Puhelut talteen purkkavirityksillä

JOURNALISTI
20.10.2017

Pasi Kivioja, teksti
Martta-Kaisa Virta, kuvitus

Kännykkäpuhelut voi nauhoittaa monin eri tavoin, mutta ihan helppoa se ei ole. Journalisti kokosi yhteen toimittajien tallennusniksit.

Tallennussovellus

Freelancetoimittaja ja ohjaaja Axa Sorjanen käyttää Samsungin puhelimessaan maksullista TapeACall Pro -sovellusta (noin 8,50 euroa/vuosi). Sovellus on saatavilla myös iPhonelle. Puhelun tallennus tapahtuu konferenssipuheluna, eli mukaan puheluun kytketään 09-alkuinen palvelunumero, joka tallentaa keskustelun.

”Ammattilaisten video- ja äänisoftia käyttävänä ihmettelen, miksi parhaatkin puhelimiin saatavat sovellukset ovat korkeintaan hyvää semipro-tasoa ja niiden yhteensopivuus muiden järjestelmien kanssa surkea.”

Plussat

 • Edullinen.
 • Hyvä tallennusvarmuus.
 • Helpohko käyttää.
 • Äänenlaatu on kohtuullinen.
 • Tallennukset ilmestyvät siistiin järjestykseen puhelimen hakemistoon ja ovat kätevästi jaettavissa eteenpäin.

Miinukset

 • Tietoturva herättää kysymyksiä: Puheluissa on osapuolena tuntematon palvelunumero, joka tallentaa puhelun. Sovellus myös haluaa pääsyn käyttäjän yhteystietoihin puhelimessa.
 • Puhelun tallentaminen vaatii useampia painalluksia ja voi olla monen mielestä kömpelö käyttää.
 • Jos unohtaa painaa yhdistä-painiketta puhelun aikana, puhelua ei tallenneta.
 • Konferenssipuhelun alussa on alle minuutin viive, ennen kuin varsinaisen puhelun voi yhdistää mukaan.
 • Käynnissä olevan puhelun tallentaminen vaatii edellä mainitusta syystä keskustelutauon ja puhelimen näpelöintiä.

 

Sanelin ja korvamikrofoni

Freelancetoimittaja Tiina Vahtera käyttää Olympuksen sanelinta ja siihen lisävarusteena saatavilla olevaa korvamikrofonia (esimerkiksi Olympuksen TP-8-monitoimisovitin). Korvanappi tallentaa äänen korvalla olevasta puhelimesta mutta saa hyvin talteen myös käyttäjän suusta tulevan puheen.

”Onhan se korvanappi ihan helkkarin hankala. Sain kojeen nelisen vuotta sitten synttärilahjaksi graduhaastatteluja varten, mutta niissä on eri rytmi kuin uutistyössä.”

Plussat

 • Kymmenien tuntien tallennuskapasiteetti.
 • Kohtuullinen äänenlaatu.
 • Ei väliä, mitä puhelinta käyttää.

Miinukset

 • Hidas käyttöönotto.
 • Ei sataprosenttisen luotettava menetelmä.
 • Riskinä, että käyttäjä kytkee korvamikrofonin sanelimen kuuloke- eikä mikrofoniliitäntään.
 • Äänenlaatu ei ole radio- ja tv-kelpoista.

 

Sanelin puhelimen kaiuttimen vieressä

Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halminen voisi nauhoittaa haastattelunsa työpaikkansa Jabra-järjestelmällä, mutta pitää sitä turhan työläänä.

”Tallennan vain sellaiset haastattelut, joissa on konfliktin riski ja tiedossa mahdollisia jälkipuinteja. Silloin laitan puhelun kännykän kaiuttimeen ja äänitän digisanelimella puhelimen vierestä.”

Plussat

 • Helppo siirtää äänitiedostot sanelimesta tietokoneelle.
 • Jos haastattelu on ennakoitavissa, ehtii itse testata tallentimen toiminnan ja äänenlaadun.
 • Puhelu menee oikeasti talteen sanelimeen.

Miinukset

 • Hidas ottaa käyttöön, jos haastattelutilanne ei ole ennakoitavissa.
 • Millaisen mielikuvan jättää haastateltavalle, jos toimittaja ryhtyy konfliktitilanteessa pyytämään odottamaan hetken, että saa tallentimensa esille?
 • Äänenlaatu ei ihan priimaa.

 

Puheluntallennuslaite

Markkinoille on viime aikoina tullut älypuhelintallennukseen soveltuvaa uutta tekniikkaa.

Esimerkiksi RecorderGear PR200 ja BlueCarbon ovat puhelimen kanssa paritettavia erillislaitteita, jotka hyödyntävät langatonta Bluetoothtekniikkaa.

Laitteita ei ole testattu tätä juttua varten, eikä niitä ole vielä Suomesta saatavilla.

Käyttäjäarvioiden perusteella niissä on vielä parannusta vaativia lastentauteja, esimerkiksi Bluetooth-yhteydessä on omat puutteensa ja rajoituksensa.

Androidipuhelimille saatavilla on useampia lähes samannimisiä tallennussovelluksia, jotka eivät kuitenkaan toimi kaikissa puhelinmalleissa. Esimerkiksi näitä sovelluksia toimittajat käyttävät:

 • ACR – Another Call Recorder (hinta 1,99 euroa). Freelancetoimittaja Kari Ahokas kehuu sovellusta luotettavaksi ja vaivattomaksi. Se toimii ainakin Samsungeissa ja Oneplus 5:ssä. Ohjelman voi asettaa tallentamaan puhelut erikseen valittaessa, vain tietyistä numeroista tai sitten kaikki puhelut automaattisesti.

 

 • Call Recorder for Android (ilmainen). Freelancetoimittaja Johanna Vehkoon mukaan sovelluksen paras puoli on, että se nauhoittaa kaikki puhelut automaattisesti. Huonoa on se, että oma ääni kuuluu nauhoitteesta paljon paremmin kuin toisen osapuolen puhe.

Lue myös: Miksi kännykkähaastattelun tallentaminen on niin hankalaa?4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta