Lampaan vaatteet

JOURNALISTI
20.10.2017

Vesa Heikkinen

vesa.pekka.heikkinen@luukku.com

Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

Voisiko joku niin sanotusti riippumaton taho määritellä natiivimainonnan suorasanaisesti, pyytää Vesa Heikkinen.

Piilomainonta, tekstimainonta, sisältömarkkinointi, maksettu sisältö, sponsoroitu sisältö, tuotesijoittelu, brändijournalismi, natiivimarkkinointi, natiivimainonta. Rakkaalla sudella monta nimeä.

Aisopoksen tutussa sadussa susi pukeutuu lampaan vaatteisiin hämäystarkoituksessa. Vaan ken on tänään tuo susi, ken lammas?

”Natiivimainonta on markkinointiviestinnän muoto, jossa mainostaja saa käyttöönsä tilaa, joka on totutusti kuulunut median omalle sisällölle.” Näin määritellään natiivimainonta Otavamedian verkkosivuilla. Natiivimainonta tuottaa sisältöjä, jotka ovat ”lähellä journalistista muotoa”.

Selväsuomeksi sanottuna natiivimainonnassa yritykset omivat journalismin lajeja ja pukevat mainoksensa journalismin kaapuun. Teksti näyttää asiantuntevalta artikkelilta, mutta onkin tarkkaan harkittu myyntiviesti.

Nyt siellä tietenkin joku urputtaa, että tämä natiivimainonta on huijausta, laillistettua genrevarkautta. Että tässä sysätään vastuuta kuluttajille.

Totta onkin, että pieni ”kaupallinen yhteistyö” -merkintä journalistiselta tekstiltä näyttävän jutun yhteydessä ei aina paljasta tavalliselle tallaajalle, että susi siinä nyt ulvahtelee lampaan vetimissä. Julkisen sanan neuvosto on tosin ollut sitä mieltä, että merkintä olisi riittävä.

Mikä kiinnostavinta, tästä hankalasta asiasta ei puhuta selvästi. Voisiko joku niin sanotusti riippumaton taho määritellä natiivimainonnan suorasanaisesti?

Journalismin ja mainonnan suhdetta on omiaan sumentamaan se, että perinteisetkin tiedotusvälineet tekevät tätä nykyä natiivimainontaa. Journalistit eivät sentään tähän sudenkuoppaan sorru. Ettehän?

Antiikinaikaisessa eläinsadussa susi menettää nahkansa. Tarinan opetus: petos ei kannata.

 

OIKAISU 24.10.2017 kello 13.45

Vesa Heikkinen kirjoittaa kolumnissaan, että ”pieni ’kaupallinen yhteistyö’ -merkintä” olisi Julkisen sanan neuvoston linjauksen mukaan riittävä kaupallisten sisältöjen merkitsemisessä. JSN edellyttää enemmän. 20. toukokuuta 2015 hyväksymässään lausumassa JSN on linjannut kantansa: "kaupallinen yhteistyö" -merkinnän lisäksi pitää julkaista joko mainostajan nimi tai tuotemerkki. Lausuma perustuu Journalistin ohjeisiin, jotka edellyttävät, että tiedotusvälineet erottavat selkeästi toisistaan ilmoitukset ja toimituksellisen aineiston sekä torjuvat piilomainonnan.

Journalistin toimitus

 

 

 6 2019
Arkisto
Ylessä työskentelevät Seurin veljekset löysivät toisensa aikuisuuden kynnyksellä. Ville (oik.) vei Ollin alaikäisenä Helsingin baareihin.” kuva: Jaakko Martikainen

Miltä tuntuu, kun haastateltavat kuvittelevat jatkuvasti puhuvansa veljelle?

Tai kun joutuu kilpailemaan perheenjäsenen kanssa saman alan työpaikoista? Toimittajina työskentelevät sisarusparit avasivat perhe- ja työsuhteitaan.

Jos työnantaja ei ole uskollinen, ei työntekijänkään tarvitse olla

”Työntekijän ei ole järkevää sitoutua tai joustaa enempää kuin työpaikka on valmis sitoutumaan ja joustamaan”, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Ylelle vinoilu loppuu sinun vahtivuorollasi, Johanna Lahti?

Johanna Lahti aloittaa marraskuussa Ilta-Sanomien uutena vastaavana päätoimittajana. ”Kiroiluni on asettunut sellaiselle tasolle, että minut voi päästää huoletta myös kalustettuihin huoneisiin.”

Lukijat maksavat luottamuksesta, epäpuhtaasta journalismista ja fermentointikursseista

Journalismia on aina rahoitettu muullakin kuin hardcore-uutisilla. Journalistien on vain vaikea myöntää sitä, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Näin syntyvät media-alan työehtosopimukset

Paljonko saat palkkaa, kuinka pitkä lomasi on ja joudutko tekemään kiky-tunteja? Muun muassa nämä kysymykset ratkaistaan syksyn ja talven tes-neuvotteluissa. Näin neuvotteluvalmistelut etenevät.

Maryan Abdulkarim on muun muassa kolumnisti, käsikirjoittaja, kirjailija ja taiteilija. ”Tätä urapolkua en osannut suunnitella, vaan asiat ovat seuranneet toisiaan. Kun joku pyytää mukaan johonkin, mietin aina, olenko riittävän hyvä tähän. Mutta kun epäilyistään huolimatta lähtee mukaan, huomaa, että okei – minusta on myös tähän.”

Miksi vähemmistön asiat näyttäytyvät enemmistön kiusana, kysyy Maryan Abdulkarim

”Sysäys ajatusteni sanallistamiseen oli Helsingin Sanomien juttu, jossa lukija kysyi, miksi suihku ja vessanpönttö sijoitetaan kylpyhuoneessa vierekkäin niin, että sukat kastuvat, ja arkkitehti vastasi, että esteettömyysmääräysten takia.”

Pari klikkausta voittaa pään raapimisen

”Arvailu ja kritiikitön googlailu ovat journalismissa edelleen turhan yleisiä menetelmiä varsinkin kiireessä. Ilahduttavan moni toimittaja on kuitenkin vähitellen löytänyt luotettavat verkkopalvelut”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Emojier som journalistik

”Uppdateringen är mångas första kontakt med den journalistik som följer och att fånga läsarens uppmärksamhet är i det här fallet att färga den”, skriver Dan Lolax.

Huolellinen töistä sopiminen helpottaa asiakkaan ja freelancerin elämää

Vaikka ulkoistettaessa työstä halutaan eroon, työn suunnittelu ei saisi päättyä ostajan päässä siihen, kun päätös ulkoistamisesta tehdään, kirjoittaa Hanna Kokkonen.

Raskaus ei ole syy olla jatkamatta määräaikaisuutta

”Raskauden tai äitiyden takia voi tulla helposti syrjityksi huomaamattaan. Aina työnantajakaan ei ymmärrä tekevänsä väärin”, kirjoittaa Journalistiliiton lakimies Rami Lindström.

Tommy Pohjola on kokenut penkoja

Tommy Pohjola aloittaa Journalistin määräaikaisena toimittajana 2. syyskuuta.

Alaston paparazzi nappasi uutiskuvan

”Vielä vettä tippuen kaivoin kameran laukusta, vaihdoin zoomin ja otin matalan tähtäysasennon kylmälle ikkunalaudalle”, kirjoittaa Jukka Järvelä.

Intohimoinen tekniikkatoimittaja

Kuolleita: Toimittaja Tero Lehto 25. 5. 1978 Espoo – 3. 7. 2019 Helsinki

Kotiseutu- ja paikallislehtimies

Kuolleita: paikallislehtimies Kurt Ratia 28. 9. 1943 Lahti – 11. 3. 2019 Hyvinkää

Intohimona radio

Kuolleita: toimittaja Heikki Peltonen 27. 6. 1947 Uusikaupunki – 3. 7. 2019 Merikarvia

Toimittajasta jäi muisto itärajalle

Kuolleita: toimittaja Urho Kinnunen 28. 6. 1930 Ilomantsi – 18. 6. 2019 Ilomantsi

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta