Raportoinnista sovitteluun

JOURNALISTI
1.12.2017

Nina Erho, teksti

Sovittelujournalismin käsikirja esittelee menetelmiä, joilla tehtävä journalismi kertoo paitsi kiistan aiheen myös sen, mikä kiistaa tuottaa.

Onko journalistien tehtävä raportoida ristiriidoista vai pitäisikö meidän auttaa ratkaisemaan niitä? Miten se onnistuisi? Kannattaako se? Entä kriittisyys ja objektiivisuus?

Tällaisen ammatillisen peilin ääreen johdattelee Sovittelujournalismin käsikirja, joka julkaistiin verkossa marraskuun lopulla. Se perustuu Tampereen yliopiston Comet-tutkimuskeskuksen hankkeeseen, jonka työpajoihin osallistui 49 toimittajaa neljällä eri paikkakunnalla.

Käsikirja esittelee sovittelujournalismin menetelmiä, joita ovat jännitteen selkiyttäminen, kuunteluttaminen ja luottamuksen kannattelu.

Niiden pohjalta syntyvä journalismi kertoo paitsi kiistan aiheen myös sen, mikä kiistaa tuottaa. Kommenttien heittelyn sijasta osapuolet yritetään saattaa kuuntelemaan itseään ja toisiaan. Journalisti rakentaa keskustelulle turvallisen tilan – periaatteitaan unohtamatta.

Kirjassa on runsaasti esimerkkitöitä, jotka käsittelevät muun muassa susia, ruoantuotantoa sekä lääketiedettä ja täydentäviä hoitoja. Tämä Yle Jyväskylän radiokeskustelusta lainattu sanapari näyttää yhden tavan houkutella osapuolia puskistaan: sovitaan termeistä, joita kukaan haastateltavista ei koe osoittelevina.


Lue lisää: sovittelujournalismi.fi10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta