Innolla haasteita päin

Anneli Salmivaara on aloittanut Radio- ja televisiotoimittajien liiton asiamiehenä. Aiemmin hän työskenteli pitkään eri tehtävissä MTV:n uutis- ja ajankohtaistoimituksessa, viimeksi resurssipäällikkönä. Salmivaara on toiminut aktiivisesti luottamustoimissa MTV:ssa, RTTL:ssa ja Journalistiliitossa.

JOURNALISTI
20.10.2017

Nina Erho, teksti

Kynää ei kannata heittää kaivoon missään työuran vaiheessa, muistuttaa RTTL:n uusi asiamies Anneli Salmivaara.

Millaisen asiamiehen RTTL sinusta saa?

Innokkaan. Tunnen liittosysteemin hyvin, ja on ihanaa päästä palvelemaan jäseniä. Motivaatiotani lisäävät ammattikuntaamme uhkaavat haasteet sananvapaudessa, työehdoissa ja palkkauksessa.

 

Miltä MTV-taustaisesta tuntuu aloittaa työt Ylen tiloissa?

Kuin olisin kotiini tullut. Olen vuosien varrella tavannut työ- ja järjestöyhteyksissä paljon yleläisiä. Tervehdykset käytävillä ovat uskomattoman lämmittäviä.

 

Palaat työelämään työttömyysjakson jälkeen. Miltä se tuntuu?

Oma kokemus helpottaa samassa tilanteessa olevien jäsenten auttamista. Työllistymiseni osoittaa, että kynää ei kannata heittää kaivoon missään työuran vaiheessa.

 

Asiamiehen työhön kuuluu hallintoa, tilaisuuksia, jäsenasioita, taloutta ja tiedotusta. Mistä aloitat?

Jäsenille selvimmin näkyy tiedotus, jossa haluan hyödyntää enemmän esimerkiksi mobiilijournalismia.

 

Mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi asiamiehenä?

Palvella jäseniä ja korostaa journalistisen työn merkitystä. Pienen kansakunnan on tärkeää tietää, mistä asiallista tietoa saa. Laadukasta journalismia ei saa aikaan kuka tahansa. Työtään taidolla ja sydämellä tekevät journalistit ansaitsevat ammattilaisen kohtelun, työmuodosta riippumatta.

 

Mikä on tärkein oppi aiemmista töistäsi?

Sitkeys keskustella vaikeistakin asioista niin kauan, että lopputuloksen kanssa voidaan puolin ja toisin elää.

 

Mitkä työelämän asiat ovat RTTL:n jäsenten näkökulmasta hyvin?

Yhtyneet-sopimus on hyvä ja puolustettava asia. Myös freelancerina pitää voida saada asiallinen toimeentulo.

 

Miten vertaisit asiamiehen työtä luottamustoimiisi?

Asiamiehenä yritän valmistella asiat niin pitkälle ja hyvin, että luottamushenkilöt pystyvät tekemään päätöksiä mahdollisimman tehokkaasti.

 

Miten huomioit RTTL:n eri jäsenyhdistysten tarpeet?

Kun haasteen tietää, sen kanssa pystyy toimimaan. Työparini on YOT:n asiamies Helena Pekarila, jota ilman minulta menisi paljon pidempi aika oppia Ylen asiat.

 

Miten järjestötoimintaan puhalletaan uutta iloa ja eloa?

Kun jäsenet kokevat joukkoon kuulumisen hyödyttävän, he pysyvät mukana. Järjestöissä ollaan turhan ujoja rummuttamaan sitä, mitä kaikkea tehdään ja saadaan aikaan.

 

Mitä teet vapaa aikana?

Olen Pikkukarhun, 4, ja Pikkukeijun, 2, ikionnellinen isoäiti. Illanvietoissa laulan teekkarilauluja, yleisön pyynnöstä piittaamatta. Tämä johtuu lapsuudestani Otaniemen Teekkarikylässä.

Anneli Salmivaara on aloittanut Radio- ja televisiotoimittajien liiton asiamiehenä. Aiemmin hän työskenteli pitkään eri tehtävissä MTV:n uutis- ja ajankohtaistoimituksessa, viimeksi resurssipäällikkönä. Salmivaara on toiminut aktiivisesti luottamustoimissa MTV:ssa, RTTL:ssa ja Journalistiliitossa.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta