Nuori Edith. Lohjan Teatterissa mukana oleva Riikka Kajander harjoittelee nyt nuoren Edith Piafin roolia. Musikaali Edith Piaf – Sydämeni laulut saa ensi-iltansa 28. lokakuuta.

Teatteriperheessä voi heittäytyä

Riikka Kajander

33-vuotias lohjalainen freelancevalokuvaaja. Tehnyt myös tiedottajan ja toimittajan töitä, muun muassa Ilta-Sanomissa.

Valmistunut valokuvataiteen kandidaatiksi University of South Walesista. Valmistuu 2018 medianomiksi Haaga-Helian toimittajakoulutuksesta.

Mukana Lohjan Teatterissa vuodesta 2013. Esiintynyt myös monissa televisiomainoksissa.

JOURNALISTI
20.10.2017

Janne Salomaa, teksti
Liisa Takala, kuva

Freelancevalokuvaaja Riikka Kajander on saanut teatteriporukasta itselleen työyhteisön ja toisen perheen.

Riikka Kajander kasvoi Leppäkosken kylässä Janakkalassa viisilapsisen perheen kuopuksena. Häntä pidettiin arkana ja hiljaisena, mutta se ei ollut koko totuus. Kuoren alla oli heittäytyjä, jonka piti vain päästä irti sopivassa tilanteessa.

Kymmenvuotiaana hän päätyi kyläkoulun tanssiesityksessä lavalle valokeilaan revittelemään ja ”laulamaan” playbackina kaikkien keskellä.

”Se oli kutkuttava kokemus ja tuntui, että olinkin omalla mukavuusalueellani.”

Teini-ikäisenä Kajander kävi lähes päivittäin StepUp-tanssikoulun tunneilla ja osallistui sen esityksiin. 22-vuotiaana hän joutui isoon lonkkaleikkaukseen ja tanssi- ja esiintymisharrastukset jäivät pitkälle tauolle. Lavalle oli kuitenkin ikävä.

Neljä vuotta sitten hän otti yhteyttä uuden kotipaikkakuntansa Lohjan puoliammattilaisteatteriin. Sen jälkeen hän on ollut mukana neljässä Lohjan Teatterin musikaalissa ja kahdessa lastennäytelmässä.

Teatterissa on ammattiohjaaja ja -puvustaja sekä näyttämömestari. Kaikki näyttelijät ovat harrastajia.

”Teatteri on harvoja paikkoja, joissa ei välttämättä usean kuukaudenkaan tiiviin yhdessäolon aikana kukaan muista kysyä ikääsi ja ammattiasi. On arvokasta tulla kohdatuksi muun kuin sosiaalisen statuksen kautta.”

 

Juuri yhteisöllisyys on Kajanderin mielestä parasta harrastuksessa.

”Teatteriporukasta muodostuu toinen perhe, jonka edessä kehtaa näyttäytyä myös huonoina päivinä. Lavalla ympärillä on toinen toistaan tukevia, avarakatseisia, luovia, elämää ymmärtäviä ja mielipuolisen hauskoja persoonia.”

Näytelmäharjoituksia voi olla kuudestikin viikossa, mutta freelancevalokuvaajana työskentelevä Kajander sanoo, ettei harrastuksen ja työn yhdistämisessä ole ollut suuria vaikeuksia.

”Kovin montaa isoa työkeikkaa ei ole mennyt ohi. Ja teatteri antaa niin paljon, että se painaa vaakakupissa enemmän. Yksityisyrittäjänä olen saanut teatterista kaipaamani työyhteisön.”

Lohjan Teatterin esitykset keräävät yhteensä usein 3 000 –4 000 katsojaa. Yleisö antaa paljon energiaa.

”Oikeasti voin olla hyvinkin vaatimaton ja epävarma itsestäni ja taidoistani, mutta lavalla tällaiset maalliset murheet unohtuvat.”

Viime syksynä Kajander pääsi ensimmäistä kertaa päärooliin: Kaunottaren ja hirviön Kaunottareksi.

”Lastennäytelmien jälkeen tapaamme yleisön teatterin aulassa. Ehkä hienointa oli ymmärtää olevansa todellinen prinsessahahmo monille lapsille. Moni tyttö kertoi nukkuvansa esityksen julisteen kanssa. Sellaiset palautteet kuultuaan muistaa, että näytelmillä on aina vaikutus katsojaan.”

Riikka Kajander

33-vuotias lohjalainen freelancevalokuvaaja. Tehnyt myös tiedottajan ja toimittajan töitä, muun muassa Ilta-Sanomissa.

Valmistunut valokuvataiteen kandidaatiksi University of South Walesista. Valmistuu 2018 medianomiksi Haaga-Helian toimittajakoulutuksesta.

Mukana Lohjan Teatterissa vuodesta 2013. Esiintynyt myös monissa televisiomainoksissa.8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta