Poimuri

JOURNALISTI
1.12.2017


Mediasta sanottua.

Journalismin laatua heikentävät ehkä kaikkein pahiten nimivirheet. Ne jäävät mieleen ja panevat kysymään, että jos toimittajat eivät hallitse niin yksinkertaista asiaa kuin ihmisen nimeä, miten he hallitsevat sitten monimutkaiset asiat.

Tietokirjailija, kolumnisti Risto Uimonen Aamulehdessä 21. marraskuuta

 

Tutkiva journalismi ei aina vaadi suuria resursseja ja kansainvälistä yhteistyötä. Se ei tarvitse välttämättä kuukausien tutkimuksia ja ylipitkiä käsittelyprosesseja. Riittää, että on oikea asenne ja rohkeutta tarttua vaikeisiinkin asioihin, tehdä työnsä tarkasti ja uskaltaa julkaista hankalatkin löydökset, kun perusteet julkaisulle ovat koossa.

Toimituspäällikkö Ari Korvola Seurassa 22. marraskuuta

 

Avointa jääkiekkokeskustelua peräänkuulutti viime viikolla julkisesti myös Alpo Suhonen. Useampaankin aiheeseen liittyen. Herää kysymys, miksei Suhosta haastatellut ilmeisen keskinkertainen toimittaja vaatinut saman tien selvitystä, millaista keskustelua, missä, miten ja kenen kanssa Suhonen kaipaa. Valitettavasti kyseinen toimittaja olin minä.

Toimittaja Tuomas Nyholm Ilta-Sanomissa 23. marraskuuta

 

Toimittajaksi soveltuu henkilö, joka on sinnikäs, määrätietoinen, huolellinen ja utelias. Myös ihmisten kanssa pitää tulla toimeen. Selvästikin työ on minulle oikea, sillä minusta on aina mukava lähteä töihin.

MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen Avussa 20. marraskuuta4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta