Naisten vuoro

Vapaat naiset

Seitsemästä freelancerista koostuva ryhmä teki Kaupunkisaunoja-kirjan, joka ilmestyi elokuussa 2017.

Ryhmään kuuluvat (takarivissä vasemmalta oikealle) toimittajat Helen Moster, Leena Filpus, Riitta Saarinen, Tiina Torppa ja valokuvaaja Liisa Takala sekä (eturivissä vasemmalla) valokuvaaja Susa Junnola ja toimittaja Pauliina Susi.

Kustantaja Gummerus Kustannus Oy.

JOURNALISTI
20.10.2017

Manu Marttinen, teksti
Teemu Kuusimurto, kuva

Vapaiden naisten saunailloista syntyi kirja, joka opetti tekijöilleen ryhmätyötaitoja.

Seitsemän naisen porukka istahtaa jälleen kerran yhdessä saunan lauteille.

Puhe pulppuaa ja naurunremakka täyttää saunan, kun valokuvaaja Teemu Kuusimurto virittelee kameransa valmiiksi.

Saunomispaikkana on tällä kertaa Helsingin keskustassa sijaitseva Allas Sea Pool, joka on yksi naisten tekemässä saunakirjassa esitellyistä saunoista.

Vapaat naiset, kuten ryhmä itseään kutsuu, on freelancereina työskentelevien naisten kollegiaalinen vertaistukiporukka, joka kokoontui alun perin ravintoloissa, mutta pian tapaamiset muuttuivat saunailloiksi ja lopulta yhteiseksi saunakirjaprojektiksi.

”Halusimme tehdä sellaisen projektin, jota olisi kiva tehdä, ja jonka voimme tehdä yhdessä”, sanoo Riitta Saarinen, yksi kirjan toimittajista.

Idea kirjasta syntyi vuonna 2014 ja sitä tehtiin aluksi ”hiljaa hiipien”, mutta koko viime vuosi oli jo intensiivistä työntekoa. Aikataulut pitivät, vaikka freelancerin vaakakupissa painaa aina myös omien töiden hoitaminen.

”Olemme tehneet todella paljon työtä tämän kirjan eteen. Tekstejä ja kuvia käytiin läpi moneen kertaan. Tähän porukkaan mahtuu paljon mielipiteitä”, Saarinen sanoo.

Kirjan tekstit ovat viiden toimittajan käsialaa. Kuvista vastaa kaksi valokuvaajaa, jotka jakoivat urakan kahtia.

Kirjaan päätyi 19 saunaa kuudesta eri kaupungista. Suurin osa saunoista on pääkaupunkiseudulla.

 

Kirjan kuvallisena tavoitteena oli näyttää, miten monipuolinen on julkisten saunojen kirjo Suomessa. Kuvauksissa kiinnitettiin erityistä huomiota vuodenaikojen vaihteluun, kertoo Liisa Takala, toinen kirjan kuvaajista.

Kuvattavia ei haitannut kameran kanssa saunassa ja pihamaalla pyörinyt valokuvaaja.

”He suhtautuivat minuun hämmästyttävän rennosti ja mutkattomasti. Ehkäpä saunojat yleisesti suhtautuvat itseensäkin rennommin”, Takala arvelee.

Takala kävi kuvaamassa joissakin saunoissa useamman kerran ja meni tarpeen mukaan myös itse saunomaan, mikä toi omat haasteensa kuvaamisen tekniseen puoleen.

”Huurustumisen estin siten, että vein kameran saunaan etukäteen lämpenemään ennen kuvauksen aloittamista”, Takala sanoo.

 

Vaikeinta kirjanteossa oli yhteisen näkemyksen löytäminen. Kun tekijöitä oli seitsemän – graafikot mukaan lukien yhdeksän – vaarana oli, että kirjasta olisi tullut erilaisten näkemysten kokoelma, mutta ei yhtä kokonaisuutta.

Tämän tekijät onnistuivat välttämään käymällä jatkuvaa kompromissihakuista keskustelua, jossa viimeistä sanaa ei sanonut kukaan, vaan kaikkia kuultiin ja saatiin aikaiseksi yhteinen näkemys.

Kokonaisuutta piti hallinnassa toimittaja Helen Moster.

”Koska ryhmä oli niin iso, tiedottaminen korostui. Huomasin, että oli tärkeää dokumentoida kaikki tapaamiset. Kirjoitin ahkerasti muistioita, että kaikki pysyisivät kärryillä siitä, mitä ollaan sovittu ja mitä tehdään seuraavaksi, ja missä järjestyksessä”, Moster sanoo.

Ryhmässä työskentely oli opettavainen kokemus koko porukalle. Moster sanoo, että onnistumista edisti se, että ryhmässä oli sellainen henki, että jokainen sai sanoa turvallisesti oman eriävänkin mielipiteensä.

”Pitää saada olla kriittinen ja haastaa muiden mielipiteet. Pitää osata tehdä kompromisseja ja tyytyä kompromissiin. Pitää osata panna piste keskustelulle. Pitää osata neuvotella ja tyynnytellä, kuunnella ja myös unohtaa.”

Vapaat naiset

Seitsemästä freelancerista koostuva ryhmä teki Kaupunkisaunoja-kirjan, joka ilmestyi elokuussa 2017.

Ryhmään kuuluvat (takarivissä vasemmalta oikealle) toimittajat Helen Moster, Leena Filpus, Riitta Saarinen, Tiina Torppa ja valokuvaaja Liisa Takala sekä (eturivissä vasemmalla) valokuvaaja Susa Junnola ja toimittaja Pauliina Susi.

Kustantaja Gummerus Kustannus Oy.5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta