Kuukauden kasvo. Emmi Nuorgam kertoi syistään liittyä Journalistiliittoon liiton sivuilla kesäkuussa. Nettikeskustelussa leimahti jälleen riita bloggaajien ja journalistien asemasta.

Väärä jäsen kuvassa

JOURNALISTI
29.9.2017

Marja Honkonen, teksti
Hanna-Kaisa Hämäläinen, kuva

Bloggaaja Journalistiliiton mannekiinina suututti osan jäsenistä. Kaupallisten sisältöjen tekijöillä ja journalisteilla olisi opittavaa toisiltaan, sanoo Emmi Nuorgam.

”Voisiko joku jo pliis kertoa, miksi toimittajien ja bloggaajien pitää aina olla eri puolilla?” parahti omaa blogia pitävä Emmi Nuorgam Facebook-sivullaan kesäkuun lopussa.

Viestinnän ja markkinoinnin parissa työskentelevä Nuorgam oli kertonut Journalistiliiton sivuilla syistään liittyä Suomen freelance-journalistien jäseneksi. Palaute ei ollut vain positiivista. FB-keskusteluissa ihmeteltiin, miksi liitto tuhlaisi aikaansa kaupallisia sisältöjä tekevien puolustamiseen.

Nuorgam epäilee, että skismalle on ainakin yksi helppo selitys: työpaikat. Bloggaajia ja muita sisällöntuottajia on otettu mediataloihin töihin, samalla kun journalisteja on irtisanottu.

 

Viestijät ovat voineet olla Journalistiliiton jäseniä vuodesta 2014 lähtien. Nuorgam toivoisi, että eri jäsenryhmät voisivat keskustella teemasta kiihkotta.

”En itse tunne yhtään bloggaajaa, joka ajattelisi, että kaupallinen sisällöntuotanto voisi täyttää journalismin tehtävän.”

Opittavaa olisi kaikilla: Journalistit voisivat ottaa mallia tavasta, jolla bloggaajat tekevät näkyväksi omaa osaamistaan. Bloggaajat taas tarvitsisivat ammattiliitolta selkänojaa palkkioasioissa ja eettisissä kysymyksissä, kuten piilomainonnassa.

Esimerkiksi tubettajia kouluttavat lähinnä mediatalot ja kaupalliset verkostot.

”Kaikki kunnia mediataloille, mutten usko, että he liian paljon eettistä vastuuta korostavat.”

Nuorgam itse on vähentänyt blogissaan kaupallisten yhteistöiden määrää. Se alkoi tuntua teennäiseltä: itsestä piti antaa koko ajan enemmän samalla, kun kehui hammastahnaa tai oliiviöljyä.

Nykyisin Nuorgamin blogi on epäsäännöllisemmin päivittyvä sivusto. Kirjoittamaan Nuorgam on kutsunut myös vierailijoita, ensimmäisenä ystävänsä kertomaan siitä, millaista on olla saamelainen äiti.

”Blogi voisi olla foorumi teksteille, jotka eivät muuten tulisi julkaistua tai saisi yhtä suurta yleisöä.”


Lue myös: Minä olen mediatalo - laittavatko bloggaajat median voimasuhteet uusiksi? (Journalisti 11/2016)8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta