Luonto ja vuokrat kohdallaan. Locationewsin toimitusjohtaja Markus Sjöberg työskentelee Suonenjoella, kotikuntansa Rautalammin naapurissa. Paljon matkustelevan mediatyöläisen pitää Pohjois-Savossa luonto ja aloittelevalle yritykselle sopiva, maltillinen hintataso.

Paikallisuutiset kartalle

JOURNALISTI
10.11.2017

Marja Honkonen, teksti
Pentti Vänskä, kuva

Markus Sjöberg kehittelee sovellusta, jonka toivoo tuovan lisää näkyvyyttä paikallisjournalismille.

Suonenjoki on epätodennäköinen paikka löytää journalismi-startup, mutta sellaista siellä kehitellään.

Media-alan yrittäjä Markus Sjöberg työskentelee paikkakunnalla Locationews-uutissovelluksen parissa. Sen hän toivoo antavan paikallisjournalismille lisää näkyvyyttä ja kansalaisjournalisteille julkaisukanavan.

”Ajatus on tuoda yhteen erilaiset sisällöt ja kertoa asioista, jotka jäisivät muuten kertomatta”, Sjöberg sanoo.

 

Locationews on paikkatietoihin perustuva uutiskanava, jossa eri julkaisijoiden sisällöt kerätään yhteen. Sovelluksen on voinut ladata puoli vuotta, ja nyt se on Sjöbergin mukaan ”riittävän valmis” laajempaan käyttöön.

Julkaisijoita on mukana nyt parikymmentä, muun muassa Tripsteri-sivusto, Uusi Savo -ilmaisjakelulehti ja Rautalammin kunta.

Paikallislehdissä projektiin on suhtauduttu Sjöbergin mukaan varoen.

”Siellä on vahva pelko siitä, että kehitys heikentää heidän tulostaan, vaikka ajatuksemme on tarjota heille uusi väline sen parantamiseksi.”

Lehtien kannalta ”muttia” on kaksi: Jutut ovat Locationewsin alustalla, minne ne julkaistaan automaattisesti lehtien verkkosivuilta. Kun julkaisijoiden joukko on kirjava, journalismi voi sekoittua kaupallisiin sisältöihin.

Sjöberg vakuuttaa, että juttujen erottelu selvenee, kun sovellus kehittyy ja julkaisijoita tulee lisää. Omiin juttuihinsa lehdet voivat myydä mainoksia myös Locationewsin alustalla.

Locationewsin on tarkoitus saada tulonsa kaupallisista sisällöistä ja mainonnasta. Kehitystä ovat rahoittaneet Googlen Digital News Initiative, yrityslaina ja viisihenkisen tekijätiimin säästöt.

Sjöbergiä ajaa halu tuoda paikallislehdet digiaikaan ja luoda yhteisöllisyyttä. Hän on työskennellyt itsekin paikallislehdissä, eikä usko, että sovellus söisi niiden roolia.

”Ammattilainen on aina ammattilainen, eikä hänen työtään massa korvaa.”9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta