urheilun nousuja ja laskuja (Kirjapaja)

Arto Terosen ja Jouko Vuolteen Urheilun nousuja ja laskuja jatkaa tekijöiden suosittua Kiveen hakatut -sarjaa, jossa he kertovat suomalaisten urheilusankareiden ja urheilumaailman taustavaikuttajien elämästä, menestyksen riemusta ja karvaista tappionhetkistä. Teronen ja Vuolle ovat kokeneita Ylen urheilutoimittajia.

 

Tommola Anna & Häkkilä Sanna: Rauhoita ja rohkaise – Apua lapsen stressitilanteisiin (Nemo)

Ratkaisukeskeinen kirja tarjoaa vanhemmille keinoja, joilla auttaa lasta vahvistamaan stressinsäätelyn taitojaan. Millaiset asiat lasta stressaavat ja miten kuormitusta voi keventää? YTM Anna Tommola on vapaa toimittaja ja kirjailija. FM Sanna Häkkilä on vapaa toimittaja ja pilatesohjaaja.

 

Turunen Merja & Soininen Kati: Retkeily ja keräily - Jokamiehenoikeuksien käyttöopas (Aula & co)

Saako metsälammessa uida tai naapurin tontilta kerätä sieniä? Warkauden Lehden toimittajan Merja Turusen ja freetoimittaja Kati Soinisen kirjassa avataa jokamiehenoikeuksia ja rohkaistaan liikkumaan luontoon. 

 

Uschanov Tommi & Juhana Vartiainen: Keskusteluja taloudesta (WSOY)

Tietokirjailija, filosofi ja kolumnisti Tommi Uschanov ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) katsovat talouden perimmäisten kysymysten taakse, talouskeskustelussa vaikuttaviin ennakko-oletuksiin, virhepäätelmiin ja myytteihin.

 

Uschanov Tommi: Sininen tango (Teos)

Tommi Uschanovin esseekokoelma Sininen tango käsittelee musiikkia, elokuvaa, kaunokirjallisuutta, valokuvaa sekä näiden kulttuurin lajien kuluttamisen ja harrastamisen historiaa. Aiheiden kirjoon mahtuvat muiden muassa äänilevyn historia, populaarimusiikin ja klassisen musiikin välinen suhde sekä Tekniikan maailma.

 

Vainikainen Tuula: Miksi aina väsyttää? (Kirjapaja)

Asiantuntijatietoa väsymyksen moni-ilmeisyydestä ja huonounisuuden syistä. Kirjassa käsitellään myös stressiä ja elämänhallintaa unen ongelmien välttämisessä. Tuula Vainikainen on turkulainen tietokirjailija, tiedottaja sekä terveys- ja perheasioihin erikoistunut toimittaja.

 

Walter De Camp: Lumoavat lehmät (Like)

Walter de Campin Kari Lempisen (1946 – 2017) – erilaiset Intia-muistelmat. Lempinen oli suomalainen toimittaja-kirjailija, joka muistetaan muun muassa City-lehden kolumnistina.

 

Vekkeli Pirkko & Loivamaa Ismo: Sylvi Salonen – Viimeinen diiva (Minerva)

Sylvi Salonen (1920–2003) oli teatterineuvos ja viimeinen oikea diiva – kun sanalla tarkoitetaan suuren luokan näyttelijää, joka ottaa yleisönsä vaivatta roolissa kuin roolissa. Pirkko Vekkeli ja Ismo Loivamaa ovat toimittajia ja tietokirjailijoita.

 

Tuija Wetterstrand: Punaisten panssarijuna (Into)

Suomen sisällissodassa punakaarti käytti asetta, jollaista ei ennen ollut näillä main nähty: panssarijunaa. Punakaartin eliittitaistelijoiden miehittämä panssarijuna n:o 1 osallistui sodan tärkeimpiin taisteluihin ympäri Etelä-Suomea. Tietokirjailja-toimittaja Tuija Wetterstrand on tehnyt vuosien arkistotyön kirjaa varten.

 

Wickström Mika & Peltola Mikko: Peltsin Lapissa (Tammi)

Eränkäyntiin erikoistunut toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola johdattaa lukijan Lapin erämaihin ja pohjoisen elämänmenoon. Peltsi koluaa Lapin erämaita ja turistikohteita ja tapaa paikallisia ihmisiä askareissaan. Peltola työskentelee Ylessä radio- ja televisiotoimittajana. Mika Wickström on päätoiminen kirjailija.

 

Vienonen Mikko & Niemi Juha: Yeah! Yeah! Tässä tulemme! (Teos)

Toimittajat Mikko Vienonen ja Juha Niemi ovat koonneet kaiken löytämänsä aineiston aikalaislähteistä lähtien ja kirjoittaneet kattavan ja pätevän kokonaisesityksen siitä, millaiseen Suomeen Beatles-ilmiö rantautui ja mitä siitä seurasi, myös bändin hajoamisen jälkeisinä vuosikymmeninä. Vienonen on Iltalehden julkaisupäällikkö, Niemi Ilta-Sanomien toimituspäällikkö.

 

Wiraeus Julia: De kallade henne Delhi Braveheart (Förlaget)

Julia Wiraeuksen reportaasikirja kertoo muutoksen tuulista Intiassa, jossa maailman vaikutteita mobiileillaan imevä nuoriso haastaa perinteitä.

 

Virtamo Jouni & Nyyssölä Mika: Mika Nyyssölä – Giant Killerin tarina ja treeniopas (Docendo)

Kehonrakentaja Mika Nyyssölä jakaa treenikokemukseensa ja harjoitusohjelmiinsa perustuvia ohjeita harjoittelijoille, jotka kaipaavat selviä ohjeita oman harrastuksensa kehittämiseksi ja inspiraatioksi. Jouni Virtamo on toiminut kuntosalialan, kehonrakennuksen ja urheiluravitsemuksen erikoislehtien kustantajana, päätoimittajana ja toimittajana.

 

Virtanen Tommi E. & Palsanmäki Aki: Suomen huutokauppakeisari (Johnny Kniga)

Televisiosta tuttu huutokauppias Aki Palsanmäki hinnoittelee suomalaisten elämää. Toimittaja Tommi Virtanen on kulttuurin moniottelija.

 

Virtapohja Kalle: Mies josta tehtiin patsas – Paavo Nurmen ennätykset, maine ja perintö (Docendo)

Paavo Nurmesta tehty patsas juoksee neljässä kaupungissa muistona Juoksijoiden kuninkaasta. Millainen mies Paavo Nurmi oli? Toimittaja ja tietokirjailija Kalle Virtapohja tutkii myyttisen juoksijan jalanjälkiä. Virtapohja on toiminut muun muassa Turun Sanomien urheilutoimituksen päällikkönä. Hän on Urheilutoimittajain Liiton puheenjohtaja.

 

Vuori Katariina & Ranta Vesa: Lottovoittajien pöydässä (Like)

Köyhän eväät lottovoittajien maassa. Kirja vierailee köyhien ruokapöydissä ja nostaa esiin vähempiosaisten arjen tutkimustiedolla ja asiantuntijahaastatteluilla taustoittaen. Katariina Vuori on oululainen kirjailija ja toimittaja. Hän on elänyt vuosia kahden lapsensa kanssa köyhyysrajan alapuolella. Vesa Ranta on oululainen kuvajournalisti ja valokuvataiteilija.

 

Kaunokirjallisuus ja lasten- ja nuortenkirjat

Aarnipuro Marja: Maakellarin salaisuus (Crime Time)

Apu-lehden päätoimittaja journalisti Marja Aarnipuro aloittaa uuden toimitusmiljööseen sijoittuvan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Sen ensimmäinen osa ja samalla Aarnipuron debyyttidekkari Maakellarin salaisuus esittelee päähenkilön, keski-ikäisen naistoimittajan Kaarina Riikosen. Kokenut alan ammattilainen työskentelee toimittajana Viikko-lehdessä, jonne hän kirjoittaa pidettyjä ja palkittuja henkilöhaastatteluja. Työnsä kautta Kaarina tuntee julkkikset ja puoli Suomea. Kaarinan uran saa yllättäen uuden suunnan, kun hän suureksi järkytyksekseen löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen.

 

Bruun Staffan: Bergsrådet som inte ville betala skatt (Förlaget)

Vuorineuvos Johan Krämarhjelm on saanut tarpeekseen kotikaupungistaan Falskköpingista. Paikallislehti Allehanda on jälleen kerran julkaissut tietoja hänen talousasioistaan. Hufvudstadsbladetin entinen toimittaja, kirjailija Staffan Bruun tarkastelee uutuudessaan perin tuttua problematiikkaa.

 

Frantz Eva: Blå villan / Sininen huvila (Schildts & Söderströms / Kustantamo S&S)

Kaksi teiniä löytää pienen pojan harhailemasta keskellä yötä autiolla autotiellä ja vie pojan kotiin, siniseen huvilaan metsän laidassa. Keittiön lattialla lojuu verissä päin pojan äiti Becca, bloggaaja jonka henkeä on uhattu blogin kommenteissa. Eva Frantz on työskennellyt Radio Vegassa 16 vuotta.

 

Heimonen Satu, Kesätuulten Cecilia (Kustannus Mäkelä)

Kesätuulten Cecilia kuvaa eläinrakkaan Milkan perhe- ja ystävyyssuhteita sekä uusperheen toisinaan kiemuraista arkea. Milkan ja Liitu-kissan kesälomalla puhaltavat muutosten tuulet. Satu Heimonen on helsinkiläinen kustannustoimittaja ja suomentaja.

 

Hentunen Mika: Attan aarre (Reuna)

Ylen kirjeenvaihtajan Yhdysvalloissa työskentelevän Mika Hentusen dekkarissa harmittomasta saunaillasta kehkeytyy kansainvälinen selkkaus ja aarteenetsintä pienessä Suomessa. Juonen rakentamisessa on käytetty työssä kerättyjä tietoja ja kokemuksia. Mika Hentunen arvioi Trumpin valinnan seurauksia medialle Journalistissa 3/2017.

 

Hirvonen Lauri: Inka ja kutitustiikeri (Kustannus Mäkelä)

Inka ja kutitustiikeri on tarina isosiskoksi tulosta, huomion saamisesta ja siitä, kuinka jokainen lapsi on vanhempiensa silmissä ihana ja harvinainen. Lauri Hirvonen on oululainen lastenkirjailija ja toimittaja.

 

Honkasalo Laura: Vie minut jonnekin (Otava)

Romaani ihanasta elämästä, joka menee uusiksi. Laura Honkasalo on helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja suomentaja.

 

Häkkinen Perttu: Hukkuminen (Tammi)

Juhannusviikolla vuonna 2001 kumpulalaisen pienkerrostalon rapusta löytyy ruumis. Ruumiinavauksessa selviää, että 18-vuotias helsinkiläismies on kuollut hukkumalla. Iltapäivälehdet nimeävät tapauksen Kumpulan kidutussurmaksi. Toimittaja Perttu Häkkisen teos ammentaa aineksia tositapahtumista.

 

Korolainen Tuula & Tulusto Riitta (toim.): Ikäisekseen hyvin säilynyt (Kirjapaja)

Runo jokaiselta itsenäisyyden vuodelta. Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston kokoamassa antologiassa satavuotias Suomi elää ja hengittää runoilijoiden säkeissä.

 

Korolainen Tuula & Tulusto Riitta (toim.): Leijona se venytteli (Kirjapaja)

Lastenrunoutta Suomen itsenäisyyden ajalta Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston kokoamana.

 

Kosunen Kalle: Varkaus (omakustanne)

Warkauden Lehden toimittajan Kalle Kosusen esikoisromaani Varkaus pohjautuu Wincapita-huijauksen tositapahtumiin. Kosunen perehtyi sijoituskerhon toimintaan ja verkostoon muun muassa poliisin kuulustelupöytäkirjojen avulla, ja rakensi niiden pohjalta fiktiivisen kertomuksen, jota hän itse nimittää Varkauteen sijoittuvaksi "paikallisromaaniksi".

 

Laitila Kälvemark Tiina: Seitsemäs kevät (WSOY)

Romaani ahneudesta, rakkaudesta ja unelmien hinnasta. Tiina Laitila Kälvemark on Tukholmassa asuva kirjailija ja toimittaja. Seitsemäs kevät on hänen kolmas teoksensa. Esittely.

 

Lipasti Roope:  Ruotsinlaiva (Atena)

Kalpa on toimittaja, hyvä puoliso, isä ja touhukas tyyppi. Hänellä on aina jotain meneillään, nytkin yksi tunneli. Se olisi niin kätevä – ei tarvitsisi keikkua laivalla yli Suomenlahden vaan voisi suhauttaa naisen luota toisen luo. Ruotsinlaiva on tarina miehestä, joka seilaa kahden vaiheilla, eikä tiedä, kumpaan suuntaan kallistua. Romaani kertoo Kalpan valinnasta ja miettii, voiko ihmistä suojella häneltä itseltään. Roope Lipasti on lietolainen kirjailija, kolumnisti ja toimittaja.

 

Mustranta Maria: Sokeita hetkiä (WSOY)

Psykologinen tutkielma ihmisistä, jotka tekevät parhaansa mutta silti pahaa. Maria Mustranta on opiskellut journalistiikkaa ja kehitysmaatutkimusta. Hän työskentelee vapaana toimittajana ja kirjoittaa säännöllisesti muun muassa Helsingin Sanomiin. Sokeita hetkiä on hänen esikoisromaaninsa.

 

Ohtonen Kimmo: Ikimaa (Otava)

Fantasiaromaani, pohjoisesta maasta kertovan trilogian aloitusosa. Kimmo Ohtonen on kirjailija ja toimittaja, joka tunnetaan luontoaiheisista kirjoista ja televisioohjelmista.

 

Rislakki Jukka: Olematon vakooja (Arktinen Banaani)

Helsinkiin ei nouse tiedustelupalvelun jättimäistä virastotaloa eikä agentteja valmenneta eristetyillä farmeilla. Asiat kehittyvät käytännössä ilmenevien tarpeiden mukaan, yksi tehtävä ja yksi tekijä kerrallaan. Näin ainakin Jukka Rislakin Olematon vakooja -romaanissa. Rislakki on toimittaja ja kirjailija, joka tunnetaan Suomen, Venäjän / Neuvostoliiton ja Baltian maiden lähihistoriaa ja tiedustelutoimintaa käsittelevistä tietokirjoista.

 

Rönkä Matti: Yyteet (Gummerus)

Ylen uutisankkuri Matti Rönkä on päivittänyt Tuntemattoman sotilaan vuoteen 2016 ja työpaikalle. Arjen taisteluihin soluttautuu kaksikirjaiminen peikko, YT. Yyteet ottaa kantaa, itkun ja naurun voimalla. Rönkä on on valmistunut toimittajaksi Sanoma Oy:n toimittajakoulusta ja valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta. Kirjasta kerrottiin myös Journalistissa 15/2017.

 

Salmi Ronja & Jami Nurminen, kuvitus: Onks noloo? Leirikoulussa (Kirjapaja)

Elämä kuudesluokkalaisena on täynnä noloja tilanteita. Joskus pienikin julkinen moka tuntuu maailmanlopulta. Varmin paikka ajautua noloihin tilanteisiin on tietenkin alakoulumokailujen klassikko, leirikoulu!

 

Saxell Jani: Tuomipäivän karavaani (WSOY)

Tuomiopäivän karavaani ulottuu 1990-luvulta 2020-luvun Eurooppaan ja Venäjälle, missä Putinin valta horjuu. Jani Saxell on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija.

 

Susi Pauliina: Seireeni (Tammi)

Kun Leia Laine nousee siskonsa Ripsan kanssa Välimerellä seilaavaan luksusristeilijään, lomanviettoa alkavat heti varjostaa oudot sattumukset. Samaan aikaan Välimeren toisella laidalla yksitoistavuotias Amira vanhempineen kipuaa ihmissalakuljettajien heiveröiseen paattiin. Vantaalla asuva ja vapaana kirjailijana toimiva Pauliina Susi on työskennellyt myös toimittajana ja toimitussihteerinä muun muassa Yliopisto-lehdessä ja useissa naistenlehdissä. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri.

 

Valkama Heikki: Pallokala (Tammi)

Murhapaikalla tuoksuu sushi, mutta wasabiakin tehokkaammin hien nostaa pintaan yakuza, Japanin järjestäytynyt rikollisuus. Helsinkiläinen Heikki Valkama on toimittaja, kirjailija ja suomentaja. Hän siirtyi syksyllä 2017 Imagen päätoimittajan tehtävästä Ylen Hyöty ja tiede -tiimin esimieheksi.

Näin lista kerättiin

Journalisti-lehti pyysi kotimaisia kustantamoja listamaan tänä vuonna julkaistut journalismia ja mediaa käsittelevät kirjat sekä ne teokset, jotka ovat suomalaisten journalistien kirjoittamia. Listaa myös täydennettiin muuta kautta toimituksen tietoon tulleilla kirjoilla.

Listasta löydät linkit Journalistissa ilmestyneisiin juttuihin, jotka käsittelevät listassa mainittuja kirjoja ja niiden tekijöitä.

Puuttuuko omasi tai muu tärkeä kirja listasta? Ilmoita siitä meille osoitteeseen journalisti@journalistiliitto.fi3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta