Lämminsydäminen oman tiensä kulkija

JOURNALISTI
10.11.2017

Markku Huusko, teksti

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja ja Niklas Herlinin ystävä.

Kuolleita: Niklas Herlin

Kustantaja, tietokirjailija ja toimittaja Niklas ”Niko” Herlin löydettiin kuolleena asunnostaan 10. lokakuuta Nizzassa Ranskassa. Hän oli syntynyt 18. marraskuuta 1963 Kirkkonummella.

Suorapuheinen, ystävällinen, luova, tasa-arvoinen, sananvapauden puolustaja. Näin Uuden Suomen lukijat luonnehtivat Nikoa, ystävääni ja työtoveriani. He osuvat sataprosenttisen oikeaan.

Yhteinen journalistinen taipaleemme alkoi Kauppalehdessä vuonna 1991. Oli ainutlaatuista päästä seuraamaan intohimoisen, sivistyneen ja pelkäämättömän journalistin työtä lähietäisyydeltä. Niko oli nopea ja tarkka. Kilpailussa journalistin suuresta päämäärästä, skuupeista, hänelle oli vaikea pärjätä.

Kauppalehden jälkeen Niko teki toimittajan töitä Suomen Kuvalehdessä ja Ilta-Sanomissa. Lisäksi hän kunnostautui tietokirjailijana.

Vuonna 2003 Niko perusti Teos-kustantamon. Siellä hänen ja toisen intohimoisen kulttuuri-ihmisen, Silja Hiidenheimon tiet kohtasivat tavalla, joka on jo piirtynyt suomalaisen kirjallisuuden historiaan.

Vuonna 2007 lähdimme projektiin nimeltä Uusi Suomi. Silloin Niko paalutti journalismia ja sananvapautta näin:

”Sananvapaus on tärkeä arvo. Sananvapauden käyttöön liittyy vastuu sanomisistaan. Uusi Suomi ei julkaise mitä tahansa roskaa edes sananvapauden nimissä. Näin se suojelee itseään, lukijoita ja varsinkin niitä, jotka haluaisivat käyttää sananvapauttaan väärin”.

Inhimillisenä ja osaavana omistajana Niko muistetaan myös Cargotecissa, Alma Mediassa, Koneessa ja monessa muussa yhtiössä.

Nikon viimeinen iso projekti oli kehitysvammaisille palveluja tuottavan Lyhdyn tulevaisuus, jonka eteen hän uhrasi aikaansa paljon. Työ jäi täysin yllättäen kesken, mutta Nikon henki elää hankkeessa.

Tänä syksynä Nikolle tuli 30 vuotta täyteen alalla. Tuolloin hän kirjoitti blogin, jossa muistutti, että Suomessa jokaisena vuonna valinnut suurempi sanavapaus kuin edellisenä. Hän myös kertoi kiitollisuutensa siitä, että oli saanut ”painia hyvät ja pahat ottelut” journalismin alalla.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta