Poimuri

JOURNALISTI
20.10.2017


Mediasta sanottua.

Räknäilen niin, että jos television keskusteluohjelman vetäjä sonnustautuu valtaisaan inkkarihattuun, siitä nousee taatusti poru. Luulisi Ukkolankin pitkällä toimittajakokemuksellaan tämän oivaltavan. Se mekkala pitää sitten vain kestää. On päin honkia ajatella, että toimittajalla olisi oikeus provosoida, mutta kenelläkään ei ole oikeutta siihen reagoida. Ei se niin mene.

Toimittaja Jaana-Stiina Ala-Korpi Pohjalaisessa 12. lokakuuta

 

Pressiklubi nosti esille aiheen, joka luontevasti kuuluu sen tontille. Ohjelman tyylilaji on kautta aikojen ollut osin provosoiva, korrektin ja epäkorrektin rajoja hakeva. Pelko reaktioista ei saa estää joidenkin aiheiden käsittelyä. Tiedän, että tekijöillä oli aito ja vilpitön tarkoitus puhua ilmiöstä nimeltä ’kulttuurinen omiminen’.

A-studion päällikkö Riitta Pihlajamäki Suomen Kuvalehdessä 12. lokakuuta


Kulttuurisen omimisen käsitettä voi perustellusti kritisoida. Siitä voi keskustella kriittisesti. Kannattaako keskustelua avata provokaatiolla? Vieläpä sellaisella, joka äkkiseltään tuntuu rohkealta, mutta joka tarkemmin ajatellen onkin vain riskitöntä lällättelyä vähempivaltaisille valtamedian ainoalla mediakritiikkipaikalla.

Toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen Vihreässä Langassa 11. lokakuuta

 

Julkisuus on usein epäsymmetristä, ja toisinaan tietyt asiat ylikorostuvat. Niin käy helposti etenkin Suomen kokoisessa maassa, jossa julkisuuteen näyttää mahtuvan kerrallaan vain muutama aihe. Kyse on myös siitä, kuka saa määritellä, mitkä ongelmat ovat oikeita ja todellisia. Miksi enemmistö saa esimerkiksi päättää, ettei alkuperäisasukkailla ole oikeutta kritisoida heidän symboliensa lainaamista?

Päätoimittaja Tuija Siltamäki Aviisissa 12. lokakuuta10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta