Puhelut talteen purkkavirityksillä

JOURNALISTI
20.10.2017

Pasi Kivioja, teksti
Martta-Kaisa Virta, kuvitus

Kännykkäpuhelut voi nauhoittaa monin eri tavoin, mutta ihan helppoa se ei ole. Journalisti kokosi yhteen toimittajien tallennusniksit.

Tallennussovellus

Freelancetoimittaja ja ohjaaja Axa Sorjanen käyttää Samsungin puhelimessaan maksullista TapeACall Pro -sovellusta (noin 8,50 euroa/vuosi). Sovellus on saatavilla myös iPhonelle. Puhelun tallennus tapahtuu konferenssipuheluna, eli mukaan puheluun kytketään 09-alkuinen palvelunumero, joka tallentaa keskustelun.

”Ammattilaisten video- ja äänisoftia käyttävänä ihmettelen, miksi parhaatkin puhelimiin saatavat sovellukset ovat korkeintaan hyvää semipro-tasoa ja niiden yhteensopivuus muiden järjestelmien kanssa surkea.”

Plussat

 • Edullinen.
 • Hyvä tallennusvarmuus.
 • Helpohko käyttää.
 • Äänenlaatu on kohtuullinen.
 • Tallennukset ilmestyvät siistiin järjestykseen puhelimen hakemistoon ja ovat kätevästi jaettavissa eteenpäin.

Miinukset

 • Tietoturva herättää kysymyksiä: Puheluissa on osapuolena tuntematon palvelunumero, joka tallentaa puhelun. Sovellus myös haluaa pääsyn käyttäjän yhteystietoihin puhelimessa.
 • Puhelun tallentaminen vaatii useampia painalluksia ja voi olla monen mielestä kömpelö käyttää.
 • Jos unohtaa painaa yhdistä-painiketta puhelun aikana, puhelua ei tallenneta.
 • Konferenssipuhelun alussa on alle minuutin viive, ennen kuin varsinaisen puhelun voi yhdistää mukaan.
 • Käynnissä olevan puhelun tallentaminen vaatii edellä mainitusta syystä keskustelutauon ja puhelimen näpelöintiä.

 

Sanelin ja korvamikrofoni

Freelancetoimittaja Tiina Vahtera käyttää Olympuksen sanelinta ja siihen lisävarusteena saatavilla olevaa korvamikrofonia (esimerkiksi Olympuksen TP-8-monitoimisovitin). Korvanappi tallentaa äänen korvalla olevasta puhelimesta mutta saa hyvin talteen myös käyttäjän suusta tulevan puheen.

”Onhan se korvanappi ihan helkkarin hankala. Sain kojeen nelisen vuotta sitten synttärilahjaksi graduhaastatteluja varten, mutta niissä on eri rytmi kuin uutistyössä.”

Plussat

 • Kymmenien tuntien tallennuskapasiteetti.
 • Kohtuullinen äänenlaatu.
 • Ei väliä, mitä puhelinta käyttää.

Miinukset

 • Hidas käyttöönotto.
 • Ei sataprosenttisen luotettava menetelmä.
 • Riskinä, että käyttäjä kytkee korvamikrofonin sanelimen kuuloke- eikä mikrofoniliitäntään.
 • Äänenlaatu ei ole radio- ja tv-kelpoista.

 

Sanelin puhelimen kaiuttimen vieressä

Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halminen voisi nauhoittaa haastattelunsa työpaikkansa Jabra-järjestelmällä, mutta pitää sitä turhan työläänä.

”Tallennan vain sellaiset haastattelut, joissa on konfliktin riski ja tiedossa mahdollisia jälkipuinteja. Silloin laitan puhelun kännykän kaiuttimeen ja äänitän digisanelimella puhelimen vierestä.”

Plussat

 • Helppo siirtää äänitiedostot sanelimesta tietokoneelle.
 • Jos haastattelu on ennakoitavissa, ehtii itse testata tallentimen toiminnan ja äänenlaadun.
 • Puhelu menee oikeasti talteen sanelimeen.

Miinukset

 • Hidas ottaa käyttöön, jos haastattelutilanne ei ole ennakoitavissa.
 • Millaisen mielikuvan jättää haastateltavalle, jos toimittaja ryhtyy konfliktitilanteessa pyytämään odottamaan hetken, että saa tallentimensa esille?
 • Äänenlaatu ei ihan priimaa.

 

Puheluntallennuslaite

Markkinoille on viime aikoina tullut älypuhelintallennukseen soveltuvaa uutta tekniikkaa.

Esimerkiksi RecorderGear PR200 ja BlueCarbon ovat puhelimen kanssa paritettavia erillislaitteita, jotka hyödyntävät langatonta Bluetoothtekniikkaa.

Laitteita ei ole testattu tätä juttua varten, eikä niitä ole vielä Suomesta saatavilla.

Käyttäjäarvioiden perusteella niissä on vielä parannusta vaativia lastentauteja, esimerkiksi Bluetooth-yhteydessä on omat puutteensa ja rajoituksensa.

Androidipuhelimille saatavilla on useampia lähes samannimisiä tallennussovelluksia, jotka eivät kuitenkaan toimi kaikissa puhelinmalleissa. Esimerkiksi näitä sovelluksia toimittajat käyttävät:

 • ACR – Another Call Recorder (hinta 1,99 euroa). Freelancetoimittaja Kari Ahokas kehuu sovellusta luotettavaksi ja vaivattomaksi. Se toimii ainakin Samsungeissa ja Oneplus 5:ssä. Ohjelman voi asettaa tallentamaan puhelut erikseen valittaessa, vain tietyistä numeroista tai sitten kaikki puhelut automaattisesti.

 

 • Call Recorder for Android (ilmainen). Freelancetoimittaja Johanna Vehkoon mukaan sovelluksen paras puoli on, että se nauhoittaa kaikki puhelut automaattisesti. Huonoa on se, että oma ääni kuuluu nauhoitteesta paljon paremmin kuin toisen osapuolen puhe.

Lue myös: Miksi kännykkähaastattelun tallentaminen on niin hankalaa?9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg, Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta