Kuudet yt-neuvottelut käynnissä

JOURNALISTI
10.11.2017

Nina Erho, teksti

Iisalmen Sanomissa alkoivat marraskuun alussa yt-neuvottelut. Ne koskevat koko toimitusta eli neljäätoista vakituista työntekijää sekä lisäksi määräaikaisia työsuhteita.

Neuvotteluissa harkitaan sähköisen ja paperisen julkaisemisen yhdistämistä, organisaation uudistamista sekä toimenkuvia. Alustavan arvion mukaan mahdolliset irtisanomiset koskevat enintään kuutta henkilötyövuotta.

”Luku tuntuu suurelta, mutta pitää muistaa, että se on vasta esitys. Toimituksessa työ jatkuu, vaikka tietenkin neuvottelut mietityttävät jokaista”, sanoo pääluottamusmies Kai Luttinen.

Sinänsä hän ei pidä yt-neuvottelukutsua yllättävänä.

”Mekään emme ole mediamurrokselta säästyneet, vaikka levikin laskumme on viime vuosina ollut seitsenpäiväisten lehtien pienimpiä.”

Yleisradion yhteisissä toiminnoissa alkoivat lokakuussa yt-neuvottelut. Tunnelma niistä on journalistien pääluottamusmiehen Jyrki Saarikosken mukaan kaksijakoinen.

”Työnantaja on ilmoittanut, ettei tavoitteena ole väkimäärän vähentäminen. Silti on valittu menettely, joka jättää mahdollisuuden myös siihen.”

Ylen neuvottelut koskevat 114 henkilöä, ja vähennysesitys on 60. Journalisteja neuvottelujen kohteena on alle kymmenen.

 

Syys- ja lokakuussa alkaneita yt-neuvotteluja on meneillään Kaakon Viestinnässä, Alma Regionsissa, Sanoma Kids Mediassa ja STT:n ruotsinkielisessä toimituksessa FNB:ssä. FNB:n neuvottelujen on ilmoitettu päättyvän pian tämän lehden painoon menon jälkeen.

HSS Mediassa lokakuussa päättyneiden yt-neuvottelujen seurauksena toimituksesta irtisanottiin kaksi ja muilta osastoilta viisi työntekijää.

 4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta