Uutistoimiston tragedia

Minna Holopainen

52-vuotias STT:n uutispäätoimittaja

Toiminut nykyisessä tehtävässään maaliskuusta 2010.

Ennen sitä eri toimittajatehtävissä, uutispäällikkönä ja toimituspäällikkönä.

JOURNALISTI
20.10.2017

Nina Erho, teksti
Juuso Westerlund, kuva

STT kehittää tuotteitaan koko ajan, sanoo uutispäätoimittaja Minna Holopainen. Uutistoimiston pahenevat ongelmat kuitenkin kumpuavat koko media-alan tilanteesta.

Kuolemanlaakso on sana, jolla Suomen Tietotoimiston vaikeuksia on tänä syksynä kuvailtu. Asiakasmenetysten piinaaman uutistoimiston pelastamiseksi on esitetty valtion tukea.

STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopainen sanoo, että tietenkin huonoa kierrettä on yritetty katkaista myös talon omin toimin.

”Olemme kehittäneet perinteisiäkin vahvuuksiamme eli laatua, nopeutta ja luotettavuutta. Palvelumme ei enää ole pelkkiä tekstiuutisia, vaan myös apua tekemisen suunnitteluun ja yhä valmiimpia juttupaketteja.”

 

Kehitystyö ei kuitenkaan voi olla loputtoman räätälöityä eikä salamannopeaa varsinkaan, kun toimitus on viidessä vuodessa supistunut lähes puoleen aiemmasta. STT:n ongelmat eivät myöskään kumpua pelkästään sen tuotteista, vaan koko media-alan tilanteesta.

Holopainen vertaa uutistoimistoa ison yrityksen lakiasiainosastoon, joka tekee tärkeää työtä mutta jonka työn tuloksia on vaikea nähdä suorana hyötynä liikevoitossa, tuotteiden erottuvuudessa ja asiakkaiden määrässä.

Silloin etenkin tiukkoina aikoina herää ajatus, mitä töiden järjestäminen jotenkin toisin maksaa.

 

Toisaalta journalismi on aina muutakin kuin liiketoimintaa. STT:tä edelleen käyttävän Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola korosti syyskuussa Suomen Lehdistössä uutistoimiston merkitystä valtakunnallisen näkökulman edustajana, valemedian vastavoimana ja ikkunana Suomesta ulos.

Holopainen painottaa myös moniäänisyyttä. Koska uutistenkin teko on valintoja, parhaan kokonaiskuvan saa aikaan monta tekijää.

Holopainen on intohimoinen riippumattoman median ystävä, mutta jos Suomen kokoinen kielialue ei enää kaupallisesti elätä omaa uutistoimistoa, asennetta on syytä tarkistaa.

”Ehkä tuen vaikutuksia myös liioitellaan, koska ainakin toistaiseksi elämme yhteiskunnassa, jossa valtiokin arvostaa journalistista riippumattomuutta. Ylegate osoittaa, että jo epäilyksiin siitä reagoidaan.”

 

Työn tekemisestä säästöjen ja kuolemapuheiden keskellä Holopainen sanoo, että kaksi viime vuotta ovat yllättäen olleet journalistin näkökulmasta hänen pitkän STT-uransa parhaat.

”Vaikka emme pysty kaikkeen mihin ennen ja työtahti on koko ajan kovempi, ratkaisujen keksiminen siihen, miten kaikki saadaan kuitenkin toimimaan, on äärimmäisen palkitsevaa. Yritän tarttua onnistumisen tunteisiin ja ottaa vaikeat asiat asioina.”

Vaikeina aikoina myös ammatillinen kutsumus kantaa.

”Juuri nyt erityiskiitokset ansaitsee ruotsinkielinen toimituksemme FNB, jossa on yt-neuvottelut päällä. Karuista faktoista huolimatta työ jatkuu täysillä joka päivä.”

Minna Holopainen

52-vuotias STT:n uutispäätoimittaja

Toiminut nykyisessä tehtävässään maaliskuusta 2010.

Ennen sitä eri toimittajatehtävissä, uutispäällikkönä ja toimituspäällikkönä.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta